DexDefinitie.com

Definitie Umbla - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Umbla, umblu, verb I. Intranzitiv I.
1. A se deplasa dintr-un loc in altul; a merge (I 1), a circula (1). ♢ Expresie A-i umbla cuiva ceva prin gura = a nu-si putea aminti pentru un moment de ceva care ii este extrem de familiar, de cunoscut. (Popular) A-i umbla cuiva ceva prin (sau in) cap = a fi preocupat de ceva, a avea ceva de gand. (Popular) Umbla sanatos! (sau cu bine!), urare adresata cuiva care pleaca. (Popular) A umbla dupa cineva = a cauta cu insistenta sa obtina simpatia cuiva; a face curte unei femei.
2. A strabate (ca drumet) un loc; a merge din loc in loc, a colinda, a cutreiera; a hoinari, a vagabonda. ♦ (Rar) A se plimba. ♦ (Pop.; despre nori) A se misca, a se deplasa.
3. (Popular) A merge, a se duce undeva regulat; a frecventa.
Umbla la scoala. ♦ A se ocupa, a se indeletnici cu..., a lucra la...
Umbla in carausie.
4. A se purta (imbracat sau incaltat) intr-un anumit fel.
Umbla intunecat si incruntat. II.
1. (Pop; despre unelte, aparate, mecanisme etcetera) A se afla in functiune; a functiona.
2. (Despre gura, ochi etcetera) A se misca continuu. ♢ Expresie A-i umbla cuiva limba (prin gura) = a vorbi (mult). Iii. (Popular) A trece (din mana in mana), a ajunge (de la unul la altul). ♦ (Despre bani) A fi in circulatie, a avea valoare, curs. IV.
1. A cauta, a scotoci, a cotrobai (pentru a gasi ceva).
2. A lua in mana; a pune mana pe ceva, a atinge. ♦ (Popular) A lucra cu..., a se servi de...; a manui. ♦ Figurativ A se folosi de..., a face uz de...
Nu umbla cu minciuni! V. Figurativ A cauta, a se stradui sa obtina ceva; a se sili, a incerca sa... ♢ Expresie A umbla dupa cai verzi (pe pereti) = a cauta sa obtina lucruri nerealizabile.
A umbla dupa doi iepuri deodata = a urmari in acelasi timp doua scopuri, doua avantaje diferite. ♦ A intentiona, a fi gata sa... [Varianta: (inv si popular) Imbla verb I.] – Limba Latina Ambulare.
Varianta definitie 2: Umbla verb
1. verifica cuvantul: merge.
2. a se deplasa, a se duce, a merge, a se misca, (popular) a se purta. (- putin prin gradina.)
3. verifica cuvantul: circula.
4. verifica cuvantul: colinda.
5. verifica cuvantul: calatori.
6. verifica cuvantul: hoinari.
7. verifica cuvantul: purta.
8. verifica cuvantul: functiona.
9. verifica cuvantul: incerca.
10. verifica cuvantul: cauta. a cotrobai, a rascoli, a scormoni, a scotoci, (popular) a scociori, (invechit si reg.) a scodoli, a scorbeli, (regional) a bodicai, a corlesi, a cotili, a hojbai, a scobarlai, (Moldova) a barcai, (Bucovina) a boltai, (prin Olt.) a buldusi, (prin Banat) a burfai, (Ban.) a cobarlui, (Mold. si Bucovina) a cociobai, (Munt.) a scofeli, (invechit) a scorteli. (Nu mai - prin lucrurile mele.)
11. a (se) folosi, a intrebuinta, a se servi, a se sluji, a utiliza, a uza. (- cu tertipuri.)
Varianta definitie 3: Umbla verb, indicativ prezent 1 singular umblu, 2 singular umbli, 3 singular si plural umbla
Varianta definitie 4: A umbla1 umblu intranz. I. 1) A se deplasa dintr-un loc in altul (pe jos, calare sau cu un vehicul); a merge. - cu caruta. ♢ - in cruce a circula in toate directiile fara ragaz. - dupa cineva a) a merge din urma cuiva; b) a cauta sa castige simpatia (sau dragostea) cuiva. - de ici-colo (sau De colo pana colo) a nu-si gasi locul; a nu avea astampar. 2) A merge din loc in loc fara un scop precis; a hoinari; a vagabonda. - pe drumuri. 3) pop. (despre mijloace de locomotie) A circula pe o cale de comunicatie; a parcurge un traseu. Autobuzul umbla regulat. 4) (despre persoane) A merge cu regularitate. - la scoala. 5) (despre persoane) A rascoli un spatiu restrans cu mainile, cautand ceva; a cotrobai. - prin carti. 6) pop. (despre sisteme tehnice) A fi in stare de functionare; a functiona. Ceasul umbla. 7) (despre fiinte) A se atinge de ceva fara stirea persoanei responsabile. - la bani. 8) (urmat de o complinire cu prepozitia Dupa) A cauta insistent (sa obtina ceva). - dupa onoruri. 9) (urmat de o complinire cu prepozitia Cu) A se ocupa un timp oarecare (cu ceva). - cu oile. II. (in imbinari stabile) 1) (exprima ideea de circulatie) Umbla vesti (sau Zvonuri). ♢ - din mana in mana a trece de la unul la altul. 2) (exprima ideea de tinuta vestimentara) - cu palarie. 3) (exprima ideea de miscare continua si frecventa) A-i - (Cuiva) Falcile. /<lat. ambulare
Varianta definitie 5: A umbla2 umbla intranz. reg. (despre bors, vin etcetera) A se afla in proces de transformare sub actiunea fermentilor; a fierbe; a fermenta. /<lat. ambulare
Varianta definitie 6: Umbla (-lu, -at), verb –
1. A merge. –
2. A circula, a calatori, a se misca, a functiona. –
3. A se duce undeva regulat, a frecventa. –
4. A vizita, a parcurge, a strabate. –
5. A circula, a avea valoare de circulatie. –
6. A valora. –
7. A avea curs, a fi acceptat. –
8. A merge dupa cineva sau ceva, a urmari. –
9. A privi prin, a se ocupa de. –
10. a cauta, a scotoci, a cerceta. –
11. A trata de, a cauta de. –
12. (Trans.) A urma un curs, a studia. – Varianta imbla.
Mr. imnu, megl. amnu, amnari, istr. omnu.
Limba Latina ambŭlāre (Diez, I, 19; Candrea, Élements, 82; Puscariu 1797; REW 412), conform limba italiana ambiare, prov., sp., port. amblar, franceza ambler. – Derivat umblaret, adjectiv (care umbla mult); umblat, adjectiv (care a calatorit mult, frecventat, circulat); umblator, adjectiv (care umbla; pribeag; mobil; varietate de griu); umblatoare, substantiv feminin (closet, privata); umblatura, substantiv feminin (mers); umblet, substantiv neutru (mers, fel de a merge; umblare, calatorie; drumetie; comportare, conduita; intriga, demers, procedura).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "u" si se termina cu litera "a"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.