DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Boci

1 * Cuvantul cu diacritice: bocí
Cuvantul fara diacritice: boci

Definitie: BOCI, bocesc, verb IV. Intranzitiv și reflexiv A plânge tare (cu vaiete și strigăte). ♦ Tranzitiv A recita bocete la înmormântarea cuiva. – Din boace (învechit și reg. „voce” < lat.).


2 * Cuvantul cu diacritice: a boci
Cuvantul fara diacritice: boci

Definitie: A boci antonim: a chicoti


3 * Cuvantul cu diacritice: bocí
Cuvantul fara diacritice: boci

Definitie: BOCI verb 1. a jeli, a jelui, a plânge. (A - un mort.) 2. verifica cuvantul: văita.


4 * Cuvantul cu diacritice: bocí
Cuvantul fara diacritice: boci

Definitie: boci verb, indicativ prezent 1 singular și 3 plural bocesc, imperfect 3 singular bocea; conjunctie: prezent 3 singular și plural bocească


5 * Cuvantul cu diacritice: a bocí bocésc
Cuvantul fara diacritice: boci

Definitie: A BOCI bocesc 1. tranzitiv (morți) A deplânge prin bocete, conform ritualului; a jeli. 2. intranzitiv 1) A plânge în hohote și cu vaiete. 2) A plânge un mort; a jeli. limba latina boace


6 * Cuvantul cu diacritice: bocí bocésc bocít
Cuvantul fara diacritice: boci

Definitie: boci (bocesc, bocit), verb – 1. A se plînge, a se jelui. – 2. A cînta bocete la înmormîntare. Limba Latina vōcῑre, care pare a fi o confuzie a lui vōcem cu vāgῑre; conform vōceāre, de unde limba italiana bociare „a publica”, gal. abujar „a zăpăci cu strigăte”, port. bocear „a vorbi, a striga” (Parodi, Rom., XVII, 52). Schimbarea de conjunctie: ar putea fi tîrzie, și datorată conjug. sale incoative. După Pușcariu 208 și DAR, ar deriva direct din boace, formă locală a lui voce, astăzi pe cale de dispariție; însă acestă ipoteză pare mai puțin credibilă,dacă se iau în vedere redusa răspîndire și vitalitate a lui boace, și absența formei corespunzătoare a voci. Derivat boceală, substantiv feminin (plînset, lamentație); bocet, substantiv neutru (plîns zbuciumat, vaiet; cîntare de mort, lamentație improvizată), der. de la verb, ca plînset, rîset, strigăt, țipăt de la verb respective (Giuglea, Concordances, 19, propune un limba latina vōcĭtum, care nu pare indispensabil); bocitor, adjectiv (care bocește); bocitoare, substantiv feminin (femeie care se îndeletnicește cu bocitul la înmormîntări). Din rom. provine limba sarba: bočitise „a certa” (Cihac, I, 26).


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 4 litere.
Fiind format din 4 litere, acest cuvant este de dimensiune mica.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "b" si se termina cu litera "i"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.