Varianta definitie 1: Urzi, urzesc, verb IV.
Tranzitiv
1. A pregati, a intinde, a aseza urzeala (1) in razboiul de tesut pentru a incepe tesutul.
2. Figurativ A funda, a intemeia; a cladi; a concepe, a alcatui. ♦ Intranzitiv (Regional) A lua fiinta, a se forma, a se infiripa. ♦ A nascoci, a scorni, a inventa.
3. Figurativ A pune la cale o actiune (reprobabila); a unelti, a complota. – Limba Latina Ordire (= ordiri).
Varianta definitie 3: Urzi verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural urzesc, imperfect 3 singular urzea; conjunctie: prezent 3 singular si plural urzeasca
Varianta definitie 4: A urzi -esc tranz. 1) (fire textile) A aseza in stative sau in razboiul de tesut, trecand prin spata si infasurand pe suluri. 2) figurat: (planuri, idei, ganduri) A-si reprezenta in minte; a-si schita in gand; a plasmui; a plamadi. 3) figurat: (actiuni dusmanoase, fapte reprobabile) A organiza pe ascuns; a pune la cale; a tese; a unelti. 4) reg.
A face sa se urzeasca. /<lat. ordire
Varianta definitie 5: Urzi (-zesc, -it), verb –
1. A aseza urzeala. –
2. A unelti, a complota. –
3. A crea, a face, a stabili. – Mr. urdzascu, urdzire, megl. urdzos.
Limba Latina ordῑri (Densusianu, Hlr., 147; Puscariu 1839; REW 6093), conform limba italiana ordire, prov., cat. ordir, franceza ourdir, sp., port. urdir. – Derivat urzeala, substantiv feminin (ansamblul firelor paralele prin care se trece batatura; alcatuire, structura); urzit, substantiv neutru (actiunea de a urzi); urzitor, substantiv masculin (persoana care urzeste; substantiv masculin, cuvant invechit, fondator, creator); urzitor (var. urzoi), substantiv neutru (masina de urzit); urzitoare, substantiv feminin (femeie care urzeste; masina de urzit); urzitura, substantiv feminin (urizt, creatiea, intemeiere).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "u" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.