Varianta definitie 1: BRÚMĂ, brume, substantiv feminin
1. Cristale de zapada care se formeaza noaptea (in anotimpurile de tranzitie) prin inghetarea vaporilor de apa din atmosfera si care se depun pe plante, pe sol, pe obiecte.
2. (Popular) Chiciura.
3. Strat fin, alburiu, care acopera unele fructe (sau plante).
4. Figurativ Cantitate mica de... – Limba Latina Bruma.
Varianta definitie 5: BRÚMĂ -e f.
Strat subtire care se depune pe pamant, pe plante si pe alte obiecte din natura, constand din cristale mici de zapada formate in noptile reci (de toamna) prin inghetarea vaporilor de apa din atmosfera. ♢ Batut de - a) inghetat in urma brumei; b) albit; incaruntit. 2) Strat fin alburiu care acopera unele fructe sau unele plante. 3) fig.
Cantitate mica (de ceva); pic. - de invatatura. [G.-D. Brumei] /<lat. bruma
Varianta definitie 6: Bruma (brume), substantiv feminin –
1. Chiciura, promoroaca. –
2. Strat fin stralucitor care acopera unele fructe proaspete, cind sint gata coapte. –
3. (În expresia ce bruma) Nimic, cantitate neinsemnata, mica. – Mr., megl. bruma.
Limba Latina brūma „timp de iarna” (Diez, Gramm., I, 91; Puscariu 224; REW 1335; Candrea-Dens., 185; DAR); conform limba albaneza brumë „chiciura” (Meyer 49), franceza brume, cat. broma, prov., sp., port. bruma; in general in rom. cu sensul de „ceata”.
Derivat bruma, verb (a acoperi cu chiciura); brumar, substantiv masculin (brumar mic, octombrie; brumar mare, noiembrie); brumarel, adjectiv (cenusiu); brumarel, substantiv masculin (octombrie); brumarele, substantiv feminin plural (planta ornamentala, Phlox paniculata); brumariu, adjectiv (cenusiu; varietate de struguri); brumat, adjectiv (acoperit cu chiciura; cenusiu; prost dispus); brumatic, adjectiv (friguros); brumos, adjectiv (rece, acoperit cu bruma fina, cetos); imbruma, verb (a acoperi cu chiciura).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "b" si se termina cu litera "m"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.