Varianta definitie 1: APĂ, ape, substantiv feminin I.
1. Lichid incolor, fara gust si fara miros, compus hidrogenat al oxigenului, care formeaza unul din invelisurile Pamantului. ♢ Apa neagra = glaucom. ♢ Expresie Apa de ploaie = vorbe fara continut, vorbe goale; (concretizat) lucru fara valoare.
A bate apa in piua = a vorbi mult si fara rost.
A fi (toti) o apa (si un pamant) = a fi la fel.
A intra la apa = A) (mai ales despre tesaturi) a-si micsora dimensiunile dupa ce a fost bagat in apa (I 1); B) (familiar) a ajunge intr-o situatie grea, neplacuta. (Familiar) A baga pe cineva la apa = a face (cuiva) un mare neajuns.
A nu avea (nici) dupa ce bea apa = a fi extrem de sarac.
2. Masa de apa (I 1) formand un rau, un lac, o mare etcetera ♢ Ape teritoriale = portiune a marii sau a oceanului situata de-a lungul coastelor unui stat, formand o parte integrala a teritoriului acestuia. ♢ Locutiune adverb Ca pe apa sau ca apa = in mod curgator, fluent; pe dinafara.
Știe lectia pe dinafara. ♢ Expresie A sti (sau a vedea) in ce ape se scalda cineva = a cunoaste gandurile, intentiile sau dispozitia cuiva.
A lasa pe cineva in apele lui = a nu deranja, a lasa pe cineva in pace.A nu fi in apele lui = a fi abatut sau prost dispus.
A-i veni (cuiva) apa la moara = a se schimba imprejurarile in favoarea lui.
A-i lua (cuiva) apa de la moara = a-i crea (cuiva) conditii nefavorabile; a face sa nu mai poata spune nimic. ♦ (La plural) Valuri, unde.
3. Figurativ (La plural) Joc de culori facut in lumina de unele obiecte lucioase. II.
1. (Urmat de determinari) Denumire data unor preparate lichide industriale, farmaceutice, de parfumerie etcetera Apa de colonie. ♢ Apa grea = combinatie a oxigenului cu deuteriul, folosita in unele reactoare nucleare.
Apa oxigenata verifica cuvantul: oxigenat. (Popular) Apa tare = acid azotic.
Apa de clor = solutie folosita ca decolorant in industria textila si a hartiei.
Apa de var = solutie cu proprietati antidiareice si antiacide.
Apa deuterica = apa grea.
2. Figurativ Denumire data unor secretii apoase ale corpului (lacrimi, saliva, sudoare etcetera). ♢ Expresie A-i lasa (cuiva) gura apa (dupa ceva) = a dori (ceva) nespus de mult.
A fi (numai o) apa = a fi foarte transpirat. – Limba Latina Aqua.
Varianta definitie 3: APĂ substantiv
1. verifica cuvantul: parau.
2. verifica cuvantul: rau.
3. verifica cuvantul: fluviu.
4. verifica cuvantul: mare.
5. verifica cuvantul: ocean.
6. fantana.
7. verifica cuvantul: cismea.
8. verifica cuvantul: transpiratie.
9. (CHIMIE) apa de Colonia = colonie, (popular) odicolon; apa de var verifica cuvantul: lapte de var; apa minerala = borviz, (regional) borcut, (invechit) apa gazoasa, apa metalica, apa metaliceasca; apa oxigenata = peroxid de hidrogen.
Varianta definitie 4: Apa substantiv feminin, g.-d. art. apei; plural ape
Varianta definitie 5: APĂ ape f. 1) Lichid transparent, incolor, fara gust si fara miros, fiind o combinatie de oxigen si hidrogen. - potabila. - dura. ♢ - chioara se spune despre supe, vinuri etcetera care contin prea multa apa si nu au nici un gust. - de ploaie vorbe goale, fara continut. 2) Masa de lichid (mare, rau, lac etcetera). ♢ - curgatoare apa care curge pe o albie si se varsa in alta apa. - statatoare apa care se aduna in depresiuni (lacuri, balti). 3) figurativ Joc de culori; sclipiri ale unor obiecte lucioase (pietre pretioase, matasuri, metale). 4) Denumire a unor solutii, a unor preparate. - de colonie. - de trandafir. - de varianta ♢ - tare numele popular al acidului azotic. - regala amestec de acid clorhidric si acid azotic, care dizolva toate metalele. - oxigenata amestec de perhidrol cu apa, incolor sau albastru, cu proprietati dezinfectante si decolorante. 5) Secretie a organismului (lacrimi, saliva, sudoare etcetera). - la plamani. ♢ - la cap hidrocefalie. A fi numai - a fi transpirat. A-i lasa cuiva gura - a avea pofta de ceva. [G.-D. Apei] /
Varianta definitie 6: Apa (ape), substantiv feminin –
1. Lichid incolor care formeaza unul din invelisurile Pamintului. –
2. Masa de apa, riu, piriu, lac, mare. –
3. Lichid, umoare, secretie. –
4. Reflexe schimbatoare ale obiectelor care stralucesc. – Mr. apa, megl. apa, apu, istr. ape.
Limba Latina aqua (Puscariu 91; Candrea-Dens.; REW 570; DAR); conform limba italiana acqua (sard. abba, engad. ouua), verifica cuvantul: prov. aigua, franceza eau, cat. aygua, sp. agua, port. agoa.
Sensul 4, comun celorlalte limbi romanice, este propriu si limba neogreaca: νερό; uzul limba neogreaca: are si alte corespondente cu rom., conform a sti (ca) pe apa, limba neogreaca: ξέρω σὰ νερό; sau a nu fi in apele sale, limba neogreaca: χάνω τὰ νερό μου.
Conform: apos.
Derivat apar, substantiv masculin (sacagiu), pe care Puscariu 92 si REW 572a il deriva direct din limba latina aquarius, dar care este mai curind der. interna, pe baza sufix de agent -ar, conform REW 570; DAR; Graur, Noms dagent, 90; Rosetti, I, 159; aparaie, substantiv feminin (inundatie); apatos, adjectiv (apos), formatie interna in care sufix -os (‹ limba latina ōsus, conform apos) pare sa se fi confundat cu terminatia -tos de la virtos, muntos, sanatos etcetera (Puscariu 95 si DAR propun un prototip limba latina *aquatōsus, care nu pare a fi mai clar); apatosa, verb (a tisni apa, a se umple de apa); apsoara, substantiv feminin (riusor, piriu).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "a" si se termina cu litera "p"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.