DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Chiti

1 * Cuvantul cu diacritice: chití
Cuvantul fara diacritice: chiti

Definitie: CHITI1, chitesc, verb IV. (Popular) 1. Tranzitiv, instranzitiv și reflexiv A socoti, a chibzui; a crede, a gândi. ♦ Tranzitiv A pune la cale; a plănui. 2. Tranzitiv A potrivi, a aranja, a rândui bine. – Din scr. kititi.


2 * Cuvantul cu diacritice: chití
Cuvantul fara diacritice: chiti

Definitie: CHITI2, chitesc, verb IV. Tranzitiv (Popular) 1. A ținti (cu arma, cu piatra), a ochi; prin extensiune a trage (cu o armă); a lovi, a nimeri (ținta). 2. A arunca o privire; a alege din ochi. – Din scr. hititi (apropiat de chiti1).


3 * Cuvantul cu diacritice: chití
Cuvantul fara diacritice: chiti

Definitie: CHITI verb verifica cuvantul: aprecia, aranja, arunca, așeza, avânta, azvârli, chibzui, clasa, clasifica, considera, crede, dispune, distribui, găsi, gândi, grupa, intenționa, împărți, întocmi, judeca, ochi, opina, ordona, organiza, orândui, plănui, potrivi, precipita, proiecta, pune, repartiza, repezi, rândui, sări, sistematiza, socoti, ținti, viza, zvârli.


4 * Cuvantul cu diacritice: chití
Cuvantul fara diacritice: chiti

Definitie: chiti (a socoti, a aținti, a împodobi) verb, indicativ prezent 1 singular și 3 plural chitesc, imperfect 3 singular chitea; conj. prezent 3 singular și plural chitească


5 * Cuvantul cu diacritice: a chití -ésc
Cuvantul fara diacritice: chiti

Definitie: A CHITI2 -esc tranzitiv reg. 1) A lua drept țintă (pentru armă); a ținți; a ochi. 2) A alege din ochi; a arunca o privire. limba sarba: hititi


6 * Cuvantul cu diacritice: a chití -ésc
Cuvantul fara diacritice: chiti

Definitie: A CHITI1 -esc tranzitiv popular 1) A prevede din timp, elaborând un plan; a planifica; a chibzui. 2) A găsi de cuviință; a socoti; a crede; a gândi; a considera. 3) (lucruri sau ființe) A face să devină (mai) frumos, adăugând elemente decorative; a împodobi; a înfrumuseța. limba sarba: kititi


7 * Cuvantul cu diacritice: chití -tésc -ít
Cuvantul fara diacritice: chiti

Definitie: chiti (-tesc, -it), verb – 1. A împodobi, a înfrumuseța, a orna. – 2. A potrivi, a aranja, a orîndui. – 3. A organiza, a plănui, a dispune. – 4. A proiecta, a calcula. – 5. A judeca, a chibzui, a gîndi. Sb. kititi „a înfrumuseța”, sau bulgara kyta „buchet” (Cihac, II, 51; Miklosich, Slaw. Elem., 27; Miklosich, Lexicon, 328; Berneker 679). Cu toate că evoluția semantică este firească în toate fazele ei, este rar ca un cuvînt limba slava (veche) să fi dezvoltat în rom., de la sine, o gamă atît de întinsă de sensuri. Este de presupus că în evoluția sa ar fi influențat vreun cuvînt ca a căta, sau poate limba neogreaca: ϰιττάζω „a vedea, a privi”. – Derivat chiteală, substantiv feminin (podoabă; giuvaiere, bijuterii; ordine, organizare; aranjare, potrivire; judecată, părere; supoziție, idee). Conform: cuvîntul următor.


8 * Cuvantul cu diacritice: chití -tésc -ít
Cuvantul fara diacritice: chiti

Definitie: chiti (-tesc, -it), verb – 1. A lansa, a arunca, a a trage cu arma. – 2. A ținti. – 3. A arunca o privire. – 4. A nota, a observa. Sb. hitat, hititi „a trage, a slobozi”, contaminat și în mare parte confundat cu cuvîntul anterior (Pușcariu, RF, I (1928), p. 271; DAR). – Derivat chitaci, substantiv masculin (ochitor; care țintește bine), prost explicat de Löwe 9 pe baza bulgara skitač „vagabond”; chitaș, substantiv masculin (ochitor); chiteală, substantiv feminin (ochire, țintire).


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Fiind format din 5 litere, acest cuvant este de dimensiune medie.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "i"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.