Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Zori
1 * Cuvantul cu diacritice: zori
Cuvantul fara diacritice: zori
Definitie: ZORI1 substantiv masculin plural 1. Lumină care se arată pe cer înainte de a răsări Soarele; timp al zilei când răsare Soarele; faptul zilei, auroră. ♢ Locutiune adverb În zori de zi (sau de ziuă) sau până-n zori, din zori, în zorii zilei, în zorii zorilor, în (sau la) revărsatul zorilor sau o dată cu zorile = dis-de-dimineață. Din zori și până-n seară (sau noapte) = toată ziua. Din zori în zori = ziua și noaptea, tot timpul; totdeauna, mereu. ♢ Expresie A se (re)vărsa sau a (se) crăpa, a se ivi, a se zări, a miji zorile (sau zorii, zori de zi, zori de ziuă) sau a da în fapt (sau a se crăpa, a se anunța) de zori = a apărea zorile, a începe să se facă ziuă, să se lumineze. 2. (Art.) Numele unui dans popular care se joacă la nuntă; melodie după care se execută acest dans; melodie care se cântă miresei la uncrop. [Art.: zorii și (f.) zorile] – Din limba slava (veche) zorĩ (gen. plural al lui zorja).
2 * Cuvantul cu diacritice: zorí
Cuvantul fara diacritice: zori
Definitie: ZORI2, zoresc, verb IV. 1. Intranzitiv și reflexiv A lucra cu grabă, febril; a da zor, a se grăbi. ♦ A merge iute, a iuți pasul, a se grăbi (să ajungă undeva). 2. Intranzitiv A insista pentru grăbirea unei acțiuni. 3. Tranzitiv A îmboldi, a îndemna, a constrânge (pe cineva) să facă (ceva). ♦ (Rar) A susține ceva în mod stăruitor, a-i da zor cu ceva. – Din zor1.
3 * Cuvantul cu diacritice: zorí
Cuvantul fara diacritice: zori
Definitie: ZORI3, pers. 3 zorește, verb IV. (Popular) Intranzitiv și reflexiv A se ivi zorile1. – Din zori1.
4 * Cuvantul cu diacritice: zori
Cuvantul fara diacritice: zori
Definitie: ZORI1, substantiv masculin plural 4. figurativ Începutul a ceva mult așteptat. Zorii libertății.
5 * Cuvantul cu diacritice: zorí
Cuvantul fara diacritice: zori
Definitie: ZORI3, pers. 3 zorește Reflexiv A se ivi zorile; a se face ziuă.
6 * Cuvantul cu diacritice: zori
Cuvantul fara diacritice: zori
7 * Cuvantul cu diacritice: zori
Cuvantul fara diacritice: zori
Definitie: ZORI11. substantiv masculin plural - ♢ Luceafăr de zori = Zorilă, numele popular al stelei Sirius 2. (Art., în forma zorile) - 3. (Uneori în e x p r. zorile mortului) Bocete care se rostesc dis-de-dimineață, a doua zi după înmormântare.
8 * Cuvantul cu diacritice: zorí
Cuvantul fara diacritice: zori
Definitie: ZORI3, pers. 3 zorește, verb IV. (Uneori în e x p r. a zori de ziuă) -.
9 * Cuvantul cu diacritice: zori
Cuvantul fara diacritice: zori
Definitie: Zori antonim: amurg, seară, apus
10 * Cuvantul cu diacritice: zori
Cuvantul fara diacritice: zori
Definitie: ZORI substantiv plural 1.(ASTRON.) auroră, crepuscul, (popular) faptul zilei. (-ii se arată.)2. revărsat, (regional) revărs. (- de zi.)3. (regional) sinec, (Oltenia) sâmcelat, sâmcele (plural). (A pornit în -.)
11 * Cuvantul cu diacritice: zorí
Cuvantul fara diacritice: zori
Definitie: ZORI verb 1. a (se) grăbi, a (se) iuți, (livresc) a (se) alerta, (învechit și popular) a (se) pripi, a (se) sili. (Se - să ajungă la timp.)2. a (se) grăbi, a (se) precipita. (Nu e nevoie să vă -.)3. a grăbi, (figurativ) a presa. (Timpul ne -.)4. a se grăbi, (grecism cuvant invechit) a proftaxi. (Se - a trimite mandatul.)5. a accelera, a grăbi, a iuți, a urgenta, (astăzi rar) a pripi. (A - încheierea unei acțiuni.)
12 * Cuvantul cu diacritice: zori
Cuvantul fara diacritice: zori
Definitie: zori substantiv masculin plural/s. f. plural, art. zorii/zorile
13 * Cuvantul cu diacritice: zori
Cuvantul fara diacritice: zori
Definitie: zori (a da zor) verb, indicativ prezent 1 singular și 3 plural zoresc, imperfect 3 singular zorea; conjunctie: prezent 3 singular și plural zorească
14 * Cuvantul cu diacritice: zorí
Cuvantul fara diacritice: zori
Definitie: zori (a se ivi zorile) verb, indicativ prezent 3 singular zorește, imperfect 3 singular zorea; conjunctie: prezent 3 singular zorească
15 * Cuvantul cu diacritice: zori
Cuvantul fara diacritice: zori
Definitie: ZORIm. plural 1) Lumină care apare la orizont înainte de răsăritul soarelui. ♢ În - de zi, la revărsatul -lor dis-de-dimineață. Din - și până-n noapte ziua întreagă. 2) Timpul când apare această lumină. 3) figurat Începutul a ceva mult așteptat. -i libertății. /<sl. zorija
16 * Cuvantul cu diacritice: a zorí -ésc
Cuvantul fara diacritice: zori
Definitie: A ZORI -esc 1. instranzitiv 1) A lucra cu grabă; a se grăbi. 2) A merge repede. 2.tranzitiv 1) (acțiuni, procese etcetera) A face să se desfășoare într-un ritm mai rapid (uneori nejustificat); a grăbi; a pripi; a precipita; a accelera; a urgenta. 2) (persoane) A forța să acționeze (mai repede). 3) rar A susține stăruitor. 4) (persoane) A sili printr-o presiune permanentă și îndelungată (să acționeze într-un anumit fel); a presa. /Din zor
17 * Cuvantul cu diacritice: a se zorí
Cuvantul fara diacritice: zori
Definitie: A SE ZORI pers.3 se -eșteintranzitiv A se ivi zorile; a se face ziuă. /Din zori
18 * Cuvantul cu diacritice: zóri
Cuvantul fara diacritice: zori
Definitie: zori substantiv feminin plural – Faptul zilei, auroră. – Megl. zor. Sl. zorĭa, zarĭa (Miklosich, Slaw. Elem., 23; Cihac, II, 469; Conev 36), conform zare, și bulgara zora „auroră”, zorĭ „în zori, dis-de-dimineață”. – Derivat zori, verb reflexiv (a se face ziuă); zorea, substantiv feminin (clopoțel, Ipomaea purpurea), conform numele său franceza belle-de-jour; Zorilă, s .m. (personaj din mitologia populară, reprezintă zorile; luceafărul de dimineață; nume de bou); zorit, substantiv neutru (în Trans., obicei folcloric care constă dintr-o cîntare matinală pentru tinerii căsătoriți).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere.
Fiind format din 4 litere, acest cuvant este de dimensiune mica. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "z" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.