DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Așeza

1 * Cuvantul cu diacritice: așezá
Cuvantul fara diacritice: aseza

Definitie: AȘEZA, așez, verb I. I. 1. Reflexiv și tranz. A (se) pune pe ceva sau undeva pentru a ședea sau a face să șadă. ♢ Expresie (Refl.) A se așeza în pat = a se întinde în pat; a se culca. A se așeza la lucru = a începe să facă o treabă. ♦ Reflexiv A poposi. ♦ Reflexiv (Despre păsări sau insecte) A se lăsa din zbor pe ceva pentru a se odihni. ♦ Reflexiv A se așterne formând un strat. ♦ Reflexiv (Despre lichide în fermentație) A se limpezi. ♦ Reflexiv Figurativ A se potoli, a se liniști. 2. Reflexiv A se stabili într-o localitate, într-un loc. II. 1. Tranz și reflexiv A (se) pune într-o anumită ordine; a (se) rândui, a (se) aranja. 2. Intranzitiv (Popular) A pune la cale; a proiecta, a plănui. III. Tranzitiv (Rar) A înfățișa un fapt într-o anumită lumină. 2. (Înv.) A dispune, a decreta, a hotărî; a institui, a statornici, a fixa. IV. Tranzitiv A procura cuiva o situație mai bună; a căpătui. ♦ A instala pe cineva într-o funcție. – Limba Latina assediare.


2 * Cuvantul cu diacritice: a se așeza
Cuvantul fara diacritice: aseza

Definitie: A (se) așeza antonim: a (se) ridica, a (se) scula


3 * Cuvantul cu diacritice: a se așeza
Cuvantul fara diacritice: aseza

Definitie: A se așeza antonim: a se ridica


4 * Cuvantul cu diacritice: așezá
Cuvantul fara diacritice: aseza

Definitie: AȘEZA verb verifica cuvantul: astâmpăra, baza, bizui, calma, coloniza, conta, domoli, fixa, fundamenta, hotărî, institui, intenționa, împăca, încheia, încrede, înființa, întemeia, întocmi, limpezi, liniști, orândui, plănui, potoli, proiecta, rândui, sprijini, stabili, statornici, tempera.


5 * Cuvantul cu diacritice: așezá
Cuvantul fara diacritice: aseza

Definitie: AȘEZA verb 1. a sta, a ședea, (popular) a se pune. (Te rog să te - pe scaun.) 2. verifica cuvantul: culca. 3. a poposi. (Călătorul s-a - la umbra unui copac.) 4. a lua, a pune. (L-a - pe genunchi.) 5. a pune, (regional) a alipui. (- cana pe masă.) 6. verifica cuvantul: stabili. 7. verifica cuvantul: posta. 8. verifica cuvantul: amplasa. 9. verifica cuvantul: depune. 10. verifica cuvantul: cădea. 11. verifica cuvantul: aranja. 12. verifica cuvantul: așterne. 13. verifica cuvantul: pune. 14. verifica cuvantul: potrivi. 15. verifica cuvantul: aranja. 16. (popular și familiar) a (se) căpătui, a (se) rostui. (S-a - și el la casa lui.) 17. (familiar figurativ) a se așterne, a se pune. (Se - pe carte, pe învățătură.)


6 * Cuvantul cu diacritice: așezá
Cuvantul fara diacritice: aseza

Definitie: așeza verb, indicativ prezent 1 singular așez, 3 singular și plural așază, 1 plural așezăm; conjunctie: prezent 3 singular și plural așeze; ger. așezând


7 * Cuvantul cu diacritice: a se așezá mă așéz
Cuvantul fara diacritice: aseza

Definitie: A SE AȘEZA mă așez intranzitiv 1) A se instala (pe ceva) pentru a ședea. 2) A se pune într-o anumită ordine. 3) (despre păsări sau insecte) A se lăsa din zbor (pe ceva). 4) A se aranja cu traiul într-un loc; a se restabili; a se statornici. 5) (despre substanțe pulverulente) A se lăsa pe o suprafață, formând un strat; a se așterne; a se depune. 6) (despre lichide în fermentație) A deveni limpede. 7) A ajunge în stare de liniște; a se liniști. limba latina assediare


8 * Cuvantul cu diacritice: a așezá așéz
Cuvantul fara diacritice: aseza

Definitie: A AȘEZA așez tranzitiv 1) A face să se așeze. 2) A pune într-o anumită ordine; a ordona; a orândui; a dispune; a aranja. - cărțile pe poliță. 3) A desemna într-un post sau într-o funcție bună; a aranja. 4) familiar (persoane) A pune la punct; a aranja. 5) popular A găti din timp; a pune la cale. - o petrecere. limba latina assediare


9 * Cuvantul cu diacritice: așezá așéz așezát
Cuvantul fara diacritice: aseza

Definitie: așeza (așez, așezat), verb – 1. A pune într-un loc. – 2. A pune, a aranja. – 3. A stabili, a fixa. – 4. A dispune, a institui. – 5. A orîndui, a aranja, a organiza. – 6. A hotărî, a decide, a cădea la înțelegere. – 7. (refl.) A sta liniștit. – Mr. aședz, așidzare. Limba Latina assĕdiāre, de la sĕdēre sau de la sĕdium (Hasdeu 1992; Tiktin; Pușcariu 142; REW 721; DAR); conform sp. asear, și franceza asseoir ‹ limba latina assedere. Sensurile secundare coincid cu evoluția semantică a sp. asear (conform 5) și sentar, și a franceza asseoir, assiete (des impôts), conform 4. Conform: dubletul neol. asedia. Derivat așezămînt, substantiv neutru (instituție; locaș; situație; constituție; dispoziție; înțelegere); așezămîntar, substantiv masculin (învechit, slujbaș însărcinat cu împărțirea contribuțiilor); așezător, adjectiv (stabil, stabilit); așezătură, substantiv feminin (teren jos, terasă). Din rom. provine săs. aschezân.


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Fiind format din 6 litere, acest cuvant este de dimensiune medie.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "a" si se termina cu litera "a"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.