DexDefinitie.com

Definitie Băga - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: BĂGA, bag, verb I.
1. Tranzitiv si reflexiv A face sa intre sau a intra undeva; a (se) introduce, a (se) vari, a intra2. ♢ Expresie (Tranzitiv) A baga ceva in gura = a manca.
A baga (pe cineva) sub masa = A) a face (pe cineva) sa cada sub masa din cauza ca i s-a dat prea mult de baut; B) a invinge (pe cineva) intr-o incercare, intr-o discutie; a infunda.
A(-si) baga nasul (in ceva sau undeva, in toate, unde nu-i fierbe oala) = a se amesteca in treburi care nu-l privesc, a interveni inoportun intr-o discutie.
A baga (ceva) in (sau la) cap = a tine minte un lucru.
A baga (cuiva ceva) in (sau la) cap = A) a face (pe cineva) sa inteleaga o problema, o teorie etcetera; B) a face (pe cineva) sa creada un lucru (curios), sa fie obsedat de ceva.
A(-si) baga mintile in cap = a se cuminti, a reveni la o comportare conforma cu interesele sale.
A baga (cuiva) frica in oase sau a baga pe cineva in sperieti (sau in racori) = a speria rau (pe cineva).
A baga (pe cineva) in boala (sau in boale) = a inspaimanta (pe cineva).
A baga (pe cineva) in draci = a necaji, a intarata (pe cineva). (Familiar) A baga pe cineva in viteza = a face (pe cineva) sa lucreze repede, fara ragaz. (Refl.) A se baga in sufletul (sau in ochii, sub pielea) cuiva = a se face cu insistenta observat de cineva spre a-i castiga increderea, a nu slabi pe cineva cu dovezile de simpatie, de dragoste (interesata) etcetera (Tranzitiv) A baga de viu in mormant = a pricinui moartea din cauza unor mari suparari.
A o baga pe maneca = a fi prins cu minciuna, a nu mai sti cum sa indrepte o greseala, a o sfecli.
A baga zazanie (sau vrajba, intriga) (intre oameni) = a invrajbi, a produce discordie. (Argou) A baga un fitil (sau fitile impotriva cuiva) = a calomnia (pe cineva).
2. Tranzitiv si reflexiv A (se) plasa in ceva sau undeva; a (se) angaja.
Îsi baga toti banii in carti de specialitate.
S-a bagat slujbas la primarie.
S-a bagat sluga. ♢ Expresie (Tranzitiv) A baga (pe cineva) in paine = a da (cuiva) o slujba. (Argou) A baga (pe cineva) in fabrica de pumni = a lua la bataie (pe cineva). (Familiar) A baga actele (de casatorie) = a depune actele cerute pentru casatorie.
3. (În expresie) (Tranzitiv) A baga seama (la ceva) = a fi atent, a observa.
A baga in seama (ceva sau pe cineva) = a da atentie (la ceva sau cuiva), a fi curtenitor (cu cineva).
A baga de seama = a avea grija (de ceva), a fi atent (la ceva). (Refl.) A se baga de seama = a se observa, a se remarca (ceva). – Etimologie necunoscuta
Varianta definitie 2: A baga antonim: a scoate
Varianta definitie 3: BĂGA verb verifica cuvantul: depune, inainta, inmana, preda, prezenta.
Varianta definitie 4: BĂGA verb
1. a introduce, a pune, a vari. (- mana in apa, cheia in broasca.)
2. a introduce, a pune, a vari. (- vinul in damigeana, gaina in traista.)
3. a introduce, a trece, a vari. (- ata in ac.)
4. a intra, a se introduce, a se vari. (S-a - in spartura din zid.)
5. verifica cuvantul: infige.
6. verifica cuvantul: indesa.
7. verifica cuvantul: imbulzi.
8. verifica cuvantul: inchide.
9. verifica cuvantul: ascunde.
10. verifica cuvantul: amesteca.
11. verifica cuvantul: angaja.
12. verifica cuvantul: angaja.
13. verifica cuvantul: investi.
Varianta definitie 5: Baga verb, indicativ prezent 1sg. bag, 3 singular si plural baga
Varianta definitie 6: A SE BĂGA ma bag intranzitiv familiar A intra in mod obraznic (undeva). ♢ - sub pielea cuiva a cauta sa castige bunavointa sau increderea cuiva pe diferite cai (chiar necinstite). - in sufletul cuiva a) a sacai pe cineva cu rugaminti; b) a nu slabi cu dovezi de simpatie (in anumite scopuri). - in ochii cuiva a cauta sa atraga cu orice pret atentia cuiva. - in vorba a interveni, a se amesteca, nepoftit intr-o discutie. /Origine necunoscuta
Varianta definitie 7: A BĂGA bag tranzitiv 1) A face sa intre (inauntru); a introduce; a vari. ♢ - (ceva) in cap a tine minte; a memora. - (ceva) in gura a manca. - (cuiva) mintile in cap a cuminti (pe cineva). A(-i) - cuiva in cap a) a face pe cineva sa fie preocupat de ceva; b) a face pe cineva sa inteleaga ceva complicat, inaccesibil. - (cuiva) frica in oase a speria foarte tare (pe cineva). - (pe cineva) in san a apropia mult (pe cineva); a trata cu atentie si cu dragoste. - mana in buzunarul cuiva a jecmani (pe cineva). 2) A pune intr-o situatie neplacuta. ♢ - (pe cineva) in boala (sau In boale) a inspaimanta (pe cineva). - (pe cineva) in draci (sau In toti dracii) a speria tare (pe cineva); b) a mania tare (pe cineva). - (pe cineva) in pacat a face (pe cineva) sa comita o fapta condamnabila. - (pe cineva) in nevoi a face sa aiba neplaceri. - (pe cineva) la apa a pune in mare incurcatura. - in mormant a pricinui moartea cuiva. 3) A face sa imbratiseze o slujba, o meserie; a plasa. - la scoala de meserii. 4): - de seama a fi atent la ceva; a avea grija. /Origine necunoscuta
Varianta definitie 8: Baga (bag, at), verb –
1. A injuga animalele. –
2. A supune, a prinde, a pune sub ceva sau sub cineva. –
3. A (se) pune la dispozitia cuiva, a (se) angaja intr-o slujba.
4. A pune in inferioritate, a obliga. –
5. A infringe, a supune, a invinge. –
6. A pune inauntru, a introduce, a viri. –
7. A pune, a seza.
8. A (se) pune la mijloc, a se interpune. –
9. A interveni, a (se) amesteca in ceva, a (se) amesteca in ceva, a-si viri coada. – Mr., megl. bag, bagari.
Daca scara de valori semnalata aici corespunde, cum credem, evolutiei istorice si cronologice a cuvintului, etimonul sau ar putea fi limba latina bῑgāre, de la bῑga ‹ bis iuga.
Consideram drept semnificatie primara cea care mai pastreaza inca in expresia a baga in plug, a baga in cird.
De la ideea de „a pune la jug” s-a putut trece firesc la cea de „a prinde” in general, ca la Cantemir: silea sa-l bage la mina.
De altfel, evolutia semantica pare normala; ar putea fi comparata cu cea a limba latina inchoare, de la co(h)us „parte a jugului”.
Bῑga a lasat descendenti in limbile romanice (conform REW 1096); nu se mentioneaza insa nici un reprezent al lui bῑgāre, a carui forma apare in dictionare.
Fonetismul, regulat din punctul de vedere al rom. (cu modificarea vocalei atone, sub influenta labialei anterioare, conform masura, pacat, batrin), prezinta dificultati in dialecte, unde s-ar presupune un rezultat *begari sau *bigari.
Este de presupus ca vocala atona a suferit, in mr. si in megl., o schimbare accidentala, fie datorita vocalei urmatoare, fie influentei altui cuvint, ca de ex. limba greaca (veche) βάλλω › βάξω.
Întrebuintarea acestui ultim cuvint coincide perfect cu cea din mr., astfel incit βάξω a putut fi propus ca etimon al rom. (Cihac, II, 638), chiar daca aceasta ipoteza este insuficienta sub toate aspectele.
Conform: si limba neogreaca: μπήγω „a pune, a introduce”.
Nici una din explicatiile propuse anterior nu pare a fi retinut atentia specialistilor.
În afara de Cihac, se cuvine sa mentionam ipoteza lui Miklosich, Slaw.
Elem., 8, care considera cuvintul ca provenind din fondul autohton.
DAR si Candrea il dau drept necunoscut, iar Philippide, II, 697, il considera de origine obscura.
G. Meyer, IF, VI, 115, REW 880 si Rohlfs, Differenzierung, 29, il leaga de un radical romanic *bag › prov. baga, de unde franceza bague, bagage.
Se pot adauga parerile lui Scriban, care explica prin limba slava (veche) badati „a gauri” cuvintul rom.; Giuglea, Dacor., II, 374, care pleaca de la longob. bauga „fiare, lanturi” („begrifflich und formell schwierig” REW 880); Pascu, Arch.
Rom., X, 473, care pleaca de la bulgara bakan.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "b" si se termina cu litera "a"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.