Varianta definitie 1: ÚNU, ÚNA numeral cardinal (Cand preceda un substantiv are forma un, o; cand tine locul unui substantiv are forma unul, una)
1. (Adesea substantivat) Primul numar din seria numerelor naturale, care reprezinta unitatea si se indica prin cifrele 1 si I. ♢ (În corelatie cu „doi”, da ideea de aproximatie) Vei petrece o zi sau doua. ♢ Locutiune adjectiv Tot unul si unul = numai oameni sau lucruri de valoare, deosebite. ♢ Locutiune adverb (Familiar) De unul singur = izolat; individual; fara insotitor.
Pana la unul = toti, in unanimitate. (Sudat; cu forma feminina si valoare neutra) intruna sau tot intruna = mereu. ♢ Expresie (Popular) A merge una = a merge alaturi, nedespartiti.
A fi (sau a face pe cineva) una cu cineva ori cu ceva = a fi (sau a face sa fie) la fel cu altul; a egaliza, a uniformiza.
A o tine una (si buna) = a nu ceda, a fi perseverent, a se incapatana in sustinerea unei pareri. ♢ (Adjectival) Are un an. (Eliptic, indicand ora, ziua etcetera) Acum e unu. ♢ (Substantivat, m.) Scrie un unu. ♦ (Cu valoare de numeral ord.) Prim, intai.
Tomul unu. ♦ (Precedat de „cate”, formeaza numeral distributiv corespunzator) Venea numai cate unul sa ma vada. ♦ Locutiune adverb Cate unul-unul sau unul cate unul = succesiv, pe rand. ♢ (În corelatie cu „doi”, da ideea de aproximatie) Mai trasese cate-o dusca-doua de rachiu.
2. (Adjectival) Singur, unic. ♢ (Folosit pentru intarirea pronumelui personal) Eu unul ma duc sa deschid usa.
3. (Adjectival) Acelasi, identic.
Suntem la un gand amandoi.
4. (Precedat de o negatie sau in propozitii negative) Nimeni. [Genitiv-dat. unuia, uneia sau (cand are forma un, o) unui, unei] – Limba Latina Unus, -a.
Varianta definitie 2: Unu numeral m., g.-d. unuia; f. una, g.-d. uneia
Varianta definitie 3: ÚNU1 m. 1) Numar constand dintr-o unitate. 2) Cifra 1 sau I. 3) Obiect marcat cu aceasta cifra. /<lat. unus, -a
Varianta definitie 4: ÚNU2 una num. card. 1) (cand determina un substantiv, sunt folosite formele Un, O) Primul numar care sta la baza numerotatiei si reprezinta o cantitate egala cu o unitate; trei minus doi. 2) (cu valoare de numeral ord.) Care preceda pe al doilea; intai. /<lat. unus, -a
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 3 litere. Cuvantul incepe cu litera "u" si se termina cu litera "u"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.