Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Băț
1 * Cuvantul cu diacritice: băț
Cuvantul fara diacritice: bat
Definitie: BĂȚ, bețe, substantiv neutru 1. Bucată de lemn lungă și subțire. ♢ Expresie A pune (cuiva) bețe în roate = a face (cuiva) dificultăți pentru a zădărnici o acțiune, un plan. (Regional) A da (ca câinele) prin băț = a fi extrem de insistent, de obraznic. A rămâne cu traista-n băț = a sărăci. A-și lua traista-n băț = a porni la drum, a pleca. ♦ (Adverbial) Drept țeapăn, rigid. Stă băț. 2.Fig. Lovitură cu bățul (1). 3.Piesă în formă de vergea, care intră în alcătuirea diferitelor unelte, mașini etcetera Bățul ițelor. - Etimologie necunoscuta
2 * Cuvantul cu diacritice: băț
Cuvantul fara diacritice: bat
4 * Cuvantul cu diacritice: băț
Cuvantul fara diacritice: bat
Definitie: băț substantiv neutru, plural bețe
5 * Cuvantul cu diacritice: băț béțe
Cuvantul fara diacritice: bat
Definitie: BĂȚ bețen. 1) Bucată de lemn lungă și subțire (cu diferite întrebuințări). ♢ A pune (cuiva) bețe în roate a crea greutăți pentru a zădărnici realizarea unor planuri; a pune piedici. A rămâne cu traista în - a ajunge pe drumuri; a se ruina; a fi falit. 2) Lovitură dată cu asemenea bucată de lemn. /Origine necunoscuta
6 * Cuvantul cu diacritice: băț béțe
Cuvantul fara diacritice: bat
Definitie: băț (bețe), substantiv neutru – Bucată de lemn, nuia. Probabil din limba slava (veche) bičĭ „flagellum”, conform dubletul bici. Fonetismul nu este clar, dar dificultățile pe care le prezintă nu sînt de netrecut. Pledează în favoarea acestei ipoteze identitatea sensurilor, și absența acestor cuvinte în dialecte. În schimb, celelate explicații date pînă acum, nu par convingătoare. Miklosich, Slaw. Elem., 16, urmat de Cihac, se referă la limba slava (veche) bŭtŭ „sceptrum” (› rom. bîtă), de unde provine și mag. bot; însă ipoteza sa lasă neexplicată transformarea lui t în ț. DAR pune în legătură cuvîntul băț cu bîtă, ca mai sus, și cu mag. pa(l)ca; pentru dificultățile prezentate de această analogie, conform Skok, 62. Există și unii care caută explicația în limba latina După Pascu, Lat., 256, din limba latina vĭttum, și acesta de la vitta; totuși, rămîne nelămurită alterarea consoanei finale. Scriban se gîndește la vitium, ceea ce este imposibil din punct de vedere semantic. Lausberg, Mundarten, 186, propune limba latina vectis, de unde și calabr., basil. bett „baston”; dar fonetismul ridică mari dificultăți. Derivat bățos, adjectiv (fibros; drept, țeapăn; îngîmfat, plin de sine); bețigaș, bețișor, substantiv neutru dim. al lui băț).
7 * Cuvantul cu diacritice: băț
Cuvantul fara diacritice: bat
Definitie: băț,bățe,substantiv neutru1. toc; stilou. 2. condamnare penală. 3. (adol.) o mie de lei. 3. semnătură. (Notă: Definiția este preluată din Dicționar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere.
Fiind format din 5 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "b" si se termina cu litera "t"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.