DexDefinitie.com

Definitie Absolut -ă - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Absolut, -a I. functie gramaticala: adjectiv,
1. care nu comporta nici o restrictie, neconditionat.
2. total, complet, desavarsit. ♢ adevar - = adevar care reprezinta cunoasterea completa a realitatii; (fiz.) miscare -a = deplasarea unui corp fata de un sistem de referinta fix; zero - = temperatura cea mai joasa posibila (-273 ºC).
3. (mat.; despre marimi) care nu depinde de sistemul la care este raportat. ♢ valoare -a = valoare aritmetica a unui numar algebric, facand abstractie de semnul sau; verb - = verb tranzitiv cu complementul direct neexprimat. II. substantiv neutru, principiu vesnic, imuabil, infinit, la baza universului. ♦ ceea ce exista in sine si prin sine. Iii. adv. cu desavarsire, exact. (< limba latina absolutus, franceza absolu)
Varianta definitie 2: AbsolÚt, -Ă, absoluti, -te, adjectiv , adverb I. Adjectiv
1. Care este independent de orice conditii si relatii, care nu este supus nici unei restrictii, care nu are limite; neconditionat, perfect, desavarsit. ♢ Monarhie absoluta = forma de guvernamant in care puterea legislativa, puterea executiva si cea judecatoreasca se afla in mainile monarhului; monarhie in care suveranul are puteri nelimitate. ♦ (Substantivat, n.) Principiu vesnic, imuabil, infinit, care, dupa unele conceptii filozofice, ar sta la baza universului. ♢ (Filoz.) Spirit absolut, idee absoluta sau eu absolut = factor de baza al universului, identificat cu divinitatea.
2. (Despre fenomene social-economice, in legatura cu notiuni de crestere sau de scadere cantitativa) Considerat in raport cu sine insusi si nu in comparatie cu alte fenomene asemanatoare; care se afla pe treapta cea mai de sus. ♢ Adevar absolut = adevar care nu poate fi dezmintit.
3. (Mat.; despre marimi) A carui valoare nu depinde de conditiile in care a fost masurat sau de sistemul la care este raportat.
Valoare absoluta = valoarea aritmetica a radacinii patratului unei marimi.
4. (Lingv.; in sintagma) Verb absolut = verb tranzitiv care are complementul neexprimat, dar subinteles. II. Adv. (Serveste la formarea superlativului) Cu totul, cu desavarsire; exact, intocmai, perfect.
Argumentare absolut justa. ♢ (Întarind un pronume sau un adverb negativ) N-a venit absolut nimeni – Din limba latina Absolutus (cu sensurile franceza absolu).
Varianta definitie 3: Absolut antonim: relativ
Varianta definitie 4: AbsolÚt adjectiv , adverb
1. adjectiv adanc, complet, deplin, desavarsit, perfect, profund, total. (Liniste -; intuneric -.)
2. adverb verifica cuvantul: integral.
3. adjectiv suveran, total. (Un dispret -.)
4. adjectiv neconditionat, suprem, suveran. (Autoritate -.)
5. adjectiv , adverb imperios, neaparat, stringent. (Era - nevoie sa ...)
6. adverb verifica cuvantul: desigur.
7. adverb verifica cuvantul: aidoma.
Varianta definitie 5: Absolut adjectiv m., plural absoluti; f. singular absoluta, plural absolute
Varianta definitie 6: Absolut substantiv neutru, g.-d. art. absolutului; plural absoluturi
Varianta definitie 7: AbsolÚt3 adverb 1) Cu desavarsire; cu totul. 2) Întru totul; exact. /<lat. absolutus
Varianta definitie 8: AbsolÚt2 -ta (-ti, -te) 1) Care nu este limitat de nici un fel de conditii. Putere -ta. 2) Care corespunde tuturor cerintelor; lipsit de defecte; complet; ireprosabil; impecabil; perfect. Auz -. 3) Care este covarsitor. Majoritate -ta. 4) rar (despre corpuri, substante etcetera) Care are o compozitie omogena; fara impuritati; pur; curat. Alcool -. /<lat. absolutus
Varianta definitie 9: AbsolÚt1 n. filoz.
Principiu de baza, identificat cu divinitatea, care este pus la baza universului; ceea ce exista in sine si prin sine. /<lat. absolutus
Varianta definitie 10: AbsolÚt, -Ă adjectiv (op. r e l a t i v).
1. Care nu este supus unei restrictii, neconditionat. ♢ Monarhie absoluta = monarhie in care suveranul are puteri nelimitate. ♦ (substantiv neutru; in idealismul obiectiv) Principiu vesnic , imuabil, infinit, care ar sta la baza universului. ♦ (În filozofia idealista) Spirit absolut , (idee) absoluta = factor primordial al universului, identificat cu divinitatea.
2. Considerat in raport cu sine insusi si nu in comparatie cu alte persoane asemanatoare. ♢ Adevar absolut = adevar care reprezinta cunoasterea completa a realitatii; element al cunoasterii care nu poate fi infirmat in viitor; (cuvant ce tine de fizica) miscare absoluta = deplasarea unui corp fata de un sistem de referinta fix; zero absolut = temperatura cea mai joasa posibila (-273 ºC).
3. (Mat.; despre marimi) Care nu depinde de sistemul la care este raportat. ♢ Valoare absoluta = valoare aritmetica a radacinii patratului unei marimi; verb absolut = verb tranzitiv cu complementul direct neexprimat.
4. Desavarsit, complet, perfect. adverb Cu desavarsire, intocmai, exact. [< limba latina absolutus < absolvere – a dezlega, conform franceza absolu].

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 7 litere.
Cuvantul incepe cu litera "a" si se termina cu litera "t"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.