Varianta definitie 1: CentÚrĂ, centuri, substantiv feminin
1. Curea (lata) de piele, de panza etcetera cu care se incinge talia; cordon, cingatoare. ♢ Expresie Pana, la centura = (de la umeri) pana la talie. ♦ Centura de campion = centura, panglica lata etcetera cu care se incinge mijlocul castigatorului unui campionat la box sau la lupte.
Centura de gimnastica = cingatoare lata, folosita pentru a sustine corpul la unele exercitii de gimnastica.
Centura ortopedica = dispozitiv folosit in unele afectiuni ale sistemului osos, pentru mentinerea corpului in pozitie corecta.
Centura de salvare = echipament individual, de forma unui cordon lat, a unui pieptar etcetera facut din placi de pluta invelite in panza, care serveste la mentinerea unui naufragiat la suprafata apei; colac de salvare.
Centura de siguranta = echipament individual de protectie folosit de muncitorii care lucreaza pe stalpi la inaltime, constituit dintr-o cingatoare lata si o franghie de sustinere. ♦ (Mil.) Curea lata de piele (rar de panza) care se pune in jurul taliei si de care se agata sabia, baioneta sau tocul pistolului; centiron. ♦ Fasie lata de panza, de elastic, de material plastic etcetera cu care se incinge abdomenul pentru a-l sustine sau pentru a-l mentine in pozitie corecta.
2. (Anatatomie) Ansamblu osos prin care extremitatile se leaga de trunchi. ♢ Centura pelviana = centura formata din oasele coxale si care leaga membrele inferioare de trunchi.
Centura scapulara = centura formata din clavicule si omoplati si care leaga membrele superioare de trunchi.
3. (Sport) Linie orizontala, imaginara, la nivelul ombilicului, care marcheaza limita sub care loviturile la box sunt nepermise de regulament. ♦ (La lupte) Procedeu tehnic de prindere a mijlocului adversarului cu mainile.
4. (Astron.; in sintagma) Centura de radiatie = fiecare dintre zonele din jurul Pamantului in care radiatia corpusculara ionizanta este atat de intensa, incat prezinta nocivitate pentru cosmonauti.
5. (În sintagma) Centura de fortificatii = linie de lucrari de aparare din beton armat si metal, construita in jurul unei localitati.
6. Grinda orizontala rezemata pe toata lungimea ei pe zidurile unei cladiri, in vederea realizarii legaturii dintre ziduri.
7. (Constr.) Brau de beton pe care se fixeaza planseul cladirilor.
8. Fasie continua de tabla de otel care formeaza bordajul unei nave. – Din franceza Ceinture.
Varianta definitie 2: CentÚrĂ substantiv
1. cingatoare, cordon, curea. (O - ii inconjura talia supla.)
2. verifica cuvantul: centiron.
Varianta definitie 3: CentÚrĂ substantiv feminin
1. curea lata purtata peste imbracaminte. o - de salvare = dispozitiv din corpuri plutitoare care se fixeaza in jurul taliei, servind la mentinerea unui naufragiat la suprafata apei.
2. parte a scheletului care leaga membrele de trunchi (omoplatul si clavicula, bazinul). ♢ (sport) a) linie imaginara la nivelul ombilicului sub care nu sunt permise loviturile la box; b) procedeu tehnic de prindere a mijlocului adversarului cu mainile, la lupte.
3. cingatoare. o - de castitate = bandaj inchis cu lacat, in trecut, pentru protejarea castitatii femeilor; - de siguranta = dispozitiv care impiedica pe pasagerii unui avion sau automobil de a fi proiectati inainte, in caz de accident.
4. fiecare din gradele de calificare a celor care practica arte martiale.
5. ceea ce inconjura un lucru, un loc etcetera o - de fortificatii = zona fortificata aflata la o distanta potrivita pentru a fi ferita de focul armelor grele ale unui eventual dusman; linie de - = cale ferata, sosea care inconjura un oras. ♢ ansamblu de plantatii in jurul unui oras sau de separare a unor zone ale acestuia.
6. fasie continua de table de otel care formeaza bordajul unei nave.
7. grinda orizontala din beton armat, rezemata pe zidurile exterioare ale unei constructii, pentru a le lega intre ele.
8. cadru de forma circulara.
9. ĩ de radiatii = fiecare dintre cele doua zone de radiatie corpusculara ionizata, de grosime variabila, care inconjura Pamantul. (< franceza ceinture)
Varianta definitie 5: CentÚrĂ -i f. 1) Cingatoare militara purtata peste uniforma (de care se atarna sabia sau baioneta); centiron. 2) Fasie din piele sau din alt material, care serveste la incins sau la ajustat imbracamintea; brau; cingatoare; cordon; curea. - la rochie. ♢ - de gimnastica cingatoare care sustine corpul in timpul executarii exercitiilor de gimnastica. - ortopedica dispozitiv care serveste la mentinerea corpului in pozitie optima pentru tratarea sistemului osos vatamat. - de salvare echipament care serveste la mentinerea unei persoane pe suprafata apei. - de siguranta echipament de protectie pentru muncitorii care lucreaza la inaltimi mari sau pentru pasagerii unor vehicule. 3) Bandaj confectionat dintr-un material elastic si folosit la sustinerea abdomenului. ♢ - antiseismica brau de beton pe care se fixeaza planseul cladirilor pentru a le proteja in timpul cutremurelor. 4) Portiune dintr-un spatiu care se caracterizeaza prin anumite particularitati; zona. ♢ - verde ansamblu de parcuri si de gradini aflate in jurul unui oras. - de fortificatie totalitate a fortificatiilor construite in jurul unei localitati. 5) anat.
Ansamblu osos care leaga membrele superioare si cele inferioare de trunchi. ♢ - scapulara ansamblu osos format din omoplati si din clavicule care leaga membrele superioare de trunchi. - pelviana ansamblu osos format din oasele coxale care leaga membrele inferioare de trunchi. 6) (la box) Linie imaginara din regiunea ombilicului, sub care loviturile sunt interzise. [G.-D. Centurii] /<fr. ceinture
Varianta definitie 6: CentÚrĂ substantiv feminin
1. Curea lata de piele, de panza etcetera, folosita mai ales de militari; centiron. ♢ Centura de salvare = dispozitiv format din corpuri plutitoare care se fixeaza in jurul taliei, servind la mentinerea unei persoane la suprafata apei fara sa inoate; colac de salvare.
2. Cingatoare. ♢ Centura pelviana = oasele bazinului. ♦ (Sport) A) Linie imaginara la nivelul ombilicului sub care nu sunt permise loviturile la box; B) procedeu tehnic de prindere a mijlocului adversarului cu mainile la lupte.
3. (Mil.) Centura de fortificatii = zona fortificata aflata la o distanta potrivita pentru a le feri de focul armelor grele ale unui eventual dusman; cale ferata de centura = cale ferata care inconjura un oras.
4. Fasie continua de table de otel care formeaza bordajul unei nave.
5. Grinda orizontala din beton armat, rezemata pe toata lungimea ei pe zidurile exterioare ale unei cladiri, avand rolul de a le lega intre ele.
6. Cadru de forma circulara.
7. Centuri de radiatie = zone de grosime variabila, care inconjura Pamantul, caracterizate printr-un nivel ridicat de radiatie corpusculara ionizata. [< franceza ceinture].
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.