Varianta definitie 1: Voie, (rar) voi, substantiv feminin
1. Vointa, vrere, intentie. ♢ Locutiune adverb Cu voie sau cu voia (cuiva) = intentionat, din proprie initiativa, dinadins.
Fara (de) voie sau fara voia mea (ori ta, sa etcetera) = involuntar, neintentionat.
Peste voia... = impotriva vointei cuiva.
De voie, de nevoie sau cu voie, fara voie = vrand-nevrand. ♦ (Înv., in sintagma) Voie vegheata = bunavointa; p.ext. protectie, favoare.
2. Dorinta, placere, inclinatie spre...; libertate (de a alege, de a opta), alegere. ♢ Locutiune adverb În (sau, rar la) voie sau in toata voia = in largul lui, nestingherit. (Popular) În voia cea buna = fara nici o grija, fara teama de a gresi. ♢ Expresie Voia la dumneata ca la banul Ghica = esti liber sa faci ce vrei.
A-i fi (cuiva) voia(sa...) = a dori, a-i placea (sa...).
A face pe voia cuiva sau a-i face cuiva pe voie = a satisface dorinta, placerea cuiva.
A-i fi cuiva pe voie sau a fi pe voia cuiva = a-i fi cuiva pe plac.
A implini voia (sau voile) cuiva = a indeplini dorintele sau poruncile cuiva.
A se lasa (sau a umbla, a merge, a fi purtat) in voia cuiva sau a ceva = a umbla, a se lasa dupa dorinta, dupa placul cuiva.
A fi la voia cuiva = a fi la discretia cuiva.
3. Pofta, dorinta, chef. ♢ Expresie A-i strica cuiva voia = a indispune pe cineva. ♦ Voie buna (sau rea) = stare sufleteasca buna (sau rea).
4. Permisiune, incuviintare, invoire; dispozitie. ♢ Locutiune adverb Cu voia (cuiva) = cu aprobarea (cuiva).
Fara voie sau fara voia cuiva = fara permisiune, fara incuviintarea cuiva. [Pronuntat: vo-ie] – Din limba slava (veche) Volja.
Varianta definitie 2: Voie substantiv
1. verifica cuvantul: incuviintare.
2. autorizatie, ingaduinta, permisiune. (- data cuiva de a face ceva.)
3. verifica cuvantul: putere.
4. verifica cuvantul: dispozitie.
5. dispozitie, toane (plural), (regional) dusi (plural). (- buna sau rea a cuiva.)
Varianta definitie 4: Voie f. 1) Capacitate de a-si concentra eforturile spre realizarea unui anumit scop; vointa. ♢ Fara (de) - inconstient; fara intentie. Peste voia cuiva fara vrerea cuiva. De -, de nevoie (sau Cu -, fara -) vrand-nevrand. 2) Senzatie de satisfacere a gustului; vointa; placere; plac; pofta; chef. ♢ Dupa - la dorinta. În (sau La) - (sau In toata voia) fara a fi stingherit de ceva sau de cineva. A-i face cuiva pe - (sau A face pe voia cuiva) a face asa cum vrea cineva. A-i fi cuiva pe - (sau A fi pe voia cuiva) a-i fi cuiva pe plac. A implini voia (sau Voile) cuiva a indeplini dorinta cuiva. A se lasa (sau A umbla, a merge) in voia cuiva (sau A ceva) a face dupa placul cuiva. A fi la voia cuiva a fi la dispozitia cuiva. A-si face (sau A face cuiva) - buna a se inveseli sau a inveseli pe cineva. 2) Aprobare de a realiza ceva; permisiune; incuviintare. A cere -.
A da -. ♢ Cu voia cuiva cu consimtamantul cuiva. [G.-D. Voii] /<sl. volja
Varianta definitie 5: Voie (-i), substantiv feminin –
1. Vrere, vointa. –
2. Liber-arbitru, bun plac. –
3. (Înv.) Favoare, trecere. –
4. Dispozitie, umor, chef. –
5. Licenta, permis, autorizatie. –
6. Libertate.
Sl. (sb., slov., pol., limba rusa) volja (Miklosich, Slaw.
Elem., 17; Cihac, II, 461; Conev 101; Tiktin), conform v(r)oi, vrea si voios. – Derivat invoi, verb (a permite, a da autorizatie; a acorda, a concede; a consimti, a admite, a accepta; a cadea de acord, a se intelege; a da satisfactie; reflexiv, a se obliga, a se angaja; reflexiv, a se potrivi, a se asorta, a se simti bine); invoiala, substantiv feminin (acord, pact, compromis, contract; concordie, armonie); invoitor, substantiv masculin (lucrator in acord); volnic, adjectiv (liber, independent, autonom), cuvant invechit; volnici, verb (a elibera, a da drumul, a lasa liber; a dezrobi), conform pol. wolnić „a dezrobi”; volnicie, substantiv feminin (libertate, dezrobire; licenta, autorizatie, permis), cuvant invechit; nevolnic, adjectiv (mizerabil, nenorocit).
Conform: nevoie.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "v" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.