Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Vornic
1 * Cuvantul cu diacritice: vórnic
Cuvantul fara diacritice: vornic
Definitie: VORNIC, vornici, substantiv masculin 1. (În evul mediu, în țările românești) Mare dregător la curtea domnească, însărcinat cu supravegherea curții, cu conducerea treburilor interne ale țării, având și atribuții judecătorești. ♢ Mare vornic (sau vornic mare) = cel dintâi boier din divan, având sarcina de cârmuitor și de înalt judecător al curții domnești și al întregii țări. Vornic de Țara de Jos (sau de Sus) = dregător cu rang de vornic (1) a cărui autoritate se întindea asupra unei jumătăți din țara Moldovei. ♦ Reprezentant al domniei în orașe, cu atribuții judecătorești. 2. (Înv.) Primar al unui sat sau al unui târg. ♦ Funcționar în administrarea comunelor rurale, însărcinat cu distribuirea corespondenței, convocarea sătenilor la adunări, anunțarea știrilor etcetera; crainic, pristav, vornicel (2). 3. Vornicel (3) – Din limba slava (veche) dvorĩnikŭ.
2 * Cuvantul cu diacritice: vórnic
Cuvantul fara diacritice: vornic
4 * Cuvantul cu diacritice: vórnic -ci
Cuvantul fara diacritice: vornic
Definitie: VORNIC -cim. 1) (în Moldova și în Muntenia medievală) Mare dregător al curții domnești având misiunea de a conduce treburile interne și cele gospodărești. 2) Primar al unui sat sau oraș. limba slava (veche) dvorinicu
5 * Cuvantul cu diacritice: vórnic -ci
Cuvantul fara diacritice: vornic
Definitie: vornic (-ci), substantiv masculin – 1. Boier de rangul întîi, ministru de interne și de justiție. Erau doi în Mold., începînd din 1399 (numiți mai tîrziu al Țării de Sus și al Țării de Jos) și unul în Muntenia din 1414, a cărui sarcină a fost despărțită în două în 1761 și în patru în 1795. – 2. Nume pentru diverși demnitari: vornic de tîrg, prefect de poliție la Iași (secolul XVIII); vornic de Tîrgoviște și de Cîmpulung, un fel de administrator al acestor două regiuni, boier de rangul al treilea; mare vornic al poliției, membru al sfatului țării, șef al poliției de străini (secolul XVIII); vornic de harem, administrator al casei Doamnei; vornic de obște, slujbă creată în Mold. în 1803, reunind serviciile lucrărilor publice, al poliției urbane și al inspecției prețurilor; mare vornic al cutiei, administrator al fondurilor de binefacere, funcție creată în Mold. în 1793. – 3. (Moldova) Primar. – 4. Șef de protocol la nunțile populare. – 5. Un anumit joc de copii. – Varianta cuvant invechit dvornic. Sl. dvorĭnikŭ (Miklosich, Slaw. Elem., 21; Cihac, II, 463), conform slov., cr. dvornik „curtean”, pol. dwornik „intendent”, limba rusa dvornik „portar”. – Derivat vorniceasă, substantiv feminin (nevastă de vornic; dădacă sau prima doamnă a principesei); vornicel, substantiv masculin (slujbaș al cîrmuirii; aprod, funcționar judecătoresc ales de popor; șef de protocol la nunțile populare); vornicie, substantiv feminin (slujba de vornic; primărie); vornici, verb (a o face pe vornicul la o nuntă). – Din rom. provine limba neogreaca: βόρνιϰος (Meyer, Neugr. St., II, 94).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere.
Fiind format din 6 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "v" si se termina cu litera "c"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.