DexDefinitie.com

Definitie Vinde - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Vinde, vand, verb III.
Tranzitiv
1. A ceda unui cumparator dreptul de proprietate asupra unui bun, in schimbul unei sume de bani. ♢ Expresie A vinde pielea ursului din padure (sau pestele din balta) = a promite un lucru pe care nu-l ai; a face planuri in legatura cu un lucru pe care nu-l posezi inca, care este nesigur.
A-si vinde (si) pielea sau camasa (de pe sine) = a vinde sau a ceda, din pricina unei nevoi mari, tot ce poseda.
A-si vinde scump viata (sau pielea) = a se apara cu indarjire, cauzand pierderi mari dusmanului (inainte de a muri sau de a fi prins).
Cum (sau asa) am cumparat-o, asa o vand = o spun asa cum am auzit-o (fara sa-mi iau raspunderea autenticitatii). (Refl. pas.) Cum (sau cu cat) se vinde? = ce pret are? cu cat de plateste? ♦ A scoate un bun la licitatie (pentru neplata datoriilor). ♦ A oferi spre vanzare; a face comert. ♦ Reflexiv pas. (Despre marfuri) A gasi cumparatori, a avea cautare. ♦ Figurativ A face compromisuri morale in schimbul unor avantaje materiale. ♦ Tranzitiv si reflexiv Figurativ A (se) prostitua.
2. A trada sau a denunta, a pari (pentru bani sau pentru un interes material). [Prez. indicativ si: (regional) vanz] – Limba Latina Vendere.
Varianta definitie 2: A vinde antonim: a cumpara
Varianta definitie 3: Vinde verb
1. a desface, a plasa, (regional) a petrece, (invechit, in Transilvania) a cheltui. (A - o marfa.)
2. a da. (A - ceasul cu 20 000 de lei.)
3. (invechit si popular) a neguta. (E angrosist, cumpara si -.)
4. verifica cuvantul: cauta.
5. a se prostitua. (O femeie care se -.)
6. verifica cuvantul: trada.
Varianta definitie 4: Vinde verb verifica cuvantul: denunta, pari, reclama, spune.
Varianta definitie 5: Vinde verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural vand; conjunctie: prezent 3 singular si plural vanda; ger. vanzand; part. vandut
Varianta definitie 6: A vinde vand tranzitiv 1) (marfuri, produse) A transmite in proprietatea unui achizitor in schimbul unei sume de bani. ♢ - pielea ursului din padure (sau Pestele din balta) a propune cuiva un lucru pe care nu-l posezi. - via pe stafide a incheia o afacere nerentabila. 2) (persoane, interese, cauze, idealuri, sentimente etcetera).
A parasi in mod perfid sau las (trecand de partea adversarului). /<lat. vendere
Varianta definitie 7: A se vinde ma vand intranzitiv 1) (despre marfuri) A avea cautare. ♢ Calul bun se vinde din grajd un lucru bun nu are nevoie de reclama. 2) (despre oameni) A face compromisuri morale, in schimbul unui avantaj material. /<lat. vendere
Varianta definitie 8: Vinde (vind, vindut), verb – A ceda pe bani dreptul de proprietate asupra unui lucru. – Mr. vindu, vindere, megl. vind, istr. vindu.
Limba Latina vendĕre (Puscariu 1892; REW 9190), conform limba italiana vendere, prov., franceza, cat. vendre, sp., port. vender. – Derivat vinzare, substantiv feminin (vindut; tradare); vinzator, substantiv masculin (persoana care vinde).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "v" si se termina cu litera "e"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.