Varianta definitie 1: Agita, agit, verb I.
1. Tranzitiv si reflexiv A (se) misca repede incoace si incolo; a (se) clatina, a (se) zgudui; a (se) framanta. ♦ Tranzitiv A amesteca doua sau mai multe substante prin clatinarea lor (intr-un vas).
2. Reflexiv (Familiar) A se manifesta prin miscari grabite si dezordonate, sub impulsul unor enervari.
3. Tranzitiv si reflexiv Figurativ A (se) framanta, a (se) zbuciuma.
4. Tranzitiv Figurativ A ridica masele (la revolta), a atata, a razvrati. – Din franceza Agiter, limba latina Agitare.
Varianta definitie 2: A (se) agita antonim: a (se) calma, (se) linisti, a (se) potoli
Varianta definitie 3: A se agita antonim: a (se) astampara, a se domoli, a se potoli
Varianta definitie 4: Agita verb
1. a clocoti, a (se) framanta, a fremata, a (se) involbura, a (se) zbate, a (se) zbuciuma, (invechit si reg.) a salta, (invechit) a (se) salbatici. (Apele crescute se - in matca.)
2. a (se) clatina, a (se) scutura, a (se) zgudui, (regional) a (se) clatari, (Mold. si Bucovina) a (se) cobaltai. (- lichidul din eprubeta.)
3. verifica cuvantul: starni.
4. verifica cuvantul: flutura.
5. a se framanta, a se nelinisti, a se zbuciuma, a se zvarcoli, (Mold. si Bucovina) a se ciosmoli. (Nu te mai - atata!)
6. verifica cuvantul: forfoti.
7. verifica cuvantul: instiga.
8. a se misca. (Masele se -.)
Varianta definitie 5: Agita verb, indicativ prezent 1 singular agit, 3 singular si plural agita
Varianta definitie 6: A se agita ma agit intranzitiv 1) A se misca neregulat intr-o parte sau in alta; a se clatina. Frunzele se agita. 2) familiar (despre persoane) A se misca grabit incolo si incoace; a nu-si gasi locul; a se zvarcoli; a se framanta. 3) A fi cuprins de agitatie; a se nelinisti; a se ingrijora; a se framanta. 4) (despre ape) A se misca in valuri; a se tulbura; a se zbuciuma. /<fr. agiter, lat.agitare
Varianta definitie 7: A agita2 agit tranzitiv 1) A face sa se agite. 2) (substante, lichide) A amesteca, clatinand vasul, pentru a dizolva. /<fr. agiter, lat. agitare
Varianta definitie 8: A agita1 agit tranzitiv (persoane) 1) A convinge facand agitatie. 2) A convinge de justetea unui lucru, atragand de partea sa. /<fr. agiter, limba latina agitare
Varianta definitie 9: Agita verb I. tr.
1. a clatina, a flutura.
2. a atata, a instiga la revolta. ♢ a produce valva in public.
II. reflexiv (familiar) a se framanta. ♢ a se zbuciuma, a fi nelinistit. (< franceza /s'/agiter, limba latina agitare)
Varianta definitie 10: Agita verb I.
1. tr.
A clatina, a flutura. ♦ A atata; a scormoni. ♦ A discuta, a produce valva in public (cu privire la o anumita chestiune).
2. refl. (familiar) A fi nelinistit, a se framanta. ♦ A se zbuciuma, a fi in neastampar. [P.i. agit. / < limba latina agitare, conform franceza agiter, limba italiana agitare].
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "a" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.