Varianta definitie 1: Tare1 adverb
1. Foarte, mult, extrem. ♢ (Pe langa adjective sau adverbe, ajuta la formarea superlativului).
Îti voi ramanea tare recunoscator (ODOBESCU).
2. Cu forta, cu intensitate, cu putere.
3. (Pe langa verbe ca «a vorbi», «a spune», «a canta» etcetera; in opozitie cu in gand) Cu glas articulat, pentru a fi auzit de cei din jur; (in opozitie cu incet) cu glas ridicat, pentru a se auzi bine sau departe.
4. (În opozitie cu agale, incet etcetera) Iute, repede.
Prin targ asa mana de tare... de ti se parea ca zboara iepele (CREANGĂ). – Limba Latina Talem.
Varianta definitie 2: Tare2, tari, adjectiv
1. Care are o consistenta solida, care opune rezistenta si nu poate fi usor patruns, strabatut, desfacut, despicat; prin extensiune trainic, durabil. ♦ Fortificat, intarit; vartos.
2. Care este lipsit de elasticitate, care nu se indoaie (decat cu greu); (despre panza sau obiecte de panza) scrobit. ♢ Panza tare = panza (cu tesatura rara) foarte apretata, folosita in croitorie.
3. (Despre fiinte sau parti ale corpului lor) Voinic, zdravan, viguros, puternic. ♢ Expresie (A fi) tare de (-o) ureche (sau de urechi) = a nu auzi bine. ♦ Rezistent.
4. (Despre oameni si despre manifestarile lor) Cu vointa ferma, energic, darz, neclintit. ♦ (Despre colectivitati) Plin de forta, puternic. ♢ Expresie (A fi) tare de fire (sau de inima) = (a fi) curajos, rezistent. ♦ Neinduplecat, neindurator, nemilos, rau.
5. Care dispune de putere, care constituie o forta, care este stapan pe o situatie. ♦ Care poseda cunostinte temeinice, stapaneste bine o materie de specialitate.
6. (Despre argumente) Convingator, concludent; clar, categoric.
7. (Despre fenomene ale naturii) care se produce, se desfasoara, se manifesta cu violenta. ♢ Vorbe (sau cuvinte) tari = vorbe aspre, grele, jignitoare.
8. (Despre sunete, zgomote) care este emis cu putere, care rasuna pana departe, se aude bine.
9. (Despre aer) Racoros, rece, taios; prin extensiune curat, ozonat. ♦ (Despre mirosuri) Foarte aromat, patrunzator, ametitor, ascutit.
10. (Despre bauturi alcoolice) Care are o concentratie mare de alcool. ♦ (Despre unele substante alimentare, chimice sau medicamentoase) Care are o concentratie mare (si produce un efect puternic).
Cafea tare.
11. (Despre culori) Viu, puternic, aprins. – Limba Latina Talem.
Varianta definitie 3: Tare, tari, adjectiv , adverb I. Adjectiv
1. Care are o consistenta solida, care opune rezistenta la apasare si nu poate fi usor patruns, strabatut, desfacut, despicat; lipsit de moliciune, solid; prin extensiune trainic, durabil. ♦ Care este mai consistent decat in mod obisnuit; vartos, des; (despre paine) uscat; (despre oua) rascopt. ♦ Fortificat, intarit.
2. Care este lipsit de elasticitate, care nu se indoaie (decat cu greu), fara suplete; (despre panza sau obiecte de panza) scrobit, apretat. ♢ Panza tare = panza (cu tesatura rara) foarte apretata, folosita in croitorie.
3. (Despre fiinte sau parti ale corpului lor) Care are forta sau rezistenta fizica, voinic, robust, viguros, puternic. ♢ Expresie (A fi) tare de(-o) ureche (sau de urechi) = (a fi) surd.
4. (Despre oameni si despre manifestarile lor) Care este in stare sa reziste, sa faca fata incercarilor, cu vointa ferma, energic, darz, neclintit. ♢ Expresie (A fi) tare de fire (sau de inima) = (a fi) curajos, rezistent. ♦ (Despre colectivitati) Plin de forta, puternic. ♦ Neinduplecat.
5. Care dispune de putere, de autoritate, care este stapan pe o situatie; atotputernic. ♦ Care poseda cunostinte temeinice intr-un domeniu; doct, priceput.
6. (Despre argumente) Convingator, concludent; clar, categoric.
7. (Despre fenomene ale naturii) Care se manifesta cu violenta. ♦ Vorbe (sau cuvinte) tari = vorbe aspre, grele, jignitoare, insultatoare, injurioase.
8. (Despre sunete, zgomote) Care este emis cu putere, care rasuna pana departe, se aude bine.
9. (Despre aer) Racoros, rece, taios; prin extensiune curat, ozonat. ♦ Care produce o impresie puternica asupra organelor de simt; patrunzator, intens, ascutit.
10. (Despre bauturi alcoolice) Care are o concentratie mare de alcool. ♦ (Despre unele substante alimentare, chimice sau medicamentoase) Care are o concentratie mare (si produce un efect puternic); p. restr. picant.
11. (Despre culori) Batator la ochi; viu, puternic, intens, aprins. II. Adv.
1. Foarte, mult, extrem, teribil, grozav. ♢ (Pe langa adjective sau adverbe, ajuta la formarea superlativului) Îti voi ramane tare recunoscator.
2. Cu forta, cu intensitate, cu putere.
3. (Pe langa verbe ca „a vorbi”, „a spune”, „a canta” etcetera) Cu glas articulat, pentru a fi auzit de cei din jur; cu glas ridicat, pentru a se auzi bine sau departe.
4. Iute, repede. – Limba Latina Talem.
Varianta definitie 9: Tare adjectiv m., f. tare; plural m. si feminin: tari
Varianta definitie 10: Tare1 adverb 1) Extrem de; foarte. 2) Cu putere; cu intensitate. A striga -. 3) Iute; repede. A alerga -. /<lat. talis
Varianta definitie 11: Tare2 -i adjectiv 1) (in opozitie cu Moale sau cu Slab) Care are o consistenta solida si nu poate fi distrus la actiunea fortelor din afara; dur. Lemn -. 2) (in opozitie cu Mladios) Care este lipsit de flexibilitate; teapan; neflexibil; inflexibil. Bara -. 3) Care a devenit mai consistent, mai dens. Tencuiala -. 4) popular (despre fiinte sau parti ale corpului lor) Care este inzestrat cu mare forta fizica; puternic; voinic. Maini -i. 5) (despre persoane sau despre manifestarile lor) Care vadeste caracter puternic; cu vointa ferma. Pozitie -. ♢ A fi - de fire (sau de inima) a nu-si pierde firea in momentele grele. Cei -i cei care au putere in societate. A fi - si mare a fi cu mare influenta; a fi puternic. A se face - si mare a face pe grozavul; a se grozavi. A fi - pe piata a fi stapan pe situatie.
Sus si - in gura mare; cu toata convingerea. 6) Care are insusiri pozitive; inzestrat cu calitatile necesare. Elev -. 7) (despre actiuni, fenomene ale naturii) Care are intensitate mare, sporita. Vant -. 8) (despre mirosuri, substante, bauturi etcetera) Care are o concentratie mai mare decat cea normala. Aroma -. 9) (despre aer) Care este racoros; rece. /<lat. talis
Varianta definitie 12: Tare (-e), adjectiv –
1. Puternic, robust, viguros. –
2. De temut, influent. –
3. Rezistent, dur, solid. –
4. Aspru, salbatic, rau, primejdios. –
5. Viteaz, voinic. –
6. Care produce o senzatie intensa. –
7. Bun, bine pregatit, care stie mult. –
8. (Adv.) Puternic, cu putere. –
9. (Adv.) Foarte. –
10. (Adv., cuvant invechit) Mult, enorm. – Megl. tari, istr. tore.
Limba Latina tālis (Puscariu 1713; REW 8543; Rosetti, I, 173), conform limba italiana tale, prov., cat., sp., port. tal, franceza tel.
Evolutia semantica este curioasa, si a fost explicata prin echivalenta, putin vizibila dintre „un anume cineva” cu „atit de important” (Tiktin), sau prin influenta limba slava (veche) jak „astfel” si „tare” (Skok, Arch. slaw.
Phil., XXXVII, 87; Densusianu, GS, II, 324).
De asemenea se poate porni de la comparativul mai tare, care poate ajunge sa insemne „mai important”, conform mai asa, mai acatarii.
Conform: atare.
Derivat tarie, substantiv feminin (forta, putere, vigoare, autoritate; cuvant invechit, armata, forte; rezistenta; soliditate; cuvant invechit, fortareata, fortificatie; severitate, rigoare, duritate; gust intepator; usturime, usturatura; energie, curaj; temperament; capacitate; mijloc, centru; esenta, extract; cer, bolta), ultimul sens numai poetic; intari, verb (a fortifica, a solidifica; a deveni robust, a prinde putere; a confirma; a ratifica); intaritor, adjectiv (tonic, fortifiant); intaritura, substantiv feminin (fortificatie); tarire, substantiv feminin (invechit, forta); tarime, substantiv feminin (soliditate, rezistenta, forta, putere).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "t" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.