DexDefinitie.com

Definitie Brîu -îie - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Briu (-iie), substantiv neutru –
1. Cingatoare. –
2. Ornament, friza, mulura. –
3. Talie, mijloc. –
4. Dans tipic, in care cei care danseaza se tin de talie. – Varianta a plural briuri si (invechit) brine, brini.
Mr. brin, barnu, megl. brǫn.
Limba Latina brandeum „pinza de in” si „banda, cingatoare” pare a se fi contaminat cu limba latina pannus „pinza”, pina s-a confundat complet cu formele contaminate *bran(e)um „banda, cingatoare” si pandea „pinza”; conform Niermeyer 104, unde se mentioneaza prandeum.
Din cea dintii din aceste forme a rezultat rom. briu, limba albaneza bres, brez „cingatoare” (alb. mbren „a incinge”), si din a doua rom. pinza.
Atit limba albaneza cit si rom. presupun prototipul nazalizat (Rosetti, II, 111), de tipul *brenu- sau *branu-, care este considerat in mod traditional de origine autohtona (Miklosich, Slaw.Elem., 9; Philippide, II, 701).
Nu pare posibila der. cuvintului rom. pe baza limba albaneza, propusa de Meyer 46 si Skok, Arch.
Rom., VIII, 150; dupa Skok, Z. für Ortsnamenforschung, I, 89, cuvintul limba albaneza contine un sufix diminutival.
Etimonul *brenum (Rosetti, Rhotacisme, 35), nu este clar.
Conform: si brinza, pinza.
Pierderea lui n (pastrat in plural brine si in der.) se repeta in conditii identice in griu si friu, si este greu de explicat, conform griu.
Derivat brina, substantiv feminin (friza), sing. analogic format pe baza plural, brinar, substantiv masculin (fringhier); briier, substantiv neutru (tipar pentru muluri); brinet (var. birneata, birnita), substantiv neutru (curea; cingatoare; fisie); brinisor, substantiv neutru (curea; cordon); birnas (var. barnas, barnaci), substantiv neutru (siret); desbirna, verb (a descinge).
Din rom. provine mag. bernice (Edelspacher 10).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "b" si se termina cu litera "u"
Sufix: diminutival. Etimonul *brenum (Rosetti, Rhotacisme, 35), nu este clar. Cf. și brînză, pînză. Pierderea lui n (păstrat în pl. brîne și în der.) se repetă în condiții identice în grîu și frîu, și este greu de explicat, cf. grîu. Der. brînă, s.f. (friză), sing. analogic format pe baza pl., brînar, s.m. (frînghier); brîier, s.n. (tipar pentru muluri); brîneț (var. bîrneață, bîrniță), s.n. (curea; cingătoare; fîșie); brînișor, s.n. (curea; cordon); bîrnaș (var. bărnaș, bărnaci), s.n. (șiret); desbîrna, vb. (a descinge). Din rom. provine mag. bernice (Edelspacher 10).

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.