DexDefinitie.com

Definitie Articol - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Articol, articole, substantiv neutru
1. Expunere scrisa (de proportii mai reduse) cu caracter publicistic, pe o tema politica, economica, stiintifica etcetera ♢ Articol de fond = articol care exprima punctul de vedere al redactiei unei publicatii periodice in cele mai importante probleme ale actualitatii.
Articol-program = articol care cuprinde conceptia generala si programul de activitate al unei publicatii periodice la inceputul aparitiei sale.
2. Diviziune intr-un document oficial, marcata de obicei printr-un numar de ordine sau printr-o litera. ♦ Diviziune intr-un buget, intr-un plan financiar etcetera, care contine denumirea sursei de venit sau a motivului de cheltuieli.
3. Obiect care se vinde in comert.
4. Parte de vorbire flexibila care individualizeaza substantivul, adjectivul sau (mai rar) alte parti de vorbire si care marcheaza diverse functii gramaticale ale cuvintelor pe care le insoteste. – Din franceza Article, limba latina Articulus.
Varianta definitie 2: Articol substantiv
1. verifica cuvantul: marfa.
2. paragraf, punct, (invechit) cap, pont. (- dintr-o lege.)
3. articol de fond verifica cuvantul: editorial.
Varianta definitie 3: Articol substantiv neutru, plural articole
Varianta definitie 4: Articol -e n. 1) Expunere scrisa de proportii reduse si tiparita intr-o publicatie (ziar, revista, culegere etcetera). ♢ - de fond articol de ziar, de revista etcetera in care se trateaza o problema importanta de actualitate. 2) Diviziune intr-un document (lege, tratat, regulament etcetera) marcat printr-o cifra. - bugetar. - contabil. - de cheltuieli. - de venituri. 3) Obiect de comert. - de larg consum. 4) lingv.
Parte de vorbire flexibila, care se alatura unui substantiv (sau unui echivalent al lui) pentru a individualiza obiectul desemnat de acesta. - enclitic. - proclitic. /<lat. articulus, franceza article
Varianta definitie 5: Articol substantiv neutru
1. Expunere intr-o publicatie periodica, tratand o problema dintr-un domeniu oarecare.
2. Subdiviziune a unei legi, a unui regulament etcetera ♦ Diviziune a unui buget, a unui plan financiar.
3. Obiect de comert.
4. Parte de vorbire flexibila, care insoteste substantivul sau adjectivul, cu rolul de a individualiza obiectul denumit.
5. Fiecare dintre fragmentele diferitelor parti ale corpului crustaceelor, insectelor si acarienilor.
6. Fiecare dintre segmentele unui organism sau organ vegetal.
7. (Inform.) Element logic al unei inregistrari dintr-un fisier, cea mai mica unitate de informatie utila prelucrata de un program. (conform limba latina articulus, limba italiana articolo, franceza article)
Varianta definitie 6: Articol substantiv neutru
1. Expunere facuta intr-o publicatie periodica, tratand o problema dintr-un domeniu oarecare.
2. Subdiviziune a unei legi, a unui regulament etcetera, purtand de obicei un numar de ordine. ♦ Diviziune a unui buget sau a unui plan financiar, care contine denumirea unei surse de venit sau motivul de cheltuieli..
3. Obiect de comert, lucru care se vinde in comert.
4. Parte de vorbire care insoteste substantivul, avand rolul de a arata in ce masura obiectul denumit de substantiv este cunoscut vorbitorilor.
5. Fragmente articulate intre ele care alcatuiesc diferite parti ale corpului crustaceelor, insectelor si acarienilor. [< limba latina articulus, conform limba italiana articolo, franceza article].
Varianta definitie 7: Articol (articole), substantiv neutru –
1. Expunere scrisa cu caracter publicistic. –
2. Diviziune intr-un document oficial. –
3. Obiect care se vinde in comert. –
4. Parte de vorbire flexibila care individualizeaza substantivul, adjectivul sau (mai rar), alte parti de vorbire. – Varianta articul, artic.
Limba Latina articulus (secolul XVII). – Derivat articula, verb; articulati(un)e, substantiv feminin; articular, adjectiv ; desarticula, verb

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 7 litere.
Cuvantul incepe cu litera "a" si se termina cu litera "l"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.