Varianta definitie 1: VRÉME, vremuri, substantiv feminin I.
1. Timp (I).
2. Durata limitata de doua intamplari, evenimete etcetera sau masurata in ore, zile etcetera; interval, perioada, rastimp.
Am stat multa vreme in ploaie. ♢ Locutiune adverb Cu vremea = dupa un timp oarecare, candva, odata si odata, cu timpul.
Din vreme = mai inainte, inainte de a fi prea tarziu.
Din vreme in vreme = din cand in cand, uneori; din timp in timp.
Toata vremea = continuu, mereu, fara intrerupere. ♢ Locutiune conjunctie: În vreme ce (sau cuvant invechit in vreme cand) = in timpul in care, pe cand. ♢ Expresie O vreme = o perioada de timp.
A-si pierde (sau a-si trece, a-si omori) vremea = a-si irosi timpul in zadar, a lenevi.
În (sau la) vremea mea (ori ta, lui etcetera) = (in) tinerete, (in) floarea varstei.
Acum mi-i (sau ti-i etcetera) vremea = aceasta este varsta cand trebuie sa ma bucur (ori sa te bucuri etcetera). ♦ Timp disponibil, ragaz.
3. Timp (considerat) prielnic pentru desfasurarea unei actiuni; prilej, ocazie; moment.
Era vremea mesei ♢ Locutiune adverb Într-o vreme = la un moment dat, candva.
La vreme = la timpul oportun, la momentul potrivit.
La vremea asta = intr-un moment (nepotrivit) al zileu sau al anului.
La vreme de... = A) cand se intampla, cand e nevoie; B) in timpul... pe timp de...
Pana (sau de) la o vreme = Pana (sau de) la un moment dat.
La o vreme = la un moment dat; intr-un tarziu.
Dintr-o vreme sau de la o vreme (incoace) = incepand de la un moment dat. ♢ Locutiune adjectiv si adverb Fara (de) vreme (sau inainte de vreme) = inainte de termen, prematur. ♢ Locutiune conjunctie: De vreme ce = din moment ce, deoarece, fiindca. ♦ (În credintele religioase) Vremea de apoi = viata viitoare; judecata din urma.
4. Perioada determinata istoriceste; epoca, veac, secol. ♢ Locutiune adverb Pe (sau in) vremea aceea (sau acea vreme) = pe atunci.
Pe vremuri = odinioara, candva, in trecut.
Din vremuri = Din vremurile vechi, din strabuni.
Dupa vremuri = in cursul veacurilor. ♢ În negura vremii = in trecutul indepartat. ♦ (La plural) Stare de lucruri; imprejurari, circumstante. II. Stare a atmosferei la un moment dat si intr-un loc anumit, determinata prin totalitatea elementelor meteorologice. [Plural si: vremi] – Din limba slava (veche) Vrĕmen.
Varianta definitie 2: Vreme antonim: nevreme
Varianta definitie 3: VRÉME substantiv
1. verifica cuvantul: timp.
2. verifica cuvantul: perioada.
3. verifica cuvantul: ani.
4. verifica cuvantul: curs.
5. verifica cuvantul: sezon.
6. timp, zi. (A venit si - lui.)
7. verifica cuvantul: moment.
8. verifica cuvantul: data.
9. verifica cuvantul: ragaz.
10. (la plural) conjunctura. imprejurari (plural), timpuri (plural). (-urile erau foarte grele.)
11. (MET.) timp, (regional) veac. (- frumoasa.)
12. verifica cuvantul: clima.
Varianta definitie 5: VRÉME -uri n. 1) Dimensiune universala dupa care se ordoneaza succesiunea ireversibila a fenomenelor; timp. 2) Interval dintre doua momente care se masoara in secunde, minute, ore etcetera; timp. 3) Perioada cat dureaza ceva; durata; timp. Lectia a tinut multa -. În -ea lucrului. ♢ Din - in - din cand in cand; uneori. Din - de mai inainte. Cu -ea peste o anumita perioada; pe masura scurgerii timpului. De - ce fiindca; deoarece. În - ce (sau In -ea cand) atunci cand. În aceeasi - concomitent; simultan. Toata -ea mereu; neintrerupt; in permanenta. A-si pierde (sau A-si omori) -ea a-si irosi timpul fara nici un rost; a lenevi. Atata amar de - foarte mult timp. 4) Moment oportun, imprejurare potrivita pentru o actiune; timp; prilej; ocazie. La -ea secerisului. ♢ De la o - (incoace) de la un moment dat. Pana la o - pana la un moment dat. A fi (sau A veni) -ea a sosi momentul potrivit. Toate la -ea lor toate la momentul potrivit. 5) Perioada determinata istoric. Pe -ea lui Ștefan cel Mare. ♢ Pe -uri candva; demult. Din -uri de demult; din timpurile vechi. Înainte - in timpurile trecute. În (sau Pe) -ea mea (sau Ta, lui etcetera) pe cand eram (sau erai, era etcetera) tanar; in tinerete. 6) Stare meteorologica in-tr-o perioada data (intr-o anumita regiune); timp. Astazi -ea este frumoasa. [Art. Vremea; G.-D. Vremii; Pl. si Vremi] /<sl. vrĕme
Varianta definitie 6: Vreme (-mi), substantiv feminin – Timp. – Varianta plural vremuri.
Megl. vreami.
Sl. vrĕmę (Cihac, II, 466; Conev 36), conform bulgara vreme, limba sarba: vreme, limba rusa vremja. – Derivat vremelnic, adjectiv (tranzitoriu, provizoriu, efemer), din limba slava (veche) vrĕmenĭnŭ; vremelnicesc, adjectiv (temporal), inv; vremelniceste, adverb (in mod provizoriu), cuvant invechit; vremui, verb (a face vreme urita); avreme, adverb (efemer), secolul XVI, cuvant invechit
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "v" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.