DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Agita

1 * Cuvantul cu diacritice: agitá
Cuvantul fara diacritice: agita

Definitie: AGITA, agit, verb I. 1. Tranzitiv și reflexiv A (se) mișca repede încoace și încolo; a (se) clătina, a (se) zgudui; a (se) frământa. ♦ Tranzitiv A amesteca două sau mai multe substanțe prin clătinarea lor (într-un vas). 2. Reflexiv (Familiar) A se manifesta prin mișcări grăbite și dezordonate, sub impulsul unor enervări. 3. Tranzitiv și reflexiv Figurativ A (se) frământa, a (se) zbuciuma. 4. Tranzitiv Figurativ A ridica masele (la revoltă), a ațâța, a răzvrăti. – Din franceza agiter, limba latina agitare.


2 * Cuvantul cu diacritice: a se agita
Cuvantul fara diacritice: agita

Definitie: A (se) agita antonim: a (se) calma, (se) liniști, a (se) potoli


3 * Cuvantul cu diacritice: a se agita
Cuvantul fara diacritice: agita

Definitie: A se agita antonim: a (se) astâmpăra, a se domoli, a se potoli


4 * Cuvantul cu diacritice: agitá
Cuvantul fara diacritice: agita

Definitie: AGITA verb 1. a clocoti, a (se) frământa, a fremăta, a (se) învolbura, a (se) zbate, a (se) zbuciuma, (învechit și reg.) a sălta, (învechit) a (se) sălbătici. (Apele crescute se - în matcă.) 2. a (se) clătina, a (se) scutura, a (se) zgudui, (regional) a (se) clătări, (Mold. și Bucovina) a (se) cobâlțâi. (- lichidul din eprubetă.) 3. verifica cuvantul: stârni. 4. verifica cuvantul: flutura. 5. a se frământa, a se neliniști, a se zbuciuma, a se zvârcoli, (Mold. și Bucovina) a se cioșmoli. (Nu te mai - atâta) 6. verifica cuvantul: forfoti. 7. verifica cuvantul: instiga. 8. a se mișca. (Masele se -.)


5 * Cuvantul cu diacritice: agitá
Cuvantul fara diacritice: agita

Definitie: agita verb, indicativ prezent 1 singular agit, 3 singular și plural agită


6 * Cuvantul cu diacritice: a se agitá mă agít
Cuvantul fara diacritice: agita

Definitie: A SE AGITA mă agit intranzitiv 1) A se mișca neregulat într-o parte sau în alta; a se clătina. Frunzele se agită. 2) familiar (despre persoane) A se mișca grăbit încolo și încoace; a nu-și găsi locul; a se zvârcoli; a se frământa. 3) A fi cuprins de agitație; a se neliniști; a se îngrijora; a se frământa. 4) (despre ape) A se mișca în valuri; a se tulbura; a se zbuciuma. franceza agiter, lat.agitare


7 * Cuvantul cu diacritice: a agitá agít
Cuvantul fara diacritice: agita

Definitie: A AGITA2 agit tranzitiv 1) A face să se agite. 2) (substanțe, lichide) A amesteca, clătinând vasul, pentru a dizolva. franceza agiter, lat. agitare


8 * Cuvantul cu diacritice: a agitá agít
Cuvantul fara diacritice: agita

Definitie: A AGITA1 agit tranzitiv (persoane) 1) A convinge făcând agitație. 2) A convinge de justețea unui lucru, atrăgând de partea sa. franceza agiter, limba latina agitare


9 * Cuvantul cu diacritice: agitá
Cuvantul fara diacritice: agita

Definitie: AGITA verb I. tr. 1. a clătina, a flutura. 2. a ațâța, a instiga la revoltă. ♢ a produce vâlvă în public. II. reflexiv (familiar) a se frământa. ♢ a se zbuciuma, a fi neliniștit. (< franceza /s'/agiter, limba latina agitare)


10 * Cuvantul cu diacritice: agitá
Cuvantul fara diacritice: agita

Definitie: AGITA verb I. 1. tr. A clătina, a flutura. ♦ A ațâța; a scormoni. ♦ A discuta, a produce vâlvă în public (cu privire la o anumită chestiune). 2. refl. (familiar) A fi neliniștit, a se frământa. ♦ A se zbuciuma, a fi în neastâmpăr. [P.i. agit. / < limba latina agitare, conform franceza agiter, limba italiana agitare].


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Fiind format din 5 litere, acest cuvant este de dimensiune medie.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "a" si se termina cu litera "a"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.