DexDefinitie.com

Definitie Asculta - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Asculta, ascult, verb I.
1. Tranzitiv a-si incorda auzul pentru a percepe un sunet sau un zgomot, a se stradui sa auda. ♦ (Medicina) A ausculta. ♦ A auzi.
2. Tranzitiv si instranzitiv A fi atent la ceea ce se spune sau se canta. ♦ Tranzitiv A examina oral un elev. ♦ Tranzitiv A audia un martor (intr-un proces)
3. Tranzitiv A acorda importanta celor spuse de cineva, a lua in consideratie; a implini o dorinta, o rugaminte. ♦ Tranzitiv si instranzitiv A da urmare, a se conforma unui ordin, unui sfat etcetera; a face intocmai cum vrea cineva. – Limba Latina Ascultare (= auscultare).
Varianta definitie 2: Asculta verb
1. verifica cuvantul: auzi.
2. a audia, a urmari. (- cu atentie expunerea.)
3. verifica cuvantul: audia.
4. a chestiona, a examina, a interoga, a intreba, (invechit) a prociti. (- un elev.)
5. (MEDICAL) a ausculta. (Medicul - cu stetoscopul.)
6. a intelege. (Cine nu - de cuvant o pateste.)
7. verifica cuvantul: conforma.
8. verifica cuvantul: indeplini.
Varianta definitie 3: Asculta verb, indicativ prezent 1 singular ascult, 3 singular si plural asculta
Varianta definitie 4: A ASCULTA ascult
1. tranzitiv 1) (vorbe, cantece, zgomote etcetera) A percepe incordandu-si auzul. ♢ Asculta! se foloseste pentru a atrage atentia cuiva la ceea ce i se va spune. 2) (elevi sau studenti) A supune unui examen oral; a intreba; a interoga; a examina. 3) jur. (martori) A audia in vederea solutionarii unui proces. 4) med. (organe interne, mai ales inima, plamanii) A examina ascultand cu urechea sau cu stetoscopul in vederea stabilirii diagnosticului; a ausculta. 5) (sfaturi, rugaminti, dorinte etcetera) A lua in consideratie.
2. intranzitiv A se supune din proprie initiativa; a se conforma. - de cei mai in varsta. /<lat. ascultare
Varianta definitie 5: Asculta (-t, -at), verb –
1. A auzi. –
2. A da crezare. –
3. A se supune, a face pe voia cuiva. –
4. A examina, a intreba un elev. – Mr. ascultu, megl. ascult, istr. ascutu.
Limba Latina popular ascultāre, in loc de auscultāre (Puscariu 138; Candrea-Dens., 95; REW 802; DAR); conform limba italiana ascoltare, prov. escoutar, verifica cuvantul: franceza ascouter (fr. ecouter), verifica cuvantul: sp. ascuchar (sp. escuchar).
Derivat ascultamint, substantiv neutru (invechit, supunere, obedienta); ascultator, adjectiv (care asculta; supus, docil); ascultator, substantiv masculin (elev; vinzator, functionar; aparat de ascultare); ascultatura, substantiv feminin (invechit, ascultare); ascultoi, adjectiv (invechit, supus, docil).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 7 litere.
Cuvantul incepe cu litera "a" si se termina cu litera "a"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.