Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Zice
1 * Cuvantul cu diacritice: zíce
Cuvantul fara diacritice: zice
Definitie: ZICE, zic, verb III. Tranzitiv 1. A exprima ceva în cuvinte, a spune, a rosti cu voce tare; prin extensiune a vorbi. ♢ Expresie Cât ai zice pește = într-o clipă, imediat, îndată. A zice nu (sau ba) = a refuza; a tăgădui, a se opune, a rezista. A zice da = a afirma, a accepta, a consimți. Vrea (sau va, vra) să zică = a) înseamnă, are sensul, semnificația, valoarea...; b) așadar, deci, prin urmare. Mai bine zis = mai exact, mai precis exprimat. ♦ A se adresa cuiva cu cuvintele..., a-i spune. ♦ (Despre texte) A cuprinde, a scrie, a relata. ♢ (Regional) A comunica, a transmite, a face cunoscut. 2. A afirma, a declara; a susține, a pretinde. ♦ A promite, a făgădui. ♦ A răspunde, a riposta; a invoca. Mai zi dacă ai ce. ♦ A reproșa, a obiecta. Frumos, n-am ce zice. ♢ Expresie Să nu zici că... = să nu-mi reproșezi că... ♦ A contesta. ♦ A sfătui, a îndemna; a porunci, a ordona. 3. (Popular) A cânta (din gură sau dintr-un instrument); a doini, a hori. 4. A-și da o părere, a se pronunța într-o chestiune; prin extensiune a gândi, a socoti, a crede. Toți vor zice cum vrei tu. ♢ Expresie (Că) bine zici = bună idee așa este. Ce-am zis eu? = nu ți-am spus? vezi că am avut dreptate? Zi... = a) judecă, socotește, dă-ți părerea; b) așadar, prin urmare. Ce-ai zice...? = ce părere ai avea? cum ți-ar părea? Să zicem = a) să presupunem, să admitem; b) de exemplu. Vino, să zicem, la ora zece. ♦ (La optativ sau la conjunctiv) A avea sau a lăsa impresia că... Așa, numai ca să zică și el că face o treabă.5. A se adresa cuiva rostindu-i numele; a numi un obiect cu numele lui; prin extensiune a porecli. ♢ Impers. O fată ce-i zice Maria. ♢ Expresie (Refl.) Cum (sau precum) s-ar (mai) zice = cum s-ar exprima, cum s-ar traduce (cu alte cuvinte). Limba Latina dicere.
2 * Cuvantul cu diacritice: zíce
Cuvantul fara diacritice: zice
Definitie: ZICE, zic, verb III. Intranzitiv A purta numele; a se numi; a se chema.
3 * Cuvantul cu diacritice: a zice
Cuvantul fara diacritice: zice
Definitie: A zice antonim: a tăcea
4 * Cuvantul cu diacritice: zíce
Cuvantul fara diacritice: zice
Definitie: ZICE verb 1. a spune, a vorbi, (popular) a cuvânta, a glăsui, a grăi. (--i înainte, nu te sfii)2. a rosti, a spune, a vorbi, (popular) a cuvânta, a glăsui, a grăi. (- numai prostii.)3. a afirma, a declara, a mărturisi, a relata, a spune. (A - următoarele ...)4. a exprima, a formula, a pronunța. (A - următoarea opinie ...)5. a face, a spune. (El -: – Nu vreau)6. a comunica, a spune, a transmite. (I-am - tot ce mi-ai spus; le-a - ultimele noutăți.)7. a afirma, a declara, a pretinde, a spune, a susține. (- că marfa e de bună calitate.)8. a se afirma, a se auzi, a se spune, a se șopti, a se vorbi, a se zvoni. (Se - că a plecat.)9. a articula, a grăi, a pronunța, a rosti. (N-a - un cuvânt.)10. a se chema, a se numi, a se spune. (Cum se - pe la voi acestei flori?)11. a admite, a presupune, a spune. (Să - că-i așa cum susții.)12. a conține, a cuprinde, a scrie, a spune. (Ce - aceste documente?)13. a ordona, a porunci, a spune. (Fă ce-ți - el)14. a obiecta, a reproșa, a spune. (N-am ce -, totul a fost perfect.)
5 * Cuvantul cu diacritice: zíce
Cuvantul fara diacritice: zice
7 * Cuvantul cu diacritice: a zíce zic
Cuvantul fara diacritice: zice
Definitie: A ZICE zic 1.tranzitiv 1) A reda prin cuvinte; a exprima prin grai; a spune. ♢ Ce mai zici? ce mai faci? Va să zică adică; prin urmare. 2) A enunța cu fermitate; a afirma. 3) A aduce ca obiecție; a obiecta. Ai ce zice? 4) A găsi de cuviință; a crede; a considera; a socoti. ♢ Să zicem a) să admitem; b) de exemplu. 5) (piese muzicale) A produce cu vocea sau cu un instrument; a cânta, a interpreta; a executa. 2. instranzitiv A purta numele; a se numi; a se chema. limba latina dicere
8 * Cuvantul cu diacritice: zíce -c -is
Cuvantul fara diacritice: zice
Definitie: zice (-c, -is), verb – 1. A spune. – 2. A afirma, a asigura. – 3. A vorbi, a pronunța. – 4. A se ruga. – 5. A citi, a declama, a recita. – 6. A cînta. – 7. A celebra, a oficia. – 8. A suna un instrument. – 9. A obiecta, a critica. – 10. A pretinde, a susține. – 11. A crede, a gîndi. – 12. A numi, a porecli. – 13. (Refl.) A se chema. – 14. (Refl.) A se presupune, a trece drept. – Mr. dzîc, dzîșu, dzițeare; megl. zic, ziș, ziceri; istr. zic, zis. Limba Latina dῑcēre (Pușcariu 1941; REW 8268; Popinceanu, ZRPh., LVI, 236), conform limba italiana dicere, gt. dire, sp. decir. – Derivat zicală, substantiv feminin (proverb; formulă magică; bucată muzicală); zicălaș (var. zicălău, zicaș), substantiv masculin (lăutar); zicătoare, substantiv feminin (proverb; bucată muzicală); zicătură, substantiv feminin (proverb; bucată muzicală); zicere, substantiv feminin (zicală; expresie); zicător, substantiv masculin (lăutar); zisă, substantiv feminin (afirmație; proverb); prezice, verb, format după franceza predire; conform contrazice. Cică, adverb (după cum se spune, se pare), este o simplă abreviere a lui zice că, conform calabr. cica.
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere.
Fiind format din 4 litere, acest cuvant este de dimensiune mica. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "z" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.