Varianta definitie 1: Boci, bocesc, verb IV.
Intranzitiv si reflexiv A plange tare (cu vaiete si strigate). ♦ Tranzitiv A recita bocete la inmormantarea cuiva. – Din Boace (invechit si reg. „voce” < lat.).
Varianta definitie 2: A boci antonim: a chicoti
Varianta definitie 3: Boci verb
1. a jeli, a jelui, a plange. (A - un mort.)
2. verifica cuvantul: vaita.
Varianta definitie 4: Boci verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural bocesc, imperfect 3 singular bocea; conjunctie: prezent 3 singular si plural boceasca
Varianta definitie 5: A BOCi bocesc
1. tranzitiv (morti) A deplange prin bocete, conform ritualului; a jeli.
2. intranzitiv 1) A plange in hohote si cu vaiete. 2) A plange un mort; a jeli. /<lat. boace
Varianta definitie 6: Boci (bocesc, bocit), verb –
1. A se plinge, a se jelui. –
2. A cinta bocete la inmormintare.
Limba Latina *vōcῑre, care pare a fi o confuzie a lui vōcem cu vāgῑre; conform *vōceāre, de unde limba italiana bociare „a publica”, gal. abujar „a zapaci cu strigate”, port. bocear „a vorbi, a striga” (Parodi, Rom., XVII, 52).
Schimbarea de conjunctie: ar putea fi tirzie, si datorata conjug. sale incoative.
Dupa Puscariu 208 si DAR, ar deriva direct din boace, forma locala a lui voce, astazi pe cale de disparitie; insa acesta ipoteza pare mai putin credibila,daca se iau in vedere redusa raspindire si vitalitate a lui boace, si absenta formei corespunzatoare a voci.
Derivat boceala, substantiv feminin (plinset, lamentatie); bocet, substantiv neutru (plins zbuciumat, vaiet; cintare de mort, lamentatie improvizata), der. de la verb, ca plinset, riset, strigat, tipat de la verb respective (Giuglea, Concordances, 19, propune un limba latina *vōcĭtum, care nu pare indispensabil); bocitor, adjectiv (care boceste); bocitoare, substantiv feminin (femeie care se indeletniceste cu bocitul la inmormintari).
Din rom. provine limba sarba: bočitise „a certa” (Cihac, I, 26).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "b" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.