DexDefinitie.com

Definitie Aripă - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: AripĂ, aripi, substantiv feminin
1. Organ al pasarilor, al unor insecte si al unor mamifere, care serveste la zbor. ♢ Expresie A capata (sau a prinde) aripi = a capata independenta, curaj; a incepe sa se inflacareze, sa se entuziasmeze.
A da (cuiva) aripi = a face sa capete curaj; a insufleti (pe cineva).
A taia (cuiva) aripile = a face (pe cineva) sa-si piarda curajul, avantul; a descuraja. ♦ Figurativ Ocrotire, protectie.
2. (Iht.) Înotatoare.
3. Membrana a unor fructe si seminte care serveste la raspandirea lor cu ajutorul vantului.
4. Nume dat unor obiecte, parti ale unor aparate etcetera care au forma, functiunea sau pozitia aripilor (1).
Aripa avionului.
Aripa masinii.
5. Parte a unei constructii care se prezinta ca o prelungire laterala; fiecare dintre extremitatile unei constructii (in raport cu partea centrala). ♦ Fiecare dintre cele doua ziduri de sprijin care pleaca de la portalul unui tunel si sustin taluzurile de la capete.
6. Capat, margine, flanc al unei trupe (dispuse in ordine de bataie). ♦ (În unele jocuri sportive) Fiecare dintre jucatorii plasati in marginea terenului de joc.
7. Figurativ Fractiune cu o anumita orientare politica din cadrul unei organizatii, al unui partid. [Accentuat si aripa] – Limba Latina Alapa.
Varianta definitie 2: AripĂ substantiv verifica cuvantul: crila, cordar, grija, intinzator, ocrotire, protectie, struna.
Varianta definitie 3: AripĂ substantiv
1. verifica cuvantul: inotatoare.
2. verifica cuvantul: flanc.
3. verifica cuvantul: extrema.
4. cruce, speteaza, (regional) crucisa, cumpana, fofelnita, rascruce. (- la vartelnita.)
5. sageata, speteaza. (- la roata morii de vant.)
6. fofeaza. (- la moara.)
7. (la plural) crucise (plural), cumpene (plural), fofelnite (plural), rascruci (plural), speteze (plural). (- la razboiul de tesut.)
8. (popular) fofeaza. (- la ferestre, usi, porti.)
9. (la plural) sfarcuri (plural). (- la fundul butoiului.)
Varianta definitie 4: Aripa/aripa substantiv feminin, g.-d. art. aripii/aripii; plural aripi/aripi
Varianta definitie 5: ARiPĂ -i f. 1) Organ al pasarilor, al unor insecte si al unor mamifere care serveste la zbor. A bate din -i. ♢ A capata (sau A prinde) -i a deveni ferm, increzut in fortele sale; a prinde curaj. A taia cuiva -ile a face pe cineva sa-si piarda curajul. 2) figurativ Luare sub protectie; ocrotire; aparare. ♢ A lua pe cineva sub -a sa a ocroti pe cineva. 3) iht.
Organ de inot; inotatoare. 4) Fiecare dintre planurile de sustinere ale unui avion. 5) Parte a unei constructii care se prezinta ca o prelungire laterala. 6) mil.
Fiecare dintre cele doua parti laterale ale unor trupe asezate in pozitie de lupta; flanc. -a dreapta. -a stanga. 7) Parte a caroseriei unui vehicul asezata deasupra fiecareia dintre roti. 8) Fi-ecare dintre lopetile unei mori de vant. 9) figurativ Grupare extrema (de dreapta sau de stanga) in cadrul unei organizatii sau partid. [G.-D. Aripii; Accentuat si Aripa] /<lat. alapa
Varianta definitie 6: Aripa (-pi), substantiv feminin –
1. Organ care serveste la zbor. –
2. Simbol a tot ce strabate spatiul cu repeziciune. –
3. Ocrotire, protectie. –
4. Piesa de aparat care prezinta asemanare cu aripa pasarilor. –
5. Capat, flanc al unei trupe dispuse in ordine de bataie. –
6. Parte laterala a unei cladiri. –
7. Parte a unui automobil care seamana cu o aripa. –
8. Paleta a rotii unei mori de apa. – Mr. aripa, areapita, megl. (i)aripa.
Limba Latina ālĭpēs „inaripat”, probabil aplicat la inceput la obiectele care prezentau vreo asemanare cu aripile pasarilor (ca de ex. paleta rotii hidraulice), si apoi generalizat, in locul limba latina ala.
Conform: calabr. alapa, prov. aubo, arbro, franceza aube, verifica cuvantul: cat. alep, sp. alabe, toate cu sensul spaniol, care coincide cu sensul 8; conform si cors. alaba „oblon” si port. aba „margine”.
Mai multe materiale in Corominas, I, substantiv verifica cuvantul: alabe.
Etimologia alipes, propusa de Densusianu, Hlr., 30, este pentru REW 310 „begrifflich unmöglich”.
Evolutia semantica prezinta in mod cert dificultati; in ciuda acestui fapt, aceasta ipoteza pare insa mai plauzibila decit celelalte.
Dupa Puscariu 123, „unbekannt, obwohl im ersten Teil des Wortes ala zu erkennen ist”.
Acelasi autor, in DAR, s-a decis in favoarea limba latina alapa „palma, lovitura” (etimologie acceptata si de REW 319, explicata de Diculescu, Elementele, 435 ca un der. de la ala cu sufix -αφος sau ιφος, a carui necesitate nu ni se pare clara); dar trecerea semantica de la „palma” la „aripa” este mai greu de explicat decit decit pe cea pe care am sugerat-o mai sus.
Celelalte ipoteze sint mai curind fanteziste: din mag. röp „pana, penaj” (Cihac, II, 476); din limba greaca (veche) ῥιπή „inceput, pornire” (Roesler 564); de la un der. verbal *alipare, de unde alt der. postverbal *alipa (Pascu, I, 39; Beiträge, 7; Etimologii, 17); de la ala, cu sufix -ip (Pascu, Arch.
Rom., VI, 325); din fondul anterior limbilor indo-europene, in legatura cu arab. risa si cu dravidiana (Lahovary 313).
Derivat aripa, verb (a inaripa, a da aripi; a speria o pasare cu pusca); ariparita, substantiv feminin (oaie care merge de obicei departe de turma); aripat, adjectiv (inaripat); aripi, verb reflexiv (despre copii, a avea convulsii, boala atribuita, in credinta populara, faptului de a fi mincat aripi de pasare); aripioara, substantiv feminin; aripos, adjectiv (inaripat); inaripa, verb (a da aripi, a insufleti).
Varianta definitie 7: Aripa, aripe, substantiv feminin mana (Nota: Definitia este preluata din Dictionar de argou al limbii romane, Editura Niculescu, 2007)

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Cuvantul incepe cu litera "a" si se termina cu litera "p"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.