Varianta definitie 1: Vas, vase, substantiv neutru
1. Recipient de sticla, de metal, de lemn, de pamant etcetera, de diferite forme si marimi, care serveste la pastrarea (si transportul) lichidelor, al unor materii solide sau ca obiect de ornament. ♢ Vase comunicante verifica cuvantul: comunicant. ♦ Nume generic dat farfuriilor, oalelor, castroanelor etcetera folosite la masa si la pregatirea mancarii.
2. Vehicul pentru transportul pe apa al calatorilor si al marfurilor; nava.
3. Fiecare dintre formatiile tubulare inchise prin care circula sangele, limfa etcetera in interiorul organismului. ♦ Celula vegetala alungita sau tub capilar gol prin care circula seva in plante. – Limba Latina Vasum.
Varianta definitie 2: Vas substantiv I.
1. recipient. (- pentru pastrarea unui fluid.)
2. (regional) harb. (- pentru gatit.)
3. verifica cuvantul: vaza.
4. verifica cuvantul: vapor. II. (BOTANICA) vas ciuruit verifica cuvantul: vas liberian; vas liberian = tub ciuruit, vas ciuruit.
Varianta definitie 3: Vas substantiv neutru, plural vase
Varianta definitie 4: Vas -e n. 1) recipient din diferite materiale (sticla, lemn, metal, lut, plastic), de forme si dimensiuni diferite, destinat pentru pastrarea sau transportarea diverselor materiale (in special a lichidelor). 2) la plural totalitate a recipientelor folosite la prepararea sau la servirea mancarii; vesela; blide. 3) Organ tubular inchis care permite circulatia substantelor lichide (sange, limfa) in organism. -e limfatice. ♢ -e capilare cele mai mici vase sangvine, care asigura legatura dintre vene si artere. 4) cuvant ce tine de fizica: -e comunicante doua (sau mai multe) vase, unite intre ele la baza printr-un tub de legatura, astfel incat un lichid turnat intr-unul din vase trece si in celelalte, ajungand in toate la acelasi nivel. 5) Vehicul construit si echipat pentru transportul pe apa (sau sub apa); nava. - maritim. - de pescuit. --scafandru. 6) Tub prin care circula seva in plante. /<lat. vasum
Varianta definitie 6: Vas (-se), substantiv feminin –
1. Recipient, organ tubular. –
2. Oala, borcan. –
3. Butoi, tonou. –
4. Corp de nava. –
5. Bastiment, nava. – Mr., megl. vas, istr. vos.
Limba Latina vāsum (Densusianu, Hlr., 134; Puscariu 1864; REW 9161), conform limba italiana, sp., port. vaso, prov., franceza, cat. vas.
Sensul de „receptacul, organ” apare din secolul XVI, conform Coresi, vasele glasului. – Derivat vasel, substantiv neutru (vas de razboi, bastiment), din limba italiana vascello, secolul XIX, cuvant invechit; vasar, substantiv masculin (negustor de oale de lut); vasarie, substantiv feminin (olarie); vasari, verb (Trans., a lucra sau a vinde vase de lemn).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 3 litere. Cuvantul incepe cu litera "v" si se termina cu litera "s"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.