Varianta definitie 1: ADÚCE, aduc, verb III.
1. Tranzitiv A lua cu sine un lucru si a veni cu el undeva sau la cineva (pentru a-l preda). ♢ Expresie Ce vant te-aduce? se spune cuiva care a venit pe neasteptate.
2. Tranzitiv A apropia ceva de sine sau de o parte a trupului sau. ♦ A da unui lucru o anumita miscare sau directie. ♢ Expresie A o aduce bine (din condei) = a vorbi sau a scrie cu dibacie; a se dovedi abil, diplomat intr-o anumita imprejurare.
A aduce vorba de (sau despre) ceva = a indrepta discutia asupra unui obiect, a pomeni despre...
3. Tranzitiv A produce, a procura, a pricinui, a cauza.
4. Tranzitiv A face sa ajunga intr-o anumita situatie, stare.
5. Intranzitiv A semana intrucatva cu cineva sau cu ceva.
6. Tranzitiv si reflexiv (În expresie) A-si aduce aminte = a(-si) aminti. – Limba Latina Adducere.
Varianta definitie 2: A aduce antonim: a duce
Varianta definitie 3: ADÚCE verb I.
1. verifica cuvantul: duce.
2. verifica cuvantul: indoi.
3. a cauza, a pricinui, a produce, a provoca. ( A - mari daune statului.)
4. a crea, a produce, a realiza. (- mari beneficii.) II. verifica cuvantul: semana.
Varianta definitie 4: Aduce verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural aduc, imperfect 3 singular aducea, perf. substantiv 1 singular adusei, 1 plural aduseram; imper. 2 singular adu (dar: ad-o), neg. nu aduce; part. adus
Varianta definitie 5: A ADÚCE aduc
1. tranzitiv I. 1) (persoane sau lucruri) A lua ducand cu sine (undeva sau la cineva). 2) A apropia de corp sau de o parte a corpului. - mana la cap. 3) A face sa capete o anumita directie sau inclinatie. - vorba (Despre ceva sau Despre cineva) a pomeni (despre ceva sau despre cineva). 4) A face sa se produca; a provoca; a pricinui; a cauza. - castig.
Norii negri aduc ploaie. 5) A face sa ajunga intr-o anumita stare sau situatie. - (pe cineva) la sapa de lemn a saraci cu totul pe cineva. 6) A infatisa spre examinare. - un argument.
II. (impreuna cu unele substantive formeaza locutiuni verbale, avand sensul substantivului cu care se imbina): - la cunostinta a instiinta. - multumiri a multumi. - jertfa a jertfi. A-si - aminte a-si aminti.
2. intranzitiv 1) pop. (urmat de un substantiv precedat de prepozitia Cu) A avea trasaturi comune; a fi deopotriva; a se potrivi; a semana; a se asemana. 2) (urmat de un determinant precedat de prepozitia A) A emana un miros specific (de obicei, neplacut). - a mucegai. - a dogorat. /<lat. adducerre
Varianta definitie 6: Aduce (aduc, adus), verb –
1. A lua cu sine un lucru si a veni cu el undeva. –
2. A produce, a da randament.
3. A incovoia, a arcui, a indoi.
4. A se asemana. – Mr. aduc (adusu, adutire), megl. duc (dusi), istr. aducu. < Limba Latina addūcĕre (Puscariu 28; Candrea-Dens., 518; REW 160; DAR); conform limba italiana addurre, verifica cuvantul: franceza aduir, cat. adur, sp. aducir, verifica cuvantul: port. aduzir.
Conform: duce.
Derivat aducator, adjectiv (care aduce, econom, pastrator); aducatoare, substantiv feminin (invechit, targa); aducatura, substantiv feminin (invechit, vraja, magie); adus, substantiv neutru (actiunea de a aduce, aducere); adusatura, substantiv feminin (contagiere).
Varianta definitie 7: A duce / face casa buna expresie a se intelege perfect; a se potrivi perfect. (Nota: Definitia este preluata din Dictionar de argou al limbii romane, Editura Niculescu, 2007)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "a" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.