Varianta definitie 1: ZÉstre substantiv feminin
1. Avere (mobila sau imobila) care se da unei fete cand se marita. ♦ Bunuri pe care le aduce o calugarita la intrarea ei in manastire. ♦ (Familiar) Totalitatea bunurilor care constituie averea cuiva.
2. Totalitatea bunurilor care constituie averea unei comunitati, a unei institutii etcetera; inventar. – Limba Latina Dextrae „fagaduinta solemna”.
Varianta definitie 6: ZÉstre f. 1) Avere sau suma de bani care se da de catre parinti unei fete cand se marita; dota. 2) Totalitate a bunurilor care constituie averea cuiva, (a unei persoane, colectivitati, comunitati etcetera). [G.-D. Zestrei] /<lat. dextrae
Varianta definitie 7: Zestre substantiv feminin – Dota.
Limba Latina dextĕrae „promisiune” (Hasdeu, dupa Puscariu 1935; Iordan, Dift., 115; REW 2618; Tiktin; Candrea).
Legatura cu limba slava (veche) zastroiti „a prepara” (Cihac, II, 472) este improbabila.
Folosit in general, afara de Banat si Crisana (ALR, II, 67). – Derivat inzestra, verb (a dota).
Din rom. provin bulgara zestra (Capidan, Raporturile, 225), rut. zjastra (Candrea, Elemente, 409), mag. zeszter (Edelspacher 24), sas. zestre.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "z" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.