DexDefinitie.com

Definitie Armă - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: ArmĂ, arme, substantiv feminin
1. Obiect, unealta, aparat, masina care serveste in lupta impotriva inamicului, la vanat, in unele probe sportive etcetera ♢ Expresie A fi (sau a se afla) sub arme = a face serviciul militar. ♦ Parte dintr-o armata specializata si dotata pentru un anumit fel de lupta; serviciu militar specializat in acest sens.
2. (La plural) Armament.
3. (În sintagma) Arma ecologica = nume generic dat metodelor si tehnicilor de razboi destinate modificarii conditiilor normale ale mediului inconjurator al inamicului.
4. Figurativ Mijloc de lupta (pe planul ideilor, al politicii etcetera). ♢ Expresie A bate (pe cineva) cu propriile arme = a invinge (pe cineva) cu propriile argumente.
5. (La plural) Ansamblul semnelor simbolice de pe o stema, de pe un blazon etcetera – Limba Latina Arma.
Varianta definitie 2: ArmĂ substantiv (familiar) scula. (- de vanatoare.)
Varianta definitie 3: Arma substantiv feminin, g.-d. art. armei; plural arme
Varianta definitie 4: ArmĂ -e f. 1) Unealta sau masina care serveste pentru atac, pentru aparare, la vanat sau in unele probe sportive. - atomica. - chimica. ♢ - alba arma destinata luptei corp la corp (de exemplu: baioneta, cutitul, pumnalul, sabia etcetera). - de foc arma pentru incarcarea careia se foloseste pulbere exploziva (de exemplu: pusca, tunul, revolverul etcetera). A fi (sau A se afla) Sub -e a face serviciul militar. A depune -ele a) a se preda dusmanului; a se declara invins; b) a se lasa batut; a ceda. 2) Unitate de trupe specializate pentru un anumit fel de lupta. 3) figurativ Mijloc pus in serviciul unui scop. ♢ A bate pe cineva cu propriile lui -e a invinge pe cineva cu propriile lui argumente. [G.-D. Armei] /<lat. arma, franceza arme
Varianta definitie 5: ArmĂ substantiv feminin
1. unealta, masina care serveste pentru atac sau aparare. o - alba = arma destinata luptei corp la corp (baioneta, stilet etcetera); a depune ĕle = a se preda; (figurativ) a ceda. ♢ (plural) ansamblul semnelor heraldice de pe o stema, de pe un blazon.
2. categorie de trupe din fortele armate corespunzand unei activitati specializate.
3. (figurativ) mijloc de combatere a unui adversar pe planul ideilor, al politicii. (< limba latina arma)
Varianta definitie 6: Arma (arme), substantiv feminin – Obiect, unealta, aparat care serveste in lupta. – Mr. arma,, istr. Ǫrmę.
Limba Latina arma (Puscariu 125; Candrea-Dens., 89; REW 650; DAR); conform limba albaneza armë, limba italiana, sp., port. arma, franceza arme.
Derivat arma, verb, pe care REW 651 il deriva de la limba latina armāre; armarie, substantiv feminin (depozit de arme); armas, substantiv masculin (boier de rangul trei, mare maestru de artilerie.
Era insarcinat cu mentinerea ordinii publice, si raspundea si de muzica de la curte si de tiganii printesei, sotia domnitorului; conducea tribunalul criminal.
În mod normal, subordonatii lui sint denumiti la fel, armasi sau armasei); armasel, substantiv masculin (paznic); armasesc, adjectiv (propriu unui armas); armasi, verb (a numi in functia de armas; a exercita aceasta functie; a aplica pedeapsa capitala); armasie, substantiv feminin (invechit, tortura); armasoaie, substantiv feminin (sotie de armas); armatura, substantiv feminin (armura; blazon, armoarii), apare din secolul XVII, cu primele sensurile, azi cuvant invechit (ultimul provine din franceza armature).
Puscariu 127 il deriva din. limba latina armatura, conform limba italiana armatura, sp. armadura; ar putea insa fi si formatie interna, cu sufix -tura, conform batatura, cautatura, muratura etcetera; inarma, verb Derivat neol. arma, verb (a lansa in serviciu o nava cu utilajul necesar), din franceza armer; armament, substantiv neutru, din franceza; armata, substantiv feminin cu varianta armada, armadie (invechit), din limba italiana armata (var. se explica prin intermediul limba neogreaca: ἀρμάδα, limba sarba:, bulgara armada); armator, substantiv masculin, din franceza armateur; armie, substantiv feminin din franceza armee, prin intermediul pol. armia, limba rusa armija (secolul XVIII), astazi cuvant invechit; armistitiu, substantiv neutru, din limba latina armistitium (secolul XVIII), poate prin intermediul pol. armistycyum; armoarii, substantiv feminin plural (arme; blazon), din franceza armoiries; armorial, substantiv neutru (carte a boierilor), din franceza; armura, substantiv feminin, din franceza; armurarie, substantiv feminin (loc unde se fabrica, de repara sau se vind arme); armurier, substantiv masculin; desarma, verb, din franceza desarmer; rearma, verb, din franceza – Din rom. armas provine mag. armas „armas”.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "a" si se termina cu litera "m"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.