Varianta definitie 1: Aer1 substantiv neutru
1. Amestec de gaze care alcatuiesc straturile inferioare ale atmosferei si care este absolut necesar vietatilor aerobe. ♢ Aer lichid = lichid obtinut prin racirea aerului pana sub temperatura de -183°C la presiune normala si folosit pentru separarea elementelor sale componente.
Aer comprimat = aer la presiuni mai mari decat presiunea atmosferica obtinut cu compresoarele.
Aer conditionat = sistem de ventilatie a aerului din incaperi in scopul pastrarii proprietatilor fizice normale ale acestuia. ♢ Locutiune adverb La (sau in) aer (liber) = intr-un loc neacoperit, afara. ♢ Expresie A lua aer = a iesi din casa pentru a respira aer curat.
2. Vazduh, atmosfera. ♢ Expresie A fi (sau a se simti) ceva in aer = a exista semne ca se pregateste ceva (in ascuns).
A fi (sau a ramane) in aer = a se afla intr-o situatie critica, a nu avea nici o perspectiva.
3. Înfatisare, aspect, expresie. ♢ Expresie A avea aerul ca... (sau sa...) = a da impresia ca...
A-si da (sau a-si lua) aere = a lua o atitudine de superioritate; a se ingamfa, a se fali. [Plural: (in expresie) aere] – Limba Latina Aer, aeris (si cu intelesurile franceza air).
Varianta definitie 2: Aer2, aere, substantiv neutru (Bis.)
1. Bucata de stofa sau de panza, de obicei pictata sau tesuta cu imaginea lui Cristos mort, cu care se acopera vasele liturgice.
2. Epitaf (2). – Din limba neogreaca: Aēr.
Varianta definitie 3: Aer substantiv (Termen Bisericesc) epitaf, (popular) pocrovat. (Cu aerul se acopera vasele liturgice.)
Varianta definitie 6: Aer2 -e n. bis.
Bucata de panza pe care este tesuta imaginea lui Iisus Hristos mort; epitaf. /<gr. aer, limba slava (veche) airu
Varianta definitie 7: Aer1 -e n. 1) Amestec de gaze pe care il respira vietatile aerobice; atmosfera. ♢ În - liber sub cerul liber; afara. A lua - a se plimba la aer. 2) Expresie specifica a fetei; mina; infatisare; aspect. ♢ A-si da -e (a umbla cu -e) a-si da importanta; a o face pe grozavul. /<lat. aer
Varianta definitie 9: Aer (aere), substantiv neutru –
1. Vazduh. –
2. Aspect, infatisare. – Mr., megl. aeru.
În mr. si aera (‹ limba neogreaca: ἀέρας).
Limba Latina āēr (Puscariu 43; REW 240; DAR); conform limba albaneza ajër, limba italiana aria, (ven. aiere, sard. aera, engad. ajer), prov., sp. aire, franceza air, verifica cuvantul: sp. aer, port. ar.
Sensul 2 este imprumutat din franceza A intrat in conflict cu contributiile neol., a caror baza este identica; astfel, aera pare sa se intemeieze pe aer, dar reproduce franceza aerer etcetera Nu mai mentionam numeroasele der. neol. referitoare la aviatie.
Derivat aera, verb (a aerisi), din franceza; aereala, substantiv feminin (esenta); aerel, substantiv neutru (assa foetida); aeresc, adjectiv (aerian); aerian, adjectiv ; aerisi, verb; din limba neogreaca: ἀερίζω (Galdi 138); aeriseala, substantiv feminin (aerisire); aeronaut, substantiv masculin; aeroplan, substantiv neutru; aeros, adjectiv (aerian, vaporos).
Varianta definitie 10: Aer (aere), substantiv neutru – Val cu care se acopera vasele liturgice.
Ngr. ἀήρ.
Fonetismul indica o contaminare cu aer, pe care il preceda.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 3 litere. Cuvantul incepe cu litera "a" si se termina cu litera "r"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.