DexDefinitie.com

Definitie Zbura - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Zbura, zbor, verb I.
1. Intranzitiv (Despre pasari si insecte) A plana si a se misca in aer cu ajutorul aripilor. ♦ A pleca in zbor, a-si lua zborul. ♦ (Despre lucruri) A pluti in aer (purtat de vant); a trece prin aer cu viteza (fiind zvarlit sau lansat cu putere).
2. Intranzitiv (Despre aparate de zbor) A se ridica si a se mentine in vazduh, a se deplasa pe calea aerului; (despre oameni) a calatori cu un astfel de aparat.
3. Intranzitiv Figurativ A merge foarte repede, a alerga, a goni. ♦ (Despre oameni) A strabate spatii mari cu repeziciune; a se repezi pana undeva. ♦ (Despre timp) A trece, a se scurge repede. ♦ (Despre ganduri, idei) A se succeda cu repeziciune.
4. Tranzitiv Figurativ A smulge de la locul sau, a pravali, a rasturna. ♢ Expresie A zbura cuiva capul = a decapita pe cineva; a-l omori.
A-si zbura creierii = a se sinucide prin impuscare. (Familiar) A zbura (sau a face sa zboare) pe cineva de undeva = a da pe cineva afara de undeva, dintr-un post; a-l concedia. (Intranz.) A zbura de undeva = a fi fortat sa paraseasca un loc (in special un post, o slujba). ♦ Intranzitiv (Rar) A cadea, a se prabusi, a se pravali.
5. Tranzitiv (Pop.; in expresie) A zbura laptele = a pune putin lapte acru in lapte dulce fierbinte ca sa se aleaga branza. – Limba Latina *Exvŏlāre.
Varianta definitie 2: Zbura verb
1. a plana, a pluti. (O hartie luata de vant - in vazduh.)
2. a trece. (Berzele - in stoluri spre Africa.)
3. verifica cuvantul: naviga.
4. a merge. (Avionul - cu 1000 de km pe ora.)
Varianta definitie 3: Zbura verb, indicativ prezent 1 singular zbor, 3 singular si plural zboara
Varianta definitie 4: A ZBURA zbor
1. intranzitiv 1) (despre pasari si despre insecte) A se porni in zbor; a-si lua zborul. 2) (despre aparate de zbor) A se ridi-ca in aer; a decola. 3) (despre pasari si despre insecte) A se misca in aer cu ajutorul aripilor; a se afla in zbor. 4) (despre aparate de zbor) A se deplasa pe calea aerului sau prin spatiul interplanetar. 5) (despre obiecte) A fi purtat de vant prin aer. 6) (despre proiectile) A se misca prin aer cu mare viteza. 7) (despre persoane) A calatori cu un aparat de zbor. 8) figurativ A se misca foarte repede; a goni. - ca gandul. 9) (despre timp) A trece repede si pe neobservate. 10) (despre zvonuri, vesti etcetera) A se raspandi cu repeziciune. 11) (despre ganduri, idei etcetera) A se succeda cu repeziciune.
2. tranzitiv 1) figurativ familiar (persoane) A da afara dintr-o functie sau dintr-un post ca fiind necorespunzator; a scoate; a concedia; a destitui. 2) (obiecte sau fiinte) A culca la pamant; a pravali; a dobori. ♢ - cuiva capul a decapita pe cineva. A(-si) - creierii a (se sin)ucide cu o arma de foc. /<lat. exvolare

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "z" si se termina cu litera "a"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.