Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Vatră
1 * Cuvantul cu diacritice: vátră
Cuvantul fara diacritice: vatra
Definitie: VATRĂ, vetre, substantiv feminin 1. Un fel de platformă înălțată, amenajată în tinda caselor țărănești, pe care se face focul pentru a pregăti mâncarea; parte plană din interiorul cuptorului (de pâine) sau al sobei, care susține cuptorul sau soba în afară și pe care se poate ședea sau dormi. ♢ Expresie A îmbătrâni în vatră = a rămâne fată bătrână, nemăritată. A rămâne cu sluta în vatră = a nu-și putea mărita fata. A cloci pe vatră = a lenevi (la căldură), a trândăvi. A cădea cuiva în vatră = a fi oaspete nepoftit și supărător al cuiva. ♦ Parte a forjei în care se depozitează și unde arde combustibilul; partea inferioară din interiorul unui cuptor metalurgic, pe care se așază materialele care trebuie încălzite sau topite. 2. Locuință, așezământ stabil, cămin, casă (părintească). ♢ Locutiune adjectiv De vatră = care și-a făcut gospodărie și s-a statornicit într-un loc. ♦ Loc de baștină, de origine. ♢ Expresie (Ieșit din uz) A lăsa (un ostaș) la vatră = a elibera (un ostaș) după terminarea stagiului militar. ♦ Cuib al unui animal sălbatic, cu puii în el. 3. Locul principal, central al unei așezări, al unei instalații etcetera; locul pe care s-a clădit ceva, pe care se construiește sau unde se așază ceva. ♢ Vatra satului = suprafața de teren pe care se întinde satul. 4. (Popular) Porțiune de pământ, pe un câmp, care se deosebește de restul locului printr-o vegetație diferită sau prin absența vegetației. Conform: limba albaneza v a t r e.
2 * Cuvantul cu diacritice: vátră
Cuvantul fara diacritice: vatra
5 * Cuvantul cu diacritice: vátră vétre
Cuvantul fara diacritice: vatra
Definitie: VATRĂ vetref. 1) Suprafață plană situată în partea de jos a cuptorului, prelungită în afară, pe care se trage jăraticul (și pe care uneori se pregătește mâncarea). ♢ A-i lua (sau a-i vinde) și cenușa din - a-i lua totul; a nu-i lăsa nimic. A se prinde cu mâinile de - a ajunge la o stare materială foarte bună; a deveni bogat. A cădea musafir în - a fi musafir nepoftit și nedorit. 2) Construcție plană, înaltă și lungă, care prelungește cuptorul sau soba în afară, pe care se poate dormi (mai ales iarna, când se face focul). ♢ A cloci pe - (sau a se muta de pe - pe cuptor) a-și petrece vremea fără nici un rost; a trândăvi; a lenevi. A îmbătrâni pe - a rămâne fată bătrână; a nu se mărita. 3) Casă părintească; cămin. ♢ A fi lăsat la - a fi lăsat acasă; a fi demobilizat. A rămâne cu sluta în - a rămâne cu fata nemăritată. 4) Loc pe care se întemeiază o așezare, o construcție. -a satului. -a iazului. 5) Fâșie de pământ mai ridicată pe care se seamănă legume sau flori; strat; răzor. 6) Partea de jos a unei galerii de mină, ce constituie baza ei. 7) Parte a unui cuptor metalurgic, unde se așază materialul care trebuie topit. [G.-D. vetrei; Sil. va-tră] /Cuv. autoh.
6 * Cuvantul cu diacritice: vátră vétre
Cuvantul fara diacritice: vatra
Definitie: vatră (vetre), substantiv feminin – 1. Cămin, foc, loc unde se aprinde. – 2. Cămin, casă, locuință. – 3. (Banat) Pavaj, pardosea. – 4. Hotar, limită. – Mr., megl. vatră. Mgr. βάθρον „loc de așezat, bază” (Philippide, II, 741). De obicei, este considerat drept cuvînt autohton sau balcanic (Miklosich, Slaw. Elem., 9; Hasdeu, Col. lui Traian, 1876, 32; Candrea; Skok, ZRPh., LIV, 202; Rosetti, II, 124; Pușcariu, Lr., 179), sau provenind din limba albaneza vatrë (Cihac, II, 721; Pascu, II, 224). Din rom. trebuie să provină limba sarba:, cr., slov. vatra, pol. watra, rut. vatra, vaterka, limba rusa vatrucha (Miklosich, Wander., 11 – 12; Miklosich, Fremdw., 135), și probabil limba albaneza vatrë. – Derivat vătrar, substantiv neutru (unealtă cu care se scormonește în foc), conform vătrai; vătraș, substantiv masculin (se zice despre țiganii stabili, în opoziție cu cei nomazi).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere.
Fiind format din 6 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "v" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.