Varianta definitie 1: Arde, ard verb III. I. Intranzitiv (Despre foc) A fi aprins. II.
1. Tranzitiv A da foc, a baga in foc. ♢ Expresie A arde cu fierul rosu = A) a face (unui animal) un semn cu un fier inrosit in foc; B) a infiera; a stigmatiza (pe cineva).
2. Tranzitiv, reflexiv si instranzitiv A (se) consuma, a (se) distruge prin foc. ♦ Tranzitiv A strica o mancare expunand-o prea mult la actiunea focului. ♢ Reflexiv S-a ars mancarea. ♦ Tranzitiv A distruge printr-o reactie chimica.
3. Tranzitiv si instranzitiv A incinge, a incalzi (tare). ♦ Tranzitiv A expune actiunii focului (in procesul de fabricare) obiecte de lut, de ceramica etcetera ♦ Tranzitiv A dezinfecta un instrument trecandu-l prin flacara. ♦ Tranzitiv A cauteriza o rana. Iii. Intranzitiv
1. A raspandi lumina; a luci, a straluci.
Lampa arde.
2. (Despre soare) A raspandi caldura mare; a dogori; a fi fierbinte. ♦ Tranzitiv si reflexiv A (se) bronza, a (se) parli (prea tare). IV.
1. Reflexiv si tranz.
A suferi sau a face sa sufere o durere vie, o arsura la atingerea cu focul sau cu un obiect foarte fierbinte; a (se) frige. ♦ Tranzitiv A produce o senzatie asemanatoare cu o arsura.
2. Tranzitiv Figurativ A da o lovitura.
I-a ars o palma. ♦ (Familiar) A face ceva cu pasiune.
Îi arde o hora. ♦ Tranzitiv si reflexiv (Familiar) A (se) pacali, a (se) insela.
3. Intranzitiv A se inrosi tare (din cauza unei stari emotive). ♦ A avea febra. ♦ Figurativ A fi cuprins de un sentiment profund, puternic. ♢ Expresie A-i arde (cuiva) de ceva = a simti o dorinta (arzatoare); a avea dispozitia sa..., a avea chef de... – Limba Latina Ardere.
Varianta definitie 4: Arde verb
1. a dogori, a frige, a parjoli, (popular) a pripi, a zapusi, (invechit si reg.) a pali, a prigori. (Soarele -.)
2. verifica cuvantul: incinge.
3. a (se) mistui. (Focul a - totul.)
4. verifica cuvantul: incinera.
5. verifica cuvantul: frige.
6. verifica cuvantul: cauteriza.
7. verifica cuvantul: bronza.
8. verifica cuvantul: lumina.
Varianta definitie 5: Arde verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural ard, imperfect 3 singular ardea, perf. substantiv 1 singular arsei, 1 plural arseram; conjunctie: prezent 3 singular si plural arda (si arza in expresia arza-l focul); imper. 2 singular tranz. arde!, instranzitiv arzi!, 2 plural ardeti!; part. ars
Varianta definitie 6: A se arde ma ard intranzitiv 1) (despre oameni sau despre corpul lor) A se bronza prea tare. 2) figurativ A suferi un esec; a ramane pagubas; a se frige; a se parli. /<lat. ardere
Varianta definitie 7: A ARDE ard
1. intranzitiv 1) (despre foc) A fi aprins. 2) (despre obiecte, lucruri etcetera) A se distruge prin foc; a se preface in cenusa. Padurea arde. 3) A emite lumina; a lumina. Lampa arde. 4) (despre surse de caldura) A emana radiatii calorice; a raspandi caldura foarte mare; a frige; a dogori; a parjoli; a parli; a pali. Soba arde. 5) figurat (despre persoane sau despre parti ale corpului lor) A avea temperatura ridicata. 6) figurativ (despre fata, obraji) A se inrosi din cauza unei stari emotive. 7) A fi cuprins de un sentiment puternic. - de rusine. 8) A avea mare dorinta (de ceva). A-i - de plecare.
2. tranzitiv I. 1) A distruge prin foc; a preface in cenusa. - o scrisoare. 2) A consuma dand la foc. - toate lemnele. 3) (mancaruri) A face sa-si piarda calitatile, expunand prea mult actiunii focului. 4) (caramida, obiecte de ceramica etcetera) A supune actiunii focului in procesul de fabricatie. 5) (instrumente) A trece prin foc in vederea dezinfectarii. 6) (tesuturi bolnave) A distruge cu cauterul; a cauteriza. 7) (fiinte sau parti ale corpului lor) A face sa suporte o durere fizica (atingand de foc sau de ceva fierbinte); a frige. 8) figurativ A face sa simta o senzatie asemanatoare cu o arsura. II. (in imbinari) 1) (sugerand ideea de bataie) - o palma. - un bici. 2) (sugerand ideea realizarii din plin a unui proces) - un cantec. - o sarba. iii. (in imprecatii) Arda-l (sau Arza-l) focul (sa-l arda)! /<lat. ardere
Varianta definitie 8: Arde (ard, ars), verb –
1. A fi aprins. –
2. A mistui, a consuma prin foc. –
3. A incalzi soarele, a pirjoli. –
4. A incalzi. –
5. A se consuma grasimile organice, a se produce combustie interna. –
6. A avea calduri sau febra, ca urmare a arderilor din organism. –
7. A fi mistuit de focul patimii. –
8. A ustura, a durea, a produce suferinta. –
9. A incalzi, a dogori. –
10. a insela, a trage pe sfoara, a escroca. –
11. A avea chef de ceva. –
12. A face ceva de mintuiala, a da rasol. –
13. (Argou) A avea relatii sexuale cu o femeie. – Mr. ardu, ardire, megl. ard, istr. ordu.
Limba Latina *ardĕre, in loc de ardēre (Puscariu 114; Candrea-Dens., 78; REW 620; DAR); conform vegl. ardar, limba italiana ardere, prov., verifica cuvantul: franceza ardre (conform verifica cuvantul: franceza ardoir ‹ ardēre), cat., sp., port. arder.
Conform: arsita, arsura.
Derivat ardeasca, substantiv feminin (dans tipic din Bucovina), dans legat de obiceiurile populare ale focurilor de Boboteaza, si al carui nume vine de la pericolul de a-si arde hainele la care s-ar expune cei care il joaca, daca nu ar fi atenti (DAR nu cunoaste originea acestui cuvint); ardei, substantiv masculin, pe care Körting 826 il deriva de la limba latina *ardivus (respins de Densusianu, Rom., XXXIII, 274) este probabil un plural vechi de la *ardel, formatie dim.; ardeia, verb (a condimenta cu ardei); ardeietura, substantiv feminin (boia de ardei); arzator, adjectiv (fierbinte, puternic, intens, palpitant).
Din. rom. a trecut in. mag. ardelj „ardei” (Edelspacher 8).
Varianta definitie 9: Arde, ard I. v.t.
1. a fura (pe cineva)
2. a bate.
3. a condamna. II. v.r. a avea necazuri, a da de bucluc (Nota: Definitia este preluata din Dictionar de argou al limbii romane, Editura Niculescu, 2007)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "a" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.