Varianta definitie 1: ZĂgaz, zagazuri, substantiv neutru
1. Stavilar, baraj. ♢ Expresie A se rupe (sau a se deschide, a se descuia) zagazurile cerului, se spune cand sunt ploi mari, torentiale.
2. Figurativ Opreliste, ingradire, piedica, obstacol.
3. Lac sau iaz format de apa pe care barajul o impiedica sa curga; brat derivat dintr-o apa curgatoare; scoc.
4. Întaritura de protectie facuta in tarmul unui rau pentru ca apa sa nu faca stricaciuni; dig. – Conform: scr. z a g a t a, z a g a t i t i.
Varianta definitie 4: ZĂgaz -uri n. 1) Constructie facuta transversal pe cursul unei ape (pentru a opri, sau a regla nivelul ei); baraj; stavilar. 2) Constructie (de pamant, de piatra etcetera) ridicata pe malurile unei ape (pentru a opri apa in caz de inundatie); dig. 3) Factor care impiedica realizarea unei actiuni; obstacol; piedica; opreliste. /conform limba sarba: zagatiti
Varianta definitie 5: Zagaz (-zuri), substantiv neutru – Stavilar, baraj. – Varianta zagastru.
Format din limba sarba: gaz „vad”, zagazati „a intra in apa”, ca zagat „dig”, de la gat „dig”; conform jegajne, substantiv feminin (virsa), din limba sarba: zagažnja si Cihac, II,
118. – Derivat zagazui, verb (a proteja cu un dig; a opri).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "z" si se termina cu litera "z"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.