Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Absolut -ă
1 * Cuvantul cu diacritice: absolút -ă
Cuvantul fara diacritice: absolut
Definitie: absolut, -ăI.functie gramaticala: adjectiv, 1. care nu comportă nici o restricție, necondiționat. 2. total, complet, desăvârșit. ♢ adevăr - = adevăr care reprezintă cunoașterea completă a realității; (fiz.) mișcare -ă = deplasarea unui corp față de un sistem de referință fix; zero - = temperatura cea mai joasă posibilă (-273 ºC). 3. (mat.; despre mărimi) care nu depinde de sistemul la care este raportat. ♢ valoare -ă = valoare aritmetică a unui număr algebric, făcând abstracție de semnul său; verb - = verb tranzitiv cu complementul direct neexprimat. II.substantiv neutru, principiu veșnic, imuabil, infinit, la baza universului. ♦ ceea ce există în sine și prin sine. III.adv. cu desăvârșire, exact. (< limba latina absolutus, franceza absolu)
2 * Cuvantul cu diacritice: absolút -ă
Cuvantul fara diacritice: absolut
Definitie: ABSOLUT, -Ă, absoluți, -te, adjectiv , adverb I. Adjectiv 1. Care este independent de orice condiții si relații, care nu este supus nici unei restricții, care nu are limite; necondiționat, perfect, desăvârșit. ♢ Monarhie absolută = formă de guvernământ în care puterea legislativă, puterea executivă și cea judecătorească se află în mâinile monarhului; monarhie în care suveranul are puteri nelimitate. ♦ (Substantivat, n.) Principiu veșnic, imuabil, infinit, care, după unele concepții filozofice, ar sta la baza universului. ♢ (Filoz.) Spirit absolut, idee absolută sau eu absolut = factor de bază al universului, identificat cu divinitatea. 2. (Despre fenomene social-economice, în legătură cu noțiuni de creștere sau de scădere cantitativă) Considerat în raport cu sine însuși și nu în comparație cu alte fenomene asemănătoare; care se află pe treapta cea mai de sus. ♢ Adevăr absolut = adevăr care nu poate fi dezmințit. 3. (Mat.; despre mărimi) A cărui valoare nu depinde de condițiile în care a fost măsurat sau de sistemul la care este raportat. Valoare absolută = valoarea aritmetică a rădăcinii pătratului unei mărimi. 4. (Lingv.; în sintagma) Verb absolut = verb tranzitiv care are complementul neexprimat, dar subînțeles. II. Adv. (Servește la formarea superlativului) Cu totul, cu desăvârșire; exact, întocmai, perfect. Argumentare absolut justă. ♢ (Întărind un pronume sau un adverb negativ) N-a venit absolut nimeni – Din limba latina absolutus (cu sensurile franceza absolu).
3 * Cuvantul cu diacritice: absolut
Cuvantul fara diacritice: absolut
Definitie: Absolut antonim: relativ
4 * Cuvantul cu diacritice: absolút
Cuvantul fara diacritice: absolut
7 * Cuvantul cu diacritice: absolút
Cuvantul fara diacritice: absolut
Definitie: ABSOLUT3adverb 1) Cu desăvârșire; cu totul. 2) Întru totul; exact. limba latina absolutus
8 * Cuvantul cu diacritice: absolút -tă -ți -te
Cuvantul fara diacritice: absolut
Definitie: ABSOLUT2 -tă (-ți, -te) 1) Care nu este limitat de nici un fel de condiții. Putere -tă. 2) Care corespunde tuturor cerințelor; lipsit de defecte; complet; ireproșabil; impecabil; perfect. Auz -. 3) Care este covârșitor. Majoritate -tă. 4) rar (despre corpuri, substanțe etcetera) Care are o compoziție omogenă; fără impurități; pur; curat. Alcool -. limba latina absolutus
9 * Cuvantul cu diacritice: absolút
Cuvantul fara diacritice: absolut
Definitie: ABSOLUT1n. filoz. Principiu de bază, identificat cu divinitatea, care este pus la baza universului; ceea ce există în sine și prin sine. limba latina absolutus
10 * Cuvantul cu diacritice: absolút -ă
Cuvantul fara diacritice: absolut
Definitie: ABSOLUT, -Ăadjectiv (op. r e l a t i v). 1. Care nu este supus unei restricții, necondiționat. ♢ Monarhie absolută = monarhie în care suveranul are puteri nelimitate. ♦ (substantiv neutru; în idealismul obiectiv) Principiu veșnic , imuabil, infinit, care ar sta la baza universului. ♦ (În filozofia idealistă) Spirit absolut , (idee) absolută = factor primordial al universului, identificat cu divinitatea. 2. Considerat în raport cu sine însuși și nu în comparație cu alte persoane asemănătoare. ♢ Adevăr absolut = adevăr care reprezintă cunoașterea completă a realității; element al cunoașterii care nu poate fi infirmat în viitor; (cuvant ce tine de fizica) mișcare absolută = deplasarea unui corp față de un sistem de referință fix; zero absolut = temperatura cea mai joasă posibilă (-273 ºC). 3. (Mat.; despre mărimi) Care nu depinde de sistemul la care este raportat. ♢ Valoare absolută = valoare aritmetică a rădăcinii pătratului unei mărimi; verb absolut = verb tranzitiv cu complementul direct neexprimat. 4. Desăvârșit, complet, perfect. adverb Cu desăvârșire, întocmai, exact. [< limba latina absolutus < absolvere – a dezlega, conform franceza absolu].
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere.
Fiind format din 7 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "a" si se termina cu litera "t"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.