DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Cere

1 * Cuvantul cu diacritice: cére
Cuvantul fara diacritice: cere

Definitie: CERE, cer, verb III. Tranzitiv 1. A se adresa cuiva pentru a obține ceva, pentru a-l convinge să-ți îndeplinească o dorință. ♢ Expresie A cere voie să... = a stărui (pe lângă cineva), a ruga (pe cineva) pentru a obține permisiunea să... 2. A face unei fete propuneri de căsătorie; a peți. 3. A cerși. 4. A pretinde ceva în baza unui drept; a reclama, a revendica. ♢ Expresie A cere (cuiva) socoteală (sau cont, cuvant invechit, seamă) = a pretinde de la cineva lămuriri, satisfacție etcetera (în urma unei jigniri, a unei fapte reprobabile etcetera); a trage la răspundere (pe cineva). ♦ A pretinde. 5. A impune; a face să fie necesar. 6. A dori, a pofti; a voi. ♦ Reflexiv A avea căutare, a fi solicitat. – Limba Latina quaerere.


2 * Cuvantul cu diacritice: a cere
Cuvantul fara diacritice: cere

Definitie: A cere antonim: a da, a oferi


3 * Cuvantul cu diacritice: cére
Cuvantul fara diacritice: cere

Definitie: CERE verb verifica cuvantul: căuta.


4 * Cuvantul cu diacritice: cére
Cuvantul fara diacritice: cere

Definitie: CERE verb 1. a pretinde, a reclama, a revendica, (învechit și reg.) a striga, (învechit) a pretendelui, a pretendui, (grecism cuvant invechit) a pretenderisi. (- să i se facă dreptate.) 2. a pretinde, (învechit și popular) a apuca. (- cuiva birul.) 3. verifica cuvantul: vrea. 4. a dori, a pofti, a voi, a vrea. (Ochii văd, inima -.) 5. verifica cuvantul: solicita. 6. a apela, a recurge, a solicita, (Transilvania) a suruclui. (- ajutorul lor.) 7. verifica cuvantul: peți. 8. verifica cuvantul: cerși. 9. verifica cuvantul: necesita. 10. verifica cuvantul: implica. 11. verifica cuvantul: trebui. 12. verifica cuvantul: căuta.


5 * Cuvantul cu diacritice: cére
Cuvantul fara diacritice: cere

Definitie: cere verb, indicativ prezent 1 singular și 3 plural cer, 2 singular ceri; conjunctie: prezent 3 singular și plural ceară; ger. cerând; part. cerut


6 * Cuvantul cu diacritice: a se cére mă cer
Cuvantul fara diacritice: cere

Definitie: A SE CERE mă cer intranzitiv popular A solicita permisiunea. limba latina quaerere


7 * Cuvantul cu diacritice: a cére cer
Cuvantul fara diacritice: cere

Definitie: A CERE cer tranzitiv 1) A se adresa cuiva pentru a obține ceva; a-și manifesta dorința de a avea ceva. - o carte. - un sfat. - un ajutor. ♢ - mâna (unei fete) a propune căsătorie (unei fete). 2) A pretinde, pornind de la prevederile legii; a revendica; a reclama. - un drept. ♢ - cuiva socoteală a cere lămuriri de la cineva. 3) A face să fie necesar; a necesita; a reclama; a comporta; a pretinde. Copilul mic cere multă atenție. limba latina quaerere


8 * Cuvantul cu diacritice: cére cér cerút
Cuvantul fara diacritice: cere

Definitie: cere (cer, cerut), verb – 1. (Înv.) A căuta. – 2. A avea nevoie. – 3. A solicita, a implora. – 4. A reclama, a pretinde, a revendica. – 5. A indica prețul unei mărfi. – 6. A cerși, a cere de pomană. – 7. A peți, a face propuneri de căsătorie. – 8. A chema, a solicita prezența. – 9. (Refl.) A se cere, a fi nevoie. – 10. A fi acceptat un articol. – 11. (Refl.) A solicita un permis, a cere autorizație. – Mr. țer, țireare „a căuta,” megl. țer. Limba Latina quaerĕre „a căuta” și a cere (Pușcariu 337; Candrea-Dens., 317; REW 6923; DAR); conform limba italiana chiedere (sard. kerrere), prov., verifica cuvantul: franceza querre, sp., port. querer. – Derivat cerință, substantiv feminin (exigență), formație literară din secolul XIX. Conjug. perf. simplu cerui și a part. cerut este modernă și analogică; pînâ în primii ani ai secolul XIX se folosise, paralel cu formele anterioare conjug. limba latina quaesῑvicerșii, de unde cerșui, și quaesῑtumcerșit, mai tîrziu cerșut (cu r analogic, de la prezent). De la această formă veche de conjug. s-a dezvoltat un verb nou, iar pe baza perf. simplu al acestuia, cerșii, s-a construit un prezent analogic cerșesc; astfel se explică cerși, verb (a cere; a cere de pomană; a implora); cu der. cerșit, substantiv neutru (faptul de a cerși); cerșetor, substantiv masculin (persoană care cere de pomană); cerșetoresc, adjectiv (de cerșetor); cerșetori, verb (a cerși); cerșetorie, substantiv feminin (cerșit). Pentru formarea acestui verb, conform Șeineanu, Semasiol., 214 și de asemenea verifica cuvantul: sard. kerkidore, sard. chircadore „cerșetor”.


9 * Cuvantul cu diacritice: cére -r -út
Cuvantul fara diacritice: cere

Definitie: cere (-r, -ut), verb – 1. (Înv.) A căuta. – 2. A avea nevoie. – 3. A solicita, a implora. – 4. A reclama, a pretinde, a revendica. – 5. A indica prețul unei mărfi. – 6. A cerși, a cere de pomană. – 7. A peți, a face propuneri de căsătorie. – 8. A chema, a solicita prezența. – 9. (Refl.) A se cere, a fi nevoie. – 10. A fi acceptat un articol. – 11. (Refl.) A solicita un permis, a cere autorizație. – Mr. țer, țireare „a căuta,” megl. țer. Limba Latina quaerĕre „a căuta” și a cere (Pușcariu 337; Candrea-Dens., 317; REW 6923; DAR); conform limba italiana chiedere (sard. kerrere), prov., verifica cuvantul: franceza querre, sp., port. querer. – Derivat cerință, substantiv feminin (exigență), formație literară din secolul XIX. Conjug. perf. simplu cerui și a part. cerut este modernă și analogică; pînâ în primii ani ai secolul XIX se folosise, paralel cu formele anterioare conjug. limba latina quaesῑvicerșii, de unde cerșui, și quaesῑtumcerșit, mai tîrziu cerșut (cu r analogic, de la prezent). De la această formă veche de conjug. s-a dezvoltat un verb nou, iar pe baza perf. simplu al acestuia, cerșii, s-a construit un prezent analogic cerșesc; astfel se explică cerși, verb (a cere; a cere de pomană; a implora); cu der. cerșit, substantiv neutru (faptul de a cerși); cerșetor, substantiv masculin (persoană care cere de pomană); cerșetoresc, adjectiv (de cerșetor); cerșetori, verb (a cerși); cerșetorie, substantiv feminin (cerșit). Pentru formarea acestui verb, conform Șeineanu, Semasiol., 214 și de asemenea verifica cuvantul: sard. kerkidore, sard. chircadore „cerșetor”.


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 4 litere.
Fiind format din 4 litere, acest cuvant este de dimensiune mica.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "e"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.