Varianta definitie 1: VÂRÎ́, var, verb IV.
1. Tranzitiv A baga, a introduce. ♢ Expresie A-i vari cuiva (ceva) pe gat = a sili pe cineva sa accepte un lucru impotriva vointei, interesului sau placerii sale.
A-i vari cuiva (ceva) in cap = A) a face pe cineva sa priceapa bine un lucru; B) a face pe cineva sa creada ceea ce nu este adevarat; C) a sugera cuiva ceva.
A-si vari nasul in ceva (sau undeva, in toate) sau a-si vari nasul unde nu-i fierbe oala = a se amesteca, a interveni (inoportun) in ceva (sau undeva, in toate) sau in lucruri care nu-l privesc.
A-si vari (sau a-i vari cuiva) mintile in cap = a-si da bine seama (sau a face sa-si dea seama) de urmarile faptelor sale; a se cuminti sau a se face sa se cuminteasca.
A vari vrajba (sau zazanie, intriga etcetera) = a provoca (cu intentie) neintelegeri, ura, intrigi; a invrajbi. ♦ A infige, a implanta. ♦ A investi bani, capital.
2. Tranzitiv A face (pe cineva) sa intre undeva (de bunavoie sau fortat). ♢ Expresie A vari pe cineva (de viu) in groapa (sau in mormant, in pamant) = A) a pricinui moartea cuiva, a omori pe cineva cu zile; B) a cauza cuiva suparari foarte mari.
A vari (pe cineva) in boala (sau in toate bolile, in sperieti, in toti sperietii, in groaza, in racori) = a speria tare (pe cineva); a ingrozi, a inspaimanta, a infricosa.
A vari (pe cineva) la inchisoare (sau la puscarie) = a face sa fie inchis, intemnitat.
3. Reflexiv A intra, a se baga in... ♢ Expresie A se vari sub pielea cuiva = a castiga (prin mijloace nepermise) increderea, protectia sau dragostea cuiva. ♦ Tranzitiv A face ca cineva sa fie angajat sau a angaja intr-un serviciu. ♦ A se inghesui. ♢ Expresie A se vari in sufletul cuiva = a plictisi pe cineva, manifestand un interes sau o simpatie prea staruitoare, prea insistenta, agasanta. ♦ A se amesteca intre altii (intervenind intr-un sens oarecare). – Din limba slava (veche) Vreti.
Varianta definitie 2: A vari antonim: a scoate
Varianta definitie 3: VÂRÎ verb
1. verifica cuvantul: baga.
2. a baga, a introduce, a pune. (- vinul in damigeana, gaina in traista.)
3. a baga, a introduce, a trece. (- ata prin urechea acului.)
4. a se baga, a intra, a se introduce. (S-a - in spartura din zid.)
5. verifica cuvantul: infige.
6. verifica cuvantul: indesa.
7. verifica cuvantul: imbulzi.
8. verifica cuvantul: inchide.
9. verifica cuvantul: amesteca.
10. a se angaja, a se baga, a intra, a se incadra, a se tocmi, (popular) a se invoi, a merge, a se naimi, a se prinde, a veni, (prin Mold. si Bucovina) a se apuca. (S-a - argat la un mosier.)
11. verifica cuvantul: investi.
Varianta definitie 4: Varí verb, indicativ prezent 1 singular var, imperfect 3 singular vara, conj. prezent 3 singular si plural vare
Varianta definitie 5: A VÂRÎ́ var tranz. 1) (obiecte) A face sa intre inauntru; a baga; a introduce. ♢ A-i - cuiva (ceva) pe gat a forta pe cineva sa faca ceva contra vointei sale. A-i - cuiva (ceva) in cap a) a face pe cineva sa inteleaga bine ceva; b) a-i insufla cuiva ceva. A-si - (sau - cuiva) mintile in cap a se cuminti sau a cuminti pe cineva. 2) (persoane) A face pe cineva sa intre undeva benevol sau fortat. 3) (animale) A mana, a baga inauntru. - vacile in ocol. ♢ - pe cineva (de viu) in groapa (in mormant sau In pamant) a-i amari viata cuiva; a omori. /<sl. virĕti
Varianta definitie 6: A SE VÂRÎ́ ma var intranz.
A interveni intre altii. ♢ - in sufletul cuiva a plictisi pe cineva cu cerinte insistente. - sub pielea cuiva a castiga sustinerea cuiva prin lingusire. /<sl. virĕti
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "v" si se termina cu litera "r"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.