Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Alinta
1 * Cuvantul cu diacritice: alintá
Cuvantul fara diacritice: alinta
Definitie: ALINTA, alint, verb I. 1. verb I. 1. Tranzitiv A dezmierda, a mângâia. 2. Tranzitiv și reflexiv A (se) răsfăța, a (se) răzgâia. – Limba Latina allentare (< lentus „moale, flexibil”).
2 * Cuvantul cu diacritice: alintá
Cuvantul fara diacritice: alinta
Definitie: ALINTA verb 1. verifica cuvantul: mângâia. 2. a (se) cocoli, a (se) răsfăța, a (se) răzgâia, (regional) a (se) corconi, a (se) mădări, (învechit) a (se) lăinici. (Nu te mai - atâta)
3 * Cuvantul cu diacritice: alintá
Cuvantul fara diacritice: alinta
Definitie: alinta verb, indicativ prezent 1 singular alint, 3 singular și plural alintă
4 * Cuvantul cu diacritice: a se alintá mă alínt
Cuvantul fara diacritice: alinta
Definitie: A SE ALINTA mă alintintranzitiv (mai ales despre copii) A se comporta prea liber (simțind o dragoste exagerată din partea celor din jur). limba latina allentare
5 * Cuvantul cu diacritice: a alintá alínt
Cuvantul fara diacritice: alinta
Definitie: A ALINTA alinttranzitiv 1) (mai ales copii) A netezi ușor cu palma în semn de dragoste; a dezmierda; a mângâia. 2) A numi cu cuvinte drăgăstoase; a dezmierda. 3) A face să se alinte. limba latina allentare
6 * Cuvantul cu diacritice: alintá alintát alintát
Cuvantul fara diacritice: alinta
Definitie: alinta (alintat, alintat), verb – A mîngîia, a răsfăța. Limba Latina allēntāre, de la allĕnĭtāre, care provine de la lēnis „ușor, blînd” (Candrea-Dens., 990); după alții, din limba latina allĕntāre, de la lĕntus, cu evoluția semantică de la domeniul material la cel moral , ca în blandus › blînd, tenerus › tierno etcetera (Pușcariu 64; REW 257; DAR); conform limba italiana (sard.) allentare, sicil. allentari, abruz. allenda, verifica cuvantul: franceza alenter, prov. alentar, toate cu sensul primitiv. Mai probabil, allēntāre a fost simțit ca un frecventativ de la allēnāre , chiar dacă la origine nu aparțineau aceleiași familii (DAR citează un ex. din Dosoftei, în care este evidentă această confuzie). – Derivat alintător, adjectiv (care alintă); alintătură, substantiv feminin (alintare).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere.
Fiind format din 6 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "a" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.