Varianta definitie 1: BA adverb
1. (Exprima opozitia fata de ideea din propozitia negativa sau negativ-interogativa anterioara, de obicei cu reluarea verbului) N-am timp acum de tine! – Ba ai! Nu mi-ai vazut ochelarii? – Ba i-am vazut pe birou. ♢ (Întarind pe nu) Ma duc la meci. – Ba n-ai sa te duci! ♢ (Întarind pe da prin care se raspunde la o propozitie interogativ-negativa sau se rectifica ideea din propozitia negativa anterioara) N-ai bani (?) – Ba da, am.
Expresie A nu zice (sau spune) nici da, nici ba = a nu se pronunta intr-o problema; a se abtine. ♢ (Reg.; in expresie) Ca mai ba sau nici (cam) mai ba! = nici vorba! nici pomeneala! ♢ (Popular) Nu.
Fost-ai azi la sapa? – Ba! ♢ (Cu slabirea ideii de opozitie, in expresie) Ba bine ca nu = evident ca da, se-ntelege.
Ba (nu) zau! = A) (ir.) haida de! sa fim seriosi!; B) sa fim drepti!
2. (Urmat de si sau chiar, inca) Mai mult, in plus, pe deasupra.
Cine bea fara masura isi bea banii, mintea, ba si sanatatea.
3. (În corelatie cu el insusi, avand rol de conjunctie disjunctiva) Sau... sau; cand... cand; acum... acum; aci... aci. – Din bulgara, scr., pol., limba ucraineana Ba.
Varianta definitie 2: Ba antonim: da
Varianta definitie 3: BA adverb verifica cuvantul: nu.
Varianta definitie 4: BA adverb (Ban. si Transilvania) ma. (- nu!)
Varianta definitie 5: Ba adverb
Varianta definitie 6: BA3 adv. (accentueaza sensul cuvintelor pe care le insoteste) Chiar. Nu-mi pare rau, ba imi pare bine. /<bulg., limba sarba: ba
Varianta definitie 7: BA2 adverb 1) Nicidecum; nu. Ai fost la scoala? – Ba. 2): Ba bine ca nu evident ca da; se intelege ca da. /<bulg., limba sarba: ba
Varianta definitie 8: BA1 conj. (folosit in cuplu corelativ, uneori urmat de Ca, exprima un raport disjunctiv) Cand...; sau...; ori...; aci. Ba una, ba alta. /<bulg., limba sarba: ba
Varianta definitie 9: Ba, adverb –
1. Dimpotriva (serveste la a raspunde invers). –
2. Nu. –
3. Mai mult, in plus, pe deasupra (mai ales in combinatii cu mai, inca). –
4. Sau ... sau, cind ... cind (exprima prin repetitie, o idee de alternanta sau de succesiune).
Varianta (Moldova) bai.
Mr., megl. ba.
Verifica cuvantul: bulgara ba, de unde provin si bulgara, limba sarba:, ceh., pol., rut., limba rusa ba (Cihac; Hasdeu 2251; DAR).
Varianta bai provine din pol. baj.
Pentru modismul care exprima contradictia, ba da, ba nu, conform sp. que si, que no, limba italiana maisi, maino.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 2 litere. Cuvantul incepe cu litera "b" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.