Varianta definitie 1: Chit1 adverb (Familiar; in expresie) A fi chit (cu cineva) = a nu mai datora nimic (cuiva); a nu mai avea de dat (cuiva) nici o socoteala.
Chit ca... = chiar daca..., indiferent daca... – Din franceza Quitte.
Varianta definitie 2: Chit2 substantiv neutru Pasta formata dintr-un praf mineral si un lichid vascos (ulei de in, glicerina etcetera), care se intareste in contact cu aerul si e folosita la fixarea geamurilor in cercevele, la astuparea gaurilor in lemn sau in zid etcetera – Din limba germana Kitt.
Varianta definitie 3: Chit3, chiti, substantiv masculin (Zool.; cuvant invechit) Balena. – Din limba slava (veche) Kitŭ.
Varianta definitie 5: Chit2 substantiv neutru pasta dintr-un amestec de pulberi metalice cu ulei de in, glicerina etcetera, folosita la lipitul geamurilor etcetera (< limba germana Kitt)
Varianta definitie 6: Chit1 adverb (familiar) a fi - (cu cineva) = a-si fi platit o datorie fata de cineva. (< franceza quitte)
Varianta definitie 10: Chit2 -uri n.
Pasta formata dintr-un amestec de praf mineral si un aglomerant care se intareste la aer, avand diferite intrebuintari in constructii (la fixarea geamurilor in cercevele, pentru astuparea gaurilor din lemn in vederea vopsirii). /<germ.
Kitt
Varianta definitie 11: Chit1 adv. popular : A fi - cu cineva a se achita cu cineva. - ca... cu toate ca... /<fr. quitte
Varianta definitie 12: Chit2 substantiv neutru - (din limba germana Kitt < verifica cuvantul: limba germana de sus kuti < indoeurop. *guetu- = rasina, prin interm. limba latina bitūmen = asfalt (
1. )) [et.
WDW]
Varianta definitie 13: Chit substantiv neutru Pasta rezultata din amestecul unei pulberi metalice cu ulei de in, glicerina etcetera, intrebuintata la lipitul geamurilor la cercevele, la astuparea gaurilor etcetera [Plural -turi. / < limba germana Kitt, conform kitten – a lipi].
Varianta definitie 14: Chit adverb (Frantuzism) Achitat, platit. ♢ (Fam.) A fi chit (cu cineva) = a-si fi platit o datorie fata de cineva. [< franceza quitte].
Varianta definitie 16: Chit adverb – Liber, in pace.
Franceza quitte.
Se intilneste cu dubletele cfit si fit, care redau pronuntarea limba germana quitt. – Derivat (de la cfit) cfitui, verb (a rezolva probleme; a fi linistit).
Forma chitui se aude mai putin, fiind inlocuita prin achita.
Dupa Sanzewitsch 201, cfitui vine din limba rusa kvitovatĭ.
Varianta definitie 17: Chit (-ti), substantiv masculin – Balena, cetaceu.
Ngr. ϰñτος, in parte prin intermediul limba slava (veche) kitŭ (Murnu 13; conform Vasmer, Gr., 78).
Secolul XVI.
Varianta definitie 18: Chit substantiv neutru – Pasta formata dintr-un praf mineral si un lichid viscos.
Germ.
Kitt.
Secolul XIX. – Derivat chitui, verb (a lipi cu chit).
Varianta definitie 19: Chit (-te), substantiv neutru – Mantou, palton.
Germ.
Kittel (DAR).
În Trans. de Nord.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "t"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.