Varianta definitie 1: Chel, chealĂ, chei, chele, adjectiv (Despre oameni; adesea substantivat) Care are chelie, caruia i-a cazut (tot) parul de pe cap; (despre cap) care nu are par; plesuv. – Din limba turca: Kel.
Varianta definitie 4: Chel adjectiv m., plural chei; f. singular cheala, plural chele
Varianta definitie 5: Chel cheala (chei, chele) Care are chelie; plesuv. /<turc. kel
Varianta definitie 6: Chel (-iala), adjectiv – Plesuv, fara par.
Limba Turca: kel (Șeineanu, II, 104; Lokotsch 1152).
Cuvint cunoscut numai in Muntenia si Mold. (ALR, I, 12).
Forma de plural m. oscileaza intre cheli si chei.
Derivat cheli, verb (a pierde parul); chelie, substantiv feminin (calvitie; plesuvie; cuvant invechit, favus); cheles (mr. chiles, megl. cheles), adjectiv (chel), din limba turca: keles; chelbas, adjectiv (invechit, bolnav de favus, chelbos), din limba turca: kel si bas „cap” (Șeineanu, II, 105; Lokotsch 1025); chelbosi, verb (a-si pierde parul); chelbosie, substantiv feminin (calvitie).
Nu este posibil sa separam de aceste ultime cuvinte pe chelbe, substantiv feminin (invechit, favus; calvitie), care totusi a fost interpretat plecindu-se de la limba latina *calvia cu l propagat *clalvia (Tiktin; Puscariu, Dacor., IV, 720; DAR; conform indoielile din REW 1530), dar care nici macar astfel ar fi produs rezultatul care i se atribuie; sau din limba albaneza kjëlp „puroi” (Philippide, Viata rom., IV (1916), p. 39).
Daca se are in vedere absoluta identitate a cuvintelor mentionate aici, ca si circumstanta ca chelbe circula in aceleasi regiuni ale vechiului regat al Romaniei, cu exceptia Trans., reiese evident ca este vorba de acelasi cuvint limba turca: (opinie impartasita de Șeineanu, II, 105 si Rosetti, I, 160).
Probabil este vorba de o dubla formatie regresiva: chelbosie a dat chelbos, adjectiv (chel), si acesta a dus la chelbe (chelie), ca scirbosie, fata de scirbos si scirba.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "l"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.