Varianta definitie 1: AȘeza, asez, verb I. I.
1. Reflexiv si tranz.
A (se) pune pe ceva sau undeva pentru a sedea sau a face sa sada. ♢ Expresie (Refl.) A se aseza in pat = a se intinde in pat; a se culca.
A se aseza la lucru = a incepe sa faca o treaba. ♦ Reflexiv A poposi. ♦ Reflexiv (Despre pasari sau insecte) A se lasa din zbor pe ceva pentru a se odihni. ♦ Reflexiv A se asterne formand un strat. ♦ Reflexiv (Despre lichide in fermentatie) A se limpezi. ♦ Reflexiv Figurativ A se potoli, a se linisti.
2. Reflexiv A se stabili intr-o localitate, intr-un loc. II.
1. Tranz si reflexiv A (se) pune intr-o anumita ordine; a (se) randui, a (se) aranja.
2. Intranzitiv (Popular) A pune la cale; a proiecta, a planui. Iii. Tranzitiv (Rar) A infatisa un fapt intr-o anumita lumina.
2. (Înv.) A dispune, a decreta, a hotari; a institui, a statornici, a fixa. IV. Tranzitiv A procura cuiva o situatie mai buna; a capatui. ♦ A instala pe cineva intr-o functie. – Limba Latina *assediare.
Varianta definitie 2: A (se) aseza antonim: a (se) ridica, a (se) scula
Varianta definitie 3: A se aseza antonim: a se ridica
Varianta definitie 5: AȘeza verb
1. a sta, a sedea, (popular) a se pune. (Te rog sa te - pe scaun.)
2. verifica cuvantul: culca.
3. a poposi. (Calatorul s-a - la umbra unui copac.)
4. a lua, a pune. (L-a - pe genunchi.)
5. a pune, (regional) a alipui. (- cana pe masa.)
6. verifica cuvantul: stabili.
7. verifica cuvantul: posta.
8. verifica cuvantul: amplasa.
9. verifica cuvantul: depune.
10. verifica cuvantul: cadea.
11. verifica cuvantul: aranja.
12. verifica cuvantul: asterne.
13. verifica cuvantul: pune.
14. verifica cuvantul: potrivi.
15. verifica cuvantul: aranja.
16. (popular si familiar) a (se) capatui, a (se) rostui. (S-a - si el la casa lui.)
17. (familiar figurativ) a se asterne, a se pune. (Se - pe carte, pe invatatura.)
Varianta definitie 6: Aseza verb, indicativ prezent 1 singular asez, 3 singular si plural asaza, 1 plural asezam; conjunctie: prezent 3 singular si plural aseze; ger. asezand
Varianta definitie 7: A se aȘeza ma asez intranzitiv 1) A se instala (pe ceva) pentru a sedea. 2) A se pune intr-o anumita ordine. 3) (despre pasari sau insecte) A se lasa din zbor (pe ceva). 4) A se aranja cu traiul intr-un loc; a se restabili; a se statornici. 5) (despre substante pulverulente) A se lasa pe o suprafata, formand un strat; a se asterne; a se depune. 6) (despre lichide in fermentatie) A deveni limpede. 7) A ajunge in stare de liniste; a se linisti. /<lat. assediare
Varianta definitie 8: A aȘeza asez tranzitiv 1) A face sa se aseze. 2) A pune intr-o anumita ordine; a ordona; a orandui; a dispune; a aranja. - cartile pe polita. 3) A desemna intr-un post sau intr-o functie buna; a aranja. 4) familiar (persoane) A pune la punct; a aranja. 5) popular A gati din timp; a pune la cale. - o petrecere. /<lat. assediare
Varianta definitie 9: Aseza (asez, asezat), verb –
1. A pune intr-un loc. –
2. A pune, a aranja. –
3. A stabili, a fixa. –
4. A dispune, a institui. –
5. A orindui, a aranja, a organiza. –
6. A hotari, a decide, a cadea la intelegere. –
7. (refl.) A sta linistit. – Mr. asedz, asidzare.
Limba Latina *assĕdiāre, de la sĕdēre sau de la sĕdium (Hasdeu 1992; Tiktin; Puscariu 142; REW 721; DAR); conform sp. asear, si franceza asseoir ‹ limba latina assedere.
Sensurile secundare coincid cu evolutia semantica a sp. asear (conform 5) si sentar, si a franceza asseoir, assiete (des impôts), conform
4. Conform: dubletul neol. asedia.
Derivat asezamint, substantiv neutru (institutie; locas; situatie; constitutie; dispozitie; intelegere); asezamintar, substantiv masculin (invechit, slujbas insarcinat cu impartirea contributiilor); asezator, adjectiv (stabil, stabilit); asezatura, substantiv feminin (teren jos, terasa).
Din rom. provine sas. aschezan.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "a" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.