DexDefinitie.com

Definitie Ureche - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: UrÉche, urechi, substantiv feminin I.
1. Fiecare dintre cele doua organe ale auzului si echilibrului, asezate simetric de o parte si de cealalta a capului omului si mamiferelor, alcatuite dintr-o parte externa, una mijlocie si una interna. ♢ Expresie A fi numai urechi sau a-si deschide urechile (in patru) = a asculta foarte atent.
A-i ajunge cuiva la ureche sau a ajunge la urechea cuiva = (despre afirmatii, zvonuri, stiri) a deveni cunoscut, stiut de cineva.
A-i trece cuiva (ceva) pe la ureche = a auzi un lucru numai in treacat, neprecis.
A-i intra cuiva (ceva) pe-o ureche si a-i iesi pe alta (sau pe cealalta) = a nu retine ceea ce i se spune, a trece usor peste cele auzite, a nu asculta sfaturile primite.
Tare (sau fudul) de urechi (sau de-o ureche) = surd. ♦ Partea externa, cartilaginoasa, vizibila a urechii (I 1); pavilionul urechii, auricula. ♢ Locutiune adverb Pana peste urechi = extrem de..., foarte. ♢ Expresie (A fi) intr-o ureche = (a fi) smintit, scrantit, ticnit.
A i se lungi (cuiva) urechile (de foame etcetera) = a-si pierde rabdarea asteptand (sa manance etcetera), a dori foarte mult (ceva). ♢ Compuse: (Botanica) urechea-babei = ciuperca comestibila de culoare galbuie sau trandafirie pe partea exterioara si rosie-portocalie pe partea interioara; urechiusa (Peziza aurantia); urechea iepurelui = A) numele mai multor specii de plante erbacee din familia umbeliferelor, cu flori galbene sau galbene-aurii (Bupleurum); B) planta erbacee din familia labiatelor, cu tulpina si frunzele paroase, cu florile roz (Stachys lanata); urechea-porcului = planta erbacee melifera din familia labiatelor, cu tulpina paroasa si ramificata in partea superioara, cu frunzele ovale si dintate si cu flori mici, albastrui-violete (Salvia verticillata); urechea-soarecelui = nu-ma-uita; urechea-ursului = planta erbacee cu frunze carnoase, ovale, usor dintate, dispuse in forma de rozeta si cu flori galbene (Primula auricula).
2. Figurativ Facultatea de a auzi; simtul auzului; auz. ♢ Expresie A avea ureche (muzicala) = a avea facultatea de a percepe just (si de a reproduce in mod exact) sunetele muzicale.
A canta dupa ureche = a reproduce o melodie dupa auz, fara a folosi partitura. II. (Popular) Organul respirator al pestilor; branhie. Iii. P. anal.
1. Gaura acului (prin care se petrece ata sau sfoara). ♢ Expresie A scapa ca prin urechile acului = a scapa cu mare greutate, in mod miraculos dintr-o situatie dificila.
2. Cheotoarea de piele sau de panza care se coase la marginea posterioara de sus a ghetelor sau a cizmelor, cu ajutorul careia se trage incaltamintea in picior.
3. Toarta; inel, belciug. ♦ Proeminenta in forma de carlig la capatul de sus al leucii carului, de care se sprijina lantul sau veriga care leaga loitrele de leuca. ♦ Ochi, lat, juvat la capatul streangului; valul streangului.
4. (La plural) Portiune iesita in afara dintr-o lucrare de zidarie, amenajata pentru a usura fixarea unui toc de fereastra sau de usa, pentru a sustine un ornament etcetera – Limba Latina Oricla (= auricula).
Varianta definitie 2: UrÉche substantiv verifica cuvantul: branhie, masea, opercul.
Varianta definitie 3: UrÉche substantiv
1. (ANATOMIE) auricula, pavilionul urechii, (rar) palnie, scoica.
2. verifica cuvantul: auz.
3. verifica cuvantul: toarta.
4. gaura, (prin Transilvania) toarta. (- la acul de cusut.)
5. (BOTANICA) urechea-babei (Peziza aurantia) = urechiusa, (regional) baba; urechea-iepurelui (Bupleurum rotundifolium) = (regional) lautoare, urechelnita, ureche-tatarasca; urechea-porcului (Salvia verticillata) = (regional) jales.
Varianta definitie 4: Ureche substantiv feminin, art. urechea, g.-d. art. urechii; plural urechi
Varianta definitie 5: UrÉche1 -i f. I. 1) (la om si la animale) Organ-pereche al auzului, situat (simetric) pe partea laterala a capului. ♢ Pana peste -i foarte mult. A trage cu -ea a asculta pe furis, neobservat de nimeni. A-i intra pe o - si a-i iesi pe alta a uita repede cele auzite; a nu da (nici o) atentie spuselor cuiva. A-i rupe cuiva -ile a pedepsi pe cineva, tragandu-l de urechi. A se face intr-o - a se preface nebun; a fi neserios. A-i roade cuiva -ile a-i spune cuiva mereu acelasi lucru. A fi numai -i a asculta foarte atent. A ajunge la -ea (sau -ile) Cuiva a afla ceva tinut in secret. 2) Capacitate de a auzi; auz ♢ A avea - muzicala a avea capacitatea de a memora si reproduce cu usurinta sunete muzicale, melodii. A fi fudul de -i (sau De o -) a nu auzi bine. 3) pop.
Organ de respiratie la animalele acvatice; branhie. II. (in imbinari ce denumesc plante): -ea-babei ciuperca comestibila de culoare galbena-portocalie, cu margini valuroase, ridicate in sus; urechiusa. -ea-iepurelui a) planta erbacee cu tulpina erecta, ramificata, cu frunze ovale si cu flori galbene, dispuse in umbele; urechelnita; b) planta erbacee decorativa, cu frunze inguste, paroase, dintate pe margini, si cu flori rosii sau roz, dispuse in forma de ciorchine. -ea-ursului planta erbacee cu tulpina erecta, ramificata, avand frunze dintate, rotunjite la varf, si flori galbene, dispuse in umbele unilaterale. -ea-soarecelui planta erbacee decorativa, cu tulpina erecta, putin ramificata, avand frunze inguste, nezimtate, si flori mici, albastre, albe sau rosii. -ea-porcului planta erbacee decorativa semilemnoasa, cu tulpina erecta, ramificata, paroasa, avand frunze alungite, zimtate si flori albastrui-violete. [G.-D. Urechii] /<lat. oricla
Varianta definitie 6: UrÉche2 -i f. 1) Gaura sau adancitura de dimensiuni reduse (corespunzatoare cu volumul obiectului), facuta cu scopuri diferite in anumite obiecte. -ea acului. 2) Obiect de care se poate apuca sau cu ajutorul caruia se poate fixa ceva. -ea cizmei. [G.-D. Ure-chii] /<lat. oricla
Varianta definitie 7: Ureche (-chi), substantiv feminin –
1. Fiecare dintre cele doua organe ale auzului. –
2. Auz. –
3. Branhie. –
4. Toarta. – Varianta urechie.
Mr. ureacl’e, megl. urecl’a, istr. urecl’e.
Limba Latina aurĭcŭla, vulg. orĭcla (Diez, I, 295; Puscariu 1829; REW 793), conform limba italiana orecchio, prov. aurelha, franceza oreille, cat. orella, sp. oreja (leonez. orecha, mozarab orilla), port. orelha.
Uz general (ALR, I, 53). – Derivat urechelnita (var. urecher(n)ita), substantiv feminin (curatitoare de urechi; insecta, Forficula auricularia; planta, Sempervivum tectorum); urechia, verb (a trage de urechi); urechiala, substantiv feminin (faptul de a urechea); urechiat, adjectiv (cu urechi mari); urechita, substantiv feminin (insecta; planta), in Trans.; urechiuse, substantiv feminin (insecta; ciuperca, Tremella helvelloides).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Cuvantul incepe cu litera "u" si se termina cu litera "e"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.