Varianta definitie 1: TĂIA, tai, verb I. I. Tranzitiv A desparti, a separa ceva in mai multe bucati, cu ajutorul unui obiect taios. ♢ Expresie A taia nodul gordian = a gasi solutia unei probleme grele, a rezolva, a clarifica o situatie incurcata.
Poti sa tai lemne pe dansul = doarme bustean. ♦ A desprinde, a desface filele unei carti unite la margini. ♦ A diviza un solid sau a desprinde parti din el prin procedee tehnice, chimice, electrice etcetera
2. Tranzitiv A despica, a spinteca. ♢ Expresie A (-si) taia drum (sau cale, carare) = a-si face loc, a-si croi drum.
3. Tranzitiv A suprima (un text sau o parte din el). ♢ Expresie A taia raul de la radacina = a starpi radical o manifestare negativa a vietii.
4. Tranzitiv A brazda.
5. Tranzitiv (Rar) A croi un obiect de imbracaminte. ♦ A sapa, a sculpta.
Pe-un jilt taiat in stanca sta... preotul cel pagan. (EMINESCU)
6. (Înv.) A fabrica bani, a bate moneda.
7. TranzitivA strabate; A traversa; a desparti.
Drumul catre sat Taie-n lung padurea (TOPÎRCEANU). ♢ Expresie A taia drumul (sau calea) cuiva. = a iesi inaintea cuiva pentru a-l opri. ♦ A lua drumul cel mai scurt, a scurta drumul. ♢ Intranzitiv Taiaram la dreapta prin hugeacuri (HOGAȘ).
8. Reflexiv A se intretaia.
9. Reflexiv (Despre tesaturi) A se destrama, a se rupe in directia firului tesut.
10. Reflexiv (Despre lapte) A se coagula, a se branzi (fiind alterat); (despre anumite preparate culinare) a capata aspectul de lapte branzit. II.
1. Tranz si reflexiv A (se) spinteca, a (se) omori, a (se) ucide.
2. Tranzitiv si instranzitiv (Înv.) A ataca; a bate; a izbi.
Taie tu marginile, Eu sa tai mijloacele (ALECSANDRI). ♢ Expresie (Tranzitiv) A taia si a spanzura = a se purta samavolnic, a proceda arbitrar si abuziv. ♦ A provoca o durere fizica ♦ Tranzitiv A injunghia, a sacrifica un animal. III.
1. Tranzitiv si reflexiv A (se) curma, a (se) opri, a (se) intrerupe. ♢ Expresie A se taia cuiva drumurile (sau cararile) = a fi in incurcatura.
2. Tranzitiv A face sa slabeasca sau sa inceteze, a micsora, a slabi, a opri. ♢ Expresie A-i taia (sau, reflexiv, a i se taia) cuiva (toata) pofta. = a nu mai avea chef sau a nu mai cuteza sa faca un lucru. (Refl.) A i se taia cuiva (mainile si) picioarele = a-i slabi, a i se muia cuiva (mainile si) picioarele. ♦ A distruge, a sterge efectul.
3. Tranzitiv A consfinti incheierea unui targ (prin desfacerea mainilor unite ale negociatorilor); a pecetlui. ♦ (La jocurile de carti) A desparti in doua pachetul de carti, punand jumatatea de dedesubt deasupra; a juca tinand banca impotriva tuturor celorlalti jucatori.
4. Tranzitiv A spune, a inventa minciuni, vorbe etcetera
5. Tranzitiv (În expresie) A-l taia pe cineva capul = a intelege, a se pricepe sa faca un lucru.
6. Tranzitiv (Familiar, in expresie) A taia pe cineva = a intrece pe cineva, a i-o lua inainte, a-l invinge. – Limba Latina Taliare.
Varianta definitie 2: TĂIA, tai, verb I. I.
1. Tranzitiv A desparti, a separa ceva in bucati cu ajutorul unui obiect taios sau prin diferite procedee fizice si chimice; a diviza, a scinda, a despica, a fragmenta, a imbucatati. ♢ Expresie A-si taia (singur) craca (sau creanga) de sub picioare = a-si primejdui situatia printr-o actiune negandita.
A taia nodul gordian = a gasi solutia unei probleme grele, a rezolva, a clarifica o situatie incurcata.
Poti sa tai lemne pe dansul, se spune despre cineva care doarme adanc. ♦ Prin specializare: A desprinde, a desface filele unei carti necitite, unite la margini.
2. Tranzitiv A despica, a spinteca, a trece prin... ♢ Expresie A(-si) taia drum (sau cale, carare) = a-si face loc indepartand obstacolele ce ii stau in cale.
3. Tranzitiv A suprima (un text sau o parte din el). ♢ Expresie A taia raul de la radacina = a lua masuri energice pentru a starpi radical un rau.
4. Tranzitiv A lasa urme in profunzime, a brazda; a executa (prin aschiere) adancituri sau proeminente pe suprafata unui obiect. ♦ A sapa, a sculpta.
5. Tranzitiv (Rar) A croi un obiect de imbracaminte.
6. Tranzitiv (Înv.) A fabrica bani, a bate moneda.
7. Tranzitiv (Despre drumuri, rauri etcetera) A strabate; a traversa. ♦ (Despre oameni, vehicule etcetera) A merge pe drumul cel mai scurt; a scurta drumul.
8. Reflexiv recipr.
A se intretaia.
9. Reflexiv (Despre tesaturi) A se destrama, a se rupe in directia firului tesut sau la indoituri.
10. Reflexiv (Despre lapte) A se coagula, a se branzi (fiind alterat); (despre anumite preparate culinare) a capata aspect de lapte branzit din cauza alterarii sau a unei greseli de preparare. ♦ Tranzitiv A opri fermentarea mustului. II. Tranzitiv si reflexiv (recipr.) A (se) spinteca, a (se) omori, a (se) ucide (cu un obiect taios). ♢ Expresie (Absol.) A taia si a spanzura = a se purta samavolnic, a proceda arbitrar si abuziv. ♦ A (se) rani cu un instrument taios. ♦ Tranzitiv A provoca o durere fizica. ♦ Tranzitiv A injunghia, a sacrifica un animal (in scopul valorificarii). Iii.
1. Tranzitiv si reflexiv A (se) curma, a (se) opri, a (se) intrerupe. ♢ Expresie (Tranzitiv) A taia drumul (sau calea) cuiva = a iesi inaintea cuiva spre a-l impiedica sa inainteze, a-l opri din drum. (Refl.) A i se taia cuiva drumurile (sau cararile) = a fi in incurcatura, a i se reduce posibilitatea de a-si aranja treburile.
2. Tranzitiv A face sa slabeasca sau sa inceteze; a micsora, a slabi, a modera, a atenua, a opri. ♢ Expresie A-i taia (sau, reflexiv, a i se taia) cuiva (toata) pofta = a face sa-si piarda sau a-si pierde cheful, curajul de a (mai) face ceva.
A-i taia (cuiva) cuvantul = a descuraja (pe cineva). (Refl.) A i se taia cuiva (mainile si) picioarele = a-i slabi, a i se muia cuiva (mainile si) picioarele. ♦ A distruge, a sterge efectul.
3. Tranzitiv A consfinti incheierea unei tranzactii (prin desfacerea cu palma deschisa a mainilor unite ale negociatorilor); a pecetlui. ♦ (La jocurile de carti) A desparti in doua pachetul de carti, punand jumatatea de dedesubt deasupra; a juca tinand banca impotriva tuturor celorlalti jucatori.
4. Tranzitiv si instranzitiv (Familiar; in expresie) A taia (la) piroane = a spune minciuni.
5. Tranzitiv (În expresie) A-l taia pe cineva capul = a intelege, a (se) pricepe sa faca un lucru. (Familiar) A spune ce-l taie capul = a spune vrute si nevrute, a vorbi fara rost.
6. Tranzitiv (Familiar; in expresie) A taia pe cineva = a intrece pe cineva, a i-o lua inainte, a-l invinge. [Pronuntat: ta-ia] – Limba Latina *taliare.
Varianta definitie 4: TĂIA verb
1. verifica cuvantul: imparti.
2. verifica cuvantul: despica.
3. (popular) a reteza, (regional) a scurta. (A - niste metri de lemne.)
4. verifica cuvantul: reteza.
5. verifica cuvantul: sculpta.
6. (MED.) a reteza, (popular) a lua. (Obuzul i-a - piciorul.)
7. verifica cuvantul: amputa.
8. a reteza, (popular) a rade, (regional) a curma. (A - capul cuiva.)
9. verifica cuvantul: opera.
10. verifica cuvantul: injunghia.
11. a (se) injunghia, a (se) spinteca. (A - o vita.)
12. verifica cuvantul: scurta.
13. verifica cuvantul: cosi.
14. a (se) despica, a (se) spinteca. (Plugul - brazde adanci.)
15. verifica cuvantul: croi.
16. a croi, (invechit) a sparge. (Fluviul isi - drum prin munti.)
17. verifica cuvantul: brazda.
18. (rar) a rupe. (A - cartile, la jocul de carti.)
19. verifica cuvantul: bara.
20. verifica cuvantul: anula.
21. a scurta. (A - drumul peste camp.)
22. a se branzi, (invechit si reg.) a se sarbezi, (Moldova) a se corasli. (Laptele s-a -.)
Varianta definitie 5: Taia verb, indicativ si conjunctie: prezent 1 si 2 singular tai, 3 singular si plural taie, 1 plural taiem, 2 plural taiati; ger. taind; part. taiat
Varianta definitie 6: A TĂIA tai tranzitiv 1) A desprinde (o parte sau mai multe parti) dintr-un intreg cu ajutorul unui obiect ascutit (sau printr-un procedeu fizic, electric, chimic). ♢ - nodul gordian a clarifica definitiv o situatie dificila. - la piroane a spune vorbe lipsite de temei. A-l - (sau a nu-l -) (pe cineva) capul a se pricepe (sau a nu se pricepe) sa faca un lucru. A spune ce-l taie capul a spune vrute si nevrute. 2) (spatii) A strabate cu o forta deosebita; a despica; a spinteca. ♢ A-si - drum (cale, carare) a-si face drum, inlaturand toate piedicile. - drumul (calea) cuiva a impiedica (pe cineva) sa-si continuie drumul. A o - de-a dreptul a merge pe drumul cel mai scurt. 3) (drumuri, rauri etcetera) A traversa de-a curmezisul. 4) (parti de text) A face sa nu mai figureze. 5) (fiinte sau parti ale corpului) A supune actiunii unui obiect ascutit. - un pui. 6) pop.
A supune unor dureri fizice. Îl taie la stomac.
Gerul (sau vantul) taie obrajii. 7) A face sa se intrerupa; a opri; a curma. - vorba. 8) (ramasaguri) A consfinti prin desprinderea mainilor unite a doua persoane cu o lovitura de palma. 9) (pachetul de carti in procesul unui joc) A desparti in doua parti punand jumatatea de sus de desubt (sau invers). /<lat. taliare
Varianta definitie 7: A SE TĂIA ma tai intranzitiv 1) A face (concomitent) schimb de taieturi (unul cu altul). 2) (despre drumuri, carari) verifica cuvantul: A se ÎntretĂia. ♢ A i - (cuiva) drumurile (sau cararile) a ajunge in impas; a nu mai sti cum s-o scoata la capat. 3) (despre textile) A se rupe in directia firului tesut. 4) (despre lapte) A se indesi la fiert ca urmare a alterarii. 5) (despre creme, maioneze) A-si pierde calitatile prin neomogenizarea partilor componente. 6) A deveni mai putin intens. Gerul s-a taiat. ♢ A i - pofta a-i trece dorinta de a face ceva. A i - (mainile si picioarele) a simti moleseala; a se muia. A i - rasuflarea a i se opri rasuflarea (de frica sau de emotie). /<lat. taliare
Varianta definitie 8: Taia (tai, taiat), verb –
1. A diviza ceva cu un obiect taios. –
2. A fi ascutit, taios. –
3. A divide, a separa. –
4. A ciopli, a slefui, a da forma. –
5. A desparti un grup de carti de joc cu o alta carte. –
6. A simti nevoia defecarii. –
7. A retine, a impiedica, a intrerupe. –
8. A scurta drumul. –
9. A bate cu o carte mai mare la jocurile de carti. –
10. A amesteca cu apa, a boteza. –
11. A curata de ramuri uscate, a emonda. –
12. A suprima. –
13. A ucide, a executa, a sacrifica. –
14. A hotari, a stabili. –
15. A valora, a costa. –
16. (Înv.) A falsifica moneda. –
17. (Refl.) A se brinzi (laptele). –
18. (Refl.) A se incrucisa. –
19. (Refl.) A se slabi, a i se sterge efectul.
Mr. tal’u, tal’are, megl. tal’u, tal’ari, istr. tal’u.
Limba Latina talĭāre (Cipariu, Gram., 33; Puscariu 1711; REW 8542), conform vegl. tal’uor, limba italiana tagliare, prov., port. talhar, franceza tailler, cat. tallar, sp. tajar.
Derivat taiat, substantiv neutru (actiunea de a taia); taiere, substantiv feminin (actiunea de a taia; ucidere, sacrificare); taietor, substantiv masculin (persoana care taie ceva; padurar, calau); taietor, substantiv neutru (fagas, tais; bustean de taiat lemne; stiva, magazie de lemne); tai(e)toare, substantiv feminin (topor, secure); tai(e)tura, substantiv feminin (sapatura, incizie; decupaj, retezatura; stersatura; intepatura, zvicnet; curatura, teren despadurit); tai(e)tei, substantiv masculin plural (paste fainoase, tocmagi); taios, adjectiv (care taie, ascutit); tai(u)s, substantiv neutru (partea ascutita a unei unelte; Arg., briceag); taimalai, substantiv neutru (joc de copii); taie-baba (var. taie-paie, taie-fuga), substantiv masculin (laudaros, fanfaron); strataia, verb (a taia, a intrerupe), inventie nefericita a lui Vlahuta, dupa franceza entrecouper (Tiktin).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "t" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.