Varianta definitie 1: Tezaur, tezaure, substantiv neutru
1. Cantitate mare de bani, bijuterii, pietre scumpe sau alte obiecte de pret, stranse si pastrate in loc sigur; prin extensiune avere, bogatie. ♦ Loc unde se pastreaza obiectele de pret. ♦ Bani sau obiecte pretioase ascunse de multa vreme in pamant si care au fost descoperite intamplator; comoara.
2. Totalitatea aurului si a altor metale pretioase, efecte etcetera care se gasesc in depozitul unei banci de emisie, constituind acoperirea biletelor de banca sau a bancnotelor emise. ♦ Totalitatea bunurilor de care dispune statul la un moment dat. ♦ Locul unde se pastreaza depozitele de metale pretioase, bani sau efecte ale statului sau ale unei banci; visterie.
3. Figurativ Ceea ce este foarte iubit si pretuit; odor. ♦ Patrimoniu spiritual al unei societati, al unei epoci. [Pronuntat: -za-ur] – Din limba latina Thesaurus.
Varianta definitie 4: Tezaur -e n. 1) Cantitate mare de monede, pietre scumpe, metale pretioase sau de obiecte de pret adunate impreuna. 2) Totalitate de bani sau de obiecte pretioase ascunse de mult timp (in pamant) si descoperite intamplator; comoara. 3) Ansamblu de mijloace financiare efective care se afla in depozitul unei banci de emisie. 4) Loc unde se pastreaza finantele statului sau ale unei banci; vistierie. 5) fig.
Lucru sau fiinta pretioasa si draga; comoara. 6) Patrimoniu spiritual al unei societati sau al unei epoci acumulat pe parcursul istoriei de o anumita comunitate de oameni. 7) Opera culturala de mare valoare si de proportii deosebite (enciclopedie sau dictionar). [Silabe -za-ur] /<lat. thesaurus
Varianta definitie 5: Tezaur substantiv neutru
1. Cantitate mare de aurarie, de bani, de bijuterii etcetera; (prin extensiune) avere, bogatie. ♦ Locul unde se gaseste depozitata aceasta bogatie.
2. Totalitatea aurului, a metalelor pretioase, a efectelor etcetera aflate in depozitul unei banci de emisie.
3. (Figurat) Ceea ce este foarte pretios, bun, folositor; comoara. ♦ Patrimoniu spiritual rezultat din munca culturala desfasurata de-a lungul veacurilor. [Pronume -za-ur. / < limba latina thesaurus, conform limba greaca (veche) thesauros].
Varianta definitie 6: Tezaur substantiv neutru
1. cantitate mare de bani, de bijuterii, aurarie etcetera; (prin extensiune) avere, bogatie.
2. totalitatea metalelor pretioase, a efectelor etcetera aflate in depozitul unei banci de emisie. ♢ loc unde se pastreaza un asemenea depozit; vistierie. ♢ bani sau obiecte pretioase descoperite intamplator in pamant; comoara.
3. (figurativ) tot ceea ce este foarte pretios, iubit, pretuit. ♢ patrimoniu spiritual acumulat de-a lungul veacurilor.
4. totalitatea cuvintelor unei limbi. (< franceza, limba latina thesaurus)
Varianta definitie 7: Tezaur (-re), substantiv neutru – Comoara, visterie, patrimoniu. – Varianta cuvant invechit tesaur.
Mr. θisavru.
Limba Latina thesaurus (secolul XIX), mr. din limba neogreaca: θυσαυρός. – Derivat tezauriza, verb (a stringe obiecte de pret).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "t" si se termina cu litera "r"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.