Varianta definitie 1: Vertical, -Ă, verticali, -e, adjectiv Care este orientat perpendicular pe un plan orizontal; care are directia caderii corpurilor; (sens curent) care este orientat drept (in sus). ♢ Dreapta verticala = dreapta care uneste un punct de pe pamant cu zenitul respectiv.
Plan vertical = A) (Geom.) plan care trece printr-o dreapta verticala; B) (Astron.) plan care trece prin verticala locului. ♦ (Substantivat, f.) Linie dreapta care cade perpendicular pe un plan orizontal; directia urmata de aceasta linie. ♢ Verticala locului = directie determinata de pozitia firului cu plumb aflat in stare de echilibru intr-un punct dat. ♦ (Substantivat, n.) Semicerc al sferei ceresti care intersecteaza un plan determinat de verticala locului si de un astru. ♦ (Adesea adverbial) Care vine sau cade drept in jos (de la inaltime). – Din franceza Vertical.
Varianta definitie 5: Vertical -a (-i, -e) Care este orientat direct in sus; perpendicular pe un plan orizontal. Linie -a. /<fr. vertical
Varianta definitie 6: Vertical, -Ă adjectiv, substantiv feminin (Linie) care este perpendicular(a) pe un plan orizontal in directia unui fir tinut intins cu ajutorul unei greutati atarnate la capat. ♢ Verticala locului = directie determinata de pozitia firului cu plumb aflat in stare de echilibru intr-un punct dat. substantiv neutru Cerc mare al sferei ceresti care trece prin zenit si nadir. [< franceza vertical, conform limba latina vertex – varf].
Varianta definitie 7: Vertical, -Ă I. adjectiv, substantiv feminin (linie) perpendicular(a) pe un plan orizontal in directia unui fir tinut intins cu ajutorul unei greutati atarnate la capat. o a locului = directie determinata de pozitia firului cu plumb aflat in stare de echilibru intr-un punct dat.
II. substantiv neutru semicerc mare al sferei ceresti, care trece prin zenit si nadir. (< franceza vertical, limba latina verticalis)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 8 litere. Cuvantul incepe cu litera "v" si se termina cu litera "l"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.