Varianta definitie 1: Únul, Úna, unii, unele, pronume nehot.
1. (Ține locul unui substantiv, fara a da o indicatie precisa asupra obiectului) Sa cantam una de jale. * Expresie Asta-i inca una! sau asta inca-i una! exclamatie de mirare (fata de comunicarea unui fapt surprinzator sau neobisnuit) sau de nemultumire (in legatura cu o intamplare neplacuta). ♢ (În alternanta cu „altul” sau cu sine insusi) Unul are ureche muzicala, unul are glas frumos. ♢ (În corelatie cu „altul”, exprima un raport de reciprocitate) Îsi luara ziua buna unul de la altul. ♦ Cineva; oarecare. ♢ (Cu determinari care indica mai precis sensul substantivelor inlocuite) Deveni una din cele mai frumoase provincii. ♢ (Cu nuanta peiorativa, folosit de obicei pe langa nume de persoana) Unu', Iorgu Badea. ♦ (În alternanta cu „altul”) Primul, intaiul.
2. (La plural) O parte din... ♦ (Adjectival) Niste, anumiti.
3. (Cu forma feminina si valoare neutra) Ceva.
A-si pune una in gand. * Expresie (Cu) una cu alta = compensandu-se (impreuna). [Genitiv-dat. singular unuia, uneia, plural unora] – Din Unu, una.
Varianta definitie 2: Unul pronume careva, cineva, oarecare, vreunul, (popular) cinevasilea, (invechit si reg.) oarecine, oaresicine, (invechit) cinevasi, nestine. (- dintre ei a intarziat.)
Varianta definitie 3: Unul pr. m., g.-d. unuia, plural unii; f. singular una, g.-d. uneia, plural unele, g.-d. m. si feminin: unora
Varianta definitie 4: Únul una (Unii, Unele) pron. nehot. 1) la sing.
Cineva. 2) la pl.
O parte din. ♢ - mai bun (Frumos, destept etcetera) Decat altul toti la fel de buni (frumosi, destepti etcetera). - ca - (sau - ca altul) fara deosebire; deopotriva. Pana una-alta intre timp. A da toate pe una a supune intreaga activitate unui singur scop. A sti (sau A o tine) Una si buna a persista intr-o opinie. /<lat. unus, una
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "u" si se termina cu litera "l"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.