Varianta definitie 1: Buf1 interjectie Cuvant care imita zgomotul infundat produs de caderea unui obiect tare, de o lovitura sau de o explozie. – Onomatopee.
Varianta definitie 2: Buf2 substantiv neutru Numele unei figuri la jocul de arsice. – Etimologie necunoscuta
Varianta definitie 3: Buf3, -Ă, bufi, -e, adjectiv (Despre comedii) Cu un caracter comic exagerat. ♦ (Despre opere muzicale) Care este compus in genul liric usor. ♦ (Despre actori sau cantareti) Care s-a specializat in interpretarea unor roluri comice de comedie sau de opera muzicala bufa3; (despre roluri) specific comediei sau operei muzicale bufe3. – Din franceza Bouffe.
Varianta definitie 4: Buf interjectie puf!
Varianta definitie 5: Buf adjectiv burlesc, caraghios, caricatural, grotesc, parodic, ridicol. (De un comic -.)
Varianta definitie 6: Buf adjectiv m., plural bufi; f. singular bufa, plural bufe
Varianta definitie 8: Buf2 -a (-i, -e) 1) (despre opere muzicale sau dramatice) Care are un caracter comic exagerat. 2) (despre actori) Care este angajat in roluri comice. /<fr. bouffe
Varianta definitie 9: Buf1 interj. (se foloseste pentru a reda zgomotul puternic si infundat, produs de un obiect greu la cadere, de o lovitura, de o explozie etcetera). /Onomat.
Varianta definitie 10: Buf, -Ă adjectiv (despre opere muzicale sau dramatice) cu un caracter comic grotesc, caricatural. (< limba italiana buffo, franceza bouffe)
Varianta definitie 11: Buf, -Ă adjectiv (Despre opere muzicale sau dramatice) Hazliu; exagerat de comic; vesel. ♦ (Despre cantareti, actori) Care joaca roluri in opere comice, in farse, in comedii de intriga etcetera [< limba italiana buffo, franceza bouffe].
Varianta definitie 12: Buf (-fi), substantiv masculin – Bufnita. – Varianta bufa, bufna, buh(n)a, buhnita, buhac, puhaci, puhace. – Mr., megl. buf.
Limba Latina būfus, de la būho, būfo (Puscariu 231; REW 1352; Pascu, I, 54); conform limba italiana gufo, sp. buho, port. bufo.
Forma simpla are circulatie, generalizindu-se formele contaminate cu cuvinte mai mult sau mai putin asemanatoare din alte limbi, cum sint bulgara buchu(l), mag. buhu (› buha), limba neogreaca: μποῦφος, pol. puhacz (› puhaci), poate si cu creatiile expresive bazate pe interjectie buf.
Varianta definitie 13: Buf interjectie – Exprima zgomotul produs de ciocnirea a doua corpuri, de o lovitura sau o cazatura.
Creatie expresiva, care se intilneste cu limba slava (veche) buchnoti sau buchati „a bate cu putere”, de unde bulgara buchnuvam, limba sarba: buchnuti, limba rusa buchatĭ (Berneker 97); fapt pentru care Miklosich, Slaw.
Elem., 18, n-a sovait sa derive cuvintul rom. din limba slava (veche) Pe de alta parte, rezultatele acestei radacini expresive s-au contaminat si cinfundat adesea cu cele ale lui buh-.
Derivat bufni (var. buhni, buvni, bumni, bugni, bufui, buhai), verb (a izbucni; a bombani, a izbi); bufneala (var. bufaiala, bufnet, bufnitura, buhnitura), substantiv feminin (zgomot brusc); buhnaci, substantiv masculin (certaret, gilcevitor); bufnos, adjectiv (prost dispus, ursuz); imbufna, verb (a supara, a irita); rabufni, verb (a pocni; a cadea zgomotos).
Varianta definitie 14: Buf substantiv neutru singular (mar.) obiecte aduse din cursa cu intentia de a fi comercializate. (Nota: Definitia este preluata din Dictionar de argou al limbii romane, Editura Niculescu, 2007)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 3 litere. Cuvantul incepe cu litera "b" si se termina cu litera "f"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.