Varianta definitie 1: Bun, -Ă, (I-viii) buni, -e, adjectiv , substantiv masculin si feminin:, (IX) bunuri, substantiv neutru, (X) adverb I. Adjectiv Care are calitati.
1. Care face in mod obisnuit bine altora, care se poarta bine cu altii; binevoitor. ♢ Expresie Bun la inima = milostiv.
Bun, rau = oricum ar fi. (Substantivat) Bun si rau = toata lumea (fara deosebire), oricine. ♦ Îndatoritor, amabil. ♢ Expresie Fii bun! = te rog! ai bunatatea!
2. Care se achita de obligatiile morale si sociale; corect, cuviincios; frumos, milos. ♢ Locutiune adverb (Substantivat) Cu buna = cu vorbe bune; de bunavoie. ♢ Expresie Sfat bun = indemn intelept, util, folositor.
A fi (sau a ajunge, a incapea etcetera) in (sau pe) maini bune = a fi sau a ajunge la o persoana de incredere.
A pune o vorba (sau un cuvant) bun(a) pentru cineva = a interveni pentru cineva, a sustine pe cineva. ♢ Compuse: bun-simt = capacitate bazata pe experienta cotidiana de a judeca, de a aprecia just oamenii, lucrurile, evenimentele: buna purtare = comportare conforma normelor moralei si educatiei: certificat de buna-purtare = A) (iesit din uz) certificat in care se atesta purtarea corecta a cuiva intr-un serviciu, in scoala etcetera; B) figurat recomandatie orala sau lauda adusa cuiva; buna-cuviinta = purtare cuviincioasa, crestere aleasa.
3. (Despre copii) Cuminte, ascultator, indatoritor; care are grija de parinti.
4. Caracteristic omului multumit, vesel, bine dispus. ♢ Expresie A fi in toane bune = a fi vesel, bine dispus. II. Adjectiv
1. Care face sau prinde bine; placut, satisfacator, agreabil. ♢ Expresie A i-o face buna sau a-i face (cuiva) una buna = a-i provoca cuiva o suparare.
Una buna = o intamplare deosebita, spirituala, o nostimada.
A o pati buna = a avea necaz. (Ir.) Buna treaba! = frumos! halal! n-am ce zice! Na-ti-o buna! = asta-mi mai lipsea! asta-i acum! Na-ti-o buna ca ti-am dres-o (sau frant-o), se spune atunci cand ai dat de o situatie dificila sau inoportuna.
2. (Despre mancaruri si bauturi) Gustos, apetisant, ales. ♢ Expresie Poama buna, se spune despre un om de nimic, neserios, despre un derbedeu sau despre o femeie imorala. ♢ Compus: bun-gust = simt estetic, rafinament.
3. Bogat, abundent, imbelsugat.
4. (Despre miros) Frumos, placut, agreabil.
5. Linistit, tihnit, fara griji; fericit.
Viata buna. ♢ (În formule de salut sau de urare) Buna ziua! Buna seara! Noapte buna! ♢ Compus: (Botanica) buna-dimineata = zorea. Iii. Adjectiv
1. Potrivit, apt pentru un anumit scop; prin extensiune care-si indeplineste bine menirea. ♢ Expresie (Adesea substantivat) Bun de tipar (sau de imprimat) = aprobare data de autor, de editura, de redactie sau de alti beneficiari pe tiparul de corectura sau de proba, dupa care incepe imprimarea tirajului.
Bun pentru... = valabil pentru...
2. (Despre organele corpului sau despre functiunile lor) Care functioneaza bine. ♢ Expresie Bun de gura = limbut.
Bun de mana = indemanatic, abil.
3. (Despre imbracaminte si incaltaminte) Care nu este uzat; p. ext. nou, de sarbatoare.
4. De calitate superioara; prin extensiune de pret, scump, nou. ♦ Veritabil, autentic; pur. ♢ Expresie A o lua de buna = a crede cele spuse; a lua (ceva) in serios.
A o tine (una si) buna = a sustine un lucru cu incapatanare.
A sti una si buna = a se incapatana in sustinerea unui punct de vedere.
5. (Despre bani) Care are putere de circulatie. IV. Adjectiv Înzestrat, talentat, priceput; p. ext. dibaci, abil, iscusit. V. Adjectiv
1. Folositor, util; avantajos, rentabil. ♢ Expresie La ce bun? = la ce foloseste? ♦ (Despre timp, fenomene atmosferice etcetera) Favorabil, prielnic, frumos.
2. (În basme si superstitii) Prevestitor de bine. ♢ Expresie A nu-i fi (de-)a buna cuiva = a(-i) prevesti ceva neplacut, rau. VI. Adjectiv
1. Zdravan, puternic, strasnic. ♦ Considerabil, mare. ♢ Loc adverb În buna parte = in masura importanta.
O buna bucata sau o bucata buna (de timp, de loc etcetera) = o parte insemnata (de timp, de loc, etcetera).
2. Întreg, plin; deplin; prin extensiune mai mult decat..., si mai bine. ♢ Compuse: buna-credinta substantiv feminin = A) obligatie de comportare corecta pe care partile trebuie s-o respecte la incheierea si la executarea contractelor sau, in cazul statelor, a tratatelor; B) convingere a unei persoane ca actioneaza in temeiul unui drept si conform cu legea sau cu ceea ce se cuvine; sinceritate, onestitate; (loc. adjectiv ) de buna-credinta = sincer, cinstit.
3. (În expresie) Într-o buna zi (sau dimineata) = candva, odata; pe neasteptate. Vii. Adjectiv (Despre legaturi de rudenie) De sange, adevarat.
Tata bun. ♦ Var bun sau vara buna = var primar sau vara primara. ♦ (Despre prieteni, vecini etcetera) Apropiat; devotat. ♦ Nobil, ales. Viii. Substantiv masculin si feminin: (Înv. si popular) Bunic, bunica. IX. Substantiv neutru:
1. Ceea ce este util sau necesar societatii sau individului pentru a-i asigura existenta, bunastarea. ♦ Obiect sau valoare care are importanta in circulatia economica.
2. (Mai ales la plural) Tot ce poseda cineva; avut, proprietate, avere; bogatie, avutie. ♢ Bunuri de consum = bunuri materiale destinate consumului personal; obiecte de consum.
3. Element al patrimoniului unei persoane, care poate consta dintr-un lucru (bun corporal) sau dintr-un drept (bun incorporal). ♢ Bune oficii = interventie a unui stat pentru determinarea altor state in vederea rezolvarii pe cale pasnica, prin tratative a diferendelor dintre acestea.
4. Calitate, virtute.
5. (Rar) Rezultat, rod, folos. X. Adv. (Exprima o aprobare) Bine, da, asa. – Limba Latina Bonus.
Varianta definitie 2: Bun antonim: prost, rau, rautacios, stricat, neplacut
Varianta definitie 5: Bun adjectiv m., substantiv masculin, plural buni; f. singular buna, g.-d. art. bunei, plural bune
Varianta definitie 6: Bun substantiv neutru, plural bunuri
Varianta definitie 7: Bun4 -uri n. 1) Valoare materiala de care dispune cineva; avut; proprietate. -uri mobile si imobile. 2) Obiect sau valoare care are importanta sociala, economica sau culturala. /<lat. bonus
Varianta definitie 8: Bun3 -a (-i, -e) m. si f.
Persoana luata in raport cu nepotii sai; tata al tatalui sau al mamei in raport cu nepotii; bunel; bunic. /<lat. bonus
Varianta definitie 9: Bun2 -a (-i, -e) 1) (despre persoane) Care se deosebeste prin calitati morale pozitive; care face bine altora; binevoitor; bland. - la inima. ♢ Fii -! fii dragut; fii amabil. Oameni -i! formula de adresare catre mai multi ascultatori. 2) Care manifesta aptitudini in domeniul sau de activitate; priceput; inzestrat. Scriitor -.
Șofer -. 3) (despre manifestari ale oamenilor) Care este demn de lauda; corect; cinstit. Fapta -a. ♢ A fi sau a ajunge pe (sau In) Maini -e a nimeri in conditii favorabile. A privi pe (a se uita la) cineva cu ochi -i a simpatiza pe cineva. A pune o vorba -a pentru cineva a interveni in favoarea cuiva; a sustine pe cineva intr-o chestiune. A fi in toane -e a avea dispozitie buna. 4) (referitor la lucruri sau notiuni abstracte) Care se distinge prin calitate. Stofa -a.
Traducere -a.
Marfa -a. 5) (despre mancaruri) Care are gust placut; gustos. ♢ Poama -a (-a poama) calificativ negativ la adresa unei persoane cu apucaturi rele. 6) (despre recolta) Care este in cantitate mare; din belsug; bogat; imbelsugat. Roada -a. 7) Care se caracterizeaza prin echilibru moral. A duce viata -a cu cineva. 8) Care are calitati corespunzatoare destinatiei. Apa -a de baut. - de insurat. -a de maritat. - pentru tipar. 9) (despre organele corpului) Care functioneaza bine. Ochi -i.
Dinti -i. ♢ - de gura care vorbeste mult; vorbaret; guraliv. - de picior (sau De picioare) iute; sprinten. 10) (despre bani) Care are curs oficial; care circula; care nu este fals. 11) (despre timp si fenomene atmosferice) Care este binevenit; favorabil. Ploaie -a.
Vreme -a. 12) Care este convenabil; rentabil. Pret -. 13) Care este suficient de mare. O bucata -a de timp (de loc, de teren etcetera). ♢ A trage un somn - a dormi mult. 14) Care poate fi considerat o unitate. Cam de-o ora -a. 15) (de-spre relatii de rudenie) Care au legaturi de sange. Mama -a.
Var -. 16) (despre neam, origine) Care impune respect prin merite deosebite; nobil; ales; de vita. 17) (in diferite formule de salut sau de urare) -a ziua! Noapte -a! Drum -! - sosit! 18) (despre imbracaminte) Care nu este uzat; nou inca. 19) (in constructii care exprima o atitudine ironica): A-i face cuiva una -a (sau A i-o face -a cuiva) a-i face cuiva o neplacere, un rau. A o pati -a a da de dracul; a se incurca. -a treaba! frumos, n-ai ce zice. Na-ti-o -a! asta mai lipsea. Na-ti-o -a, ca ti-am frant-o (sau Na-ti-o franta, ca ti-am dres-o!) se riposteaza cuiva, care, pentru a iesi dintr-o situatie, vine cu o propunere absurda. /<lat. bonus
Varianta definitie 10: Bun1 adverb Asa sa fie; de acord; bine. /<lat. bonus
Varianta definitie 11: Bun (-na), adjectiv –
1. Care are calitati, cu fire generoasa sau cu inima miloasa. –
2. Favorabil, propice. –
3. Inspirat, fericit, care produce satisfactie. –
4. Potrivit, adecvat. –
5. Desavirsit, de calitate. –
6. Adevarat, sincer. –
7. Legitim, autentic, veritabil. –
8. Direct, de gradul intii. –
9. De neam mare, nobil. –
10. Capabil. –
11. Puternic, mare, in cantitate suficienta. –
11. Puternic, mare, in cantitate suficienta. –
12. (Antepus unui adjectiv ) Complet, definitiv. –
13. (Substantiv neutru:) Parte buna a ceva. –
14. Bogatie, avere. –
15. (Înv.) Bunatate. –
16. (Adv.) Introduce o propozitie printr-un acord sau o concesie retorica (se prefera, cu aceasta functie, adverb bine). –
17. Element de compunere care se combina cu unele substantive, pentru a le adauga notiunea de „desavirsit, perfect, autentic”: buna credinta, buna cuviinta, bun gust, bun plac, bunastare, Buna-Vestire, etcetera – Mr., megl. bun, istr. bur.
Limba Latina bŏnus (Puscariu 237); REW 1208; Candrea-Dens., 195; DAR); conform limba italiana buono, prov. bo(n), franceza bon, sp. bueno, port. bom.
Conform: bun „bunic”, bunatate.
Derivat bunete, substantiv feminin (invechit, bunatate); imbuna (var. imbuni), verb (a imbunatati; a impaca, a linisti; cuvant invechit, a adula, a lingusi); imbunator, adjectiv (invechit, lingusitor); imbunaciune, substantiv feminin (adulare; bunavointa); imbunatati (var. bunatata), verb (a face ca ceva sa devina mai bun); imbunatura, substantiv feminin (invechit, adulare, lingusire); nebun, adjectiv (dement, smintit; nemaipomenit; bufon; piesa de sah); nebunarita, substantiv feminin (maselarita, Hyosciamus niger); nebunatic, adjectiv (neastimparat, nazdravan); nebuneala, substantiv feminin (dementa, sminteala, ticneala); nebunesc, adjectiv (de nebun, nebun); nebuneste, adverb (ca un nebun); nebunie, substantiv feminin (dementa, sminteala; nazdravanie, pozna; aiureala, trazneala); nebuni (var. innebuni), verb (a-si pierde mintile; a se prapadi, a se da in vint dupa ceva); rasbuna, verb (a-si face singur dreptate), al carui semantism („a imbunatati”) se potriveste cu cel al lui vindicare › vindeca „a lecui”; rasbunator, adjectiv (vindicativ; care razbuna).
Din rom. provine bulgara, limba sarba:, rut. bunika (Hyosciamus niger), conform nebunarita (Capidan, Raporturile, 219).
Varianta definitie 12: Bun (-ni), substantiv masculin – Bunic.
Limba Latina *avunus, cuvint care provine din aceeasi radacina indoeurop. (*awon „bunic”) ca avus si care s-a pastrat numai in forma diminutivala avoncŭlus „unchi” (conform Meillet, Melanges Soc.
Ling., IX, 141).
S-a confundat curind, poate chiar din lat., cu bonus, astfel incit este considerat in general der. al acestuia; conform, in plus, calabr. bona, piem. bona „bunica”.
Derivat buna, substantiv feminin (bunica); bunic, substantiv masculin; bunica, substantiv feminin; rasbunic, substantiv masculin (strabunic); strabun, substantiv masculin (strabunic; stramos); strabun, adjectiv (stramosesc); strabunic, substantiv masculin; strabunica, substantiv feminin
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 3 litere. Cuvantul incepe cu litera "b" si se termina cu litera "n"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.