Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Buh
1 * Cuvantul cu diacritice: buh
Cuvantul fara diacritice: buh
Definitie: BUH substantiv neutru (Pop. și familiar; în expresie) A-i merge (sau a i se duce cuiva) buhul = a ajunge să fie foarte cunoscut (pentru faptele sale, de obicei reprobabile); a se spune despre cineva că... – Etimologie necunoscuta
2 * Cuvantul cu diacritice: buh
Cuvantul fara diacritice: buh
Definitie: buh substantiv neutru
3 * Cuvantul cu diacritice: buh
Cuvantul fara diacritice: buh
Definitie: BUHn. popular : A-i merge (cuiva) -ul a ajunge de pomină (pentru anumite fapte reprobabile); a-i merge (cuiva) vestea. /Onomat.
4 * Cuvantul cu diacritice: buh búhuri
Cuvantul fara diacritice: buh
Definitie: buh (buhuri), substantiv neutru – Zvon; faimă. Pol., limba rusa buch „zgomot” (Cihac, II, 30; DAR); conform buc. Se folosește în Mold.
5 * Cuvantul cu diacritice: buh-
Cuvantul fara diacritice: buh
Definitie: buh- – Rădăcină expresivă, care indică ideea de „umflătură”. Creație spontană, care coincide cu rădăcina romanică buff- (REW 1373), de unde limba italiana buffare, franceza bouffer, sp. abuhado. Alternanța h-f este curentă în aceste formații, conform bufni – buhnibufă – buhă, ceea ce dă naștere la o confuzie cu der. lui buf-. Pe de altă parte, formația este paralelă rădăcinii bolf-, care are același sens. Ca în toate formațiile expresive, coincide cu alte cuvinte, fără a fi totdeauna posibil să se precizeze dacă întîlnirea este pur și simplu întîmplătoare, și nici, dacă este vorba de un împrumut, care este sensul acestuia. Derivat buft, substantiv neutru (pîntece, burtă); bufte (var. bufti, bufliș) substantiv masculin (poreclă pentru persoane grase), coincide cu mag. bufti „cu fața rotundă”; buget (var. buged), adjectiv (umflat, puhav); probabil format cu sufixul -et (ca suleget), și asimilat posterior cu fraged, lînced, (conform Pascu, Suf., 64), fără a fi nevoie să invocăm un problematic buccidus, de la bucca (Tiktin; Loewe 39; DAR; Rosetti, I, 164); bugezi (varianta Moldoveneasca bugini), verb (a se umfla de somn); buhăi (var. buhăvi), verb (a umfla), care coincide cu limba sarba: bujati „a dospi pîinea”; buhav, adjectiv (puhav, umflat, flasc), pe care Philippide, Principii, 140, îl derivă din bulgara buhav, care se întîlnește cu limba sarba: buhav, conform limba neogreaca: μποῦχαβος (Meyer, Neugr. St., II, 45); buhăveală, substantiv feminin (învechit) (umflătură); buhos, adjectiv (umflat); buhuiat, adjectiv (ciufulit); puhav, adjectiv (umflat, fleșcăit); puhăvi, verb (a umfla); bucșai, adjectiv (cu fața rotundă), pe care Scriban îl transcrie boxai și îl derivă de la box „cîine care caută prin tufișuri”.
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 3 litere.
Fiind format din 3 litere, acest cuvant este de dimensiune mica. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "b" si se termina cu litera "h"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.