Varianta definitie 1: Chiti1, chitesc, verb IV. (Popular)
1. Tranzitiv, instranzitiv si reflexiv A socoti, a chibzui; a crede, a gandi. ♦ Tranzitiv A pune la cale; a planui.
2. Tranzitiv A potrivi, a aranja, a randui bine. – Din scr. Kititi.
Varianta definitie 2: Chiti2, chitesc, verb IV.
Tranzitiv (Popular)
1. A tinti (cu arma, cu piatra), a ochi; prin extensiune a trage (cu o arma); a lovi, a nimeri (tinta).
2. A arunca o privire; a alege din ochi. – Din scr. Hititi (apropiat de chiti1).
Varianta definitie 4: Chiti (a socoti, a atinti, a impodobi) verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural chitesc, imperfect 3 singular chitea; conj. prezent 3 singular si plural chiteasca
Varianta definitie 5: A chiti2 -esc tranzitiv reg. 1) A lua drept tinta (pentru arma); a tinti; a ochi. 2) A alege din ochi; a arunca o privire. /<sb. hititi
Varianta definitie 6: A chiti1 -esc tranzitiv popular 1) A prevede din timp, elaborand un plan; a planifica; a chibzui. 2) A gasi de cuviinta; a socoti; a crede; a gandi; a considera. 3) (lucruri sau fiinte) A face sa devina (mai) frumos, adaugand elemente decorative; a impodobi; a infrumuseta. /<sb. kititi
Varianta definitie 7: Chiti (-tesc, -it), verb –
1. A impodobi, a infrumuseta, a orna. –
2. A potrivi, a aranja, a orindui. –
3. A organiza, a planui, a dispune. –
4. A proiecta, a calcula. –
5. A judeca, a chibzui, a gindi.
Sb. kititi „a infrumuseta”, sau bulgara kyta „buchet” (Cihac, II, 51; Miklosich, Slaw.
Elem., 27; Miklosich, Lexicon, 328; Berneker 679).
Cu toate ca evolutia semantica este fireasca in toate fazele ei, este rar ca un cuvint limba slava (veche) sa fi dezvoltat in rom., de la sine, o gama atit de intinsa de sensuri.
Este de presupus ca in evolutia sa ar fi influentat vreun cuvint ca a cata, sau poate limba neogreaca: ϰιττάζω „a vedea, a privi”. – Derivat chiteala, substantiv feminin (podoaba; giuvaiere, bijuterii; ordine, organizare; aranjare, potrivire; judecata, parere; supozitie, idee).
Conform: cuvintul urmator.
Varianta definitie 8: Chiti (-tesc, -it), verb –
1. A lansa, a arunca, a a trage cu arma. –
2. A tinti. –
3. A arunca o privire. –
4. A nota, a observa.
Sb. hitat, hititi „a trage, a slobozi”, contaminat si in mare parte confundat cu cuvintul anterior (Puscariu, RF, I (1928), p. 271; DAR). – Derivat chitaci, substantiv masculin (ochitor; care tinteste bine), prost explicat de Löwe 9 pe baza bulgara skitač „vagabond”; chitas, substantiv masculin (ochitor); chiteala, substantiv feminin (ochire, tintire).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.