Varianta definitie 1: Cioc1 interjectie (Adesea repetat) Cuvant care imita zgomotul produs de lovituri (repetate) intr-un obiect sau intr-un material dur. – Onomatopee.
Varianta definitie 2: Cioc2, ciocuri, substantiv neutru
1. Partea anterioara, terminala, lunguiata si cornoasa a capului pasarilor, care inlocuieste sistemul dentar; plisc, clont. ♦ Cantitatea de lichid sau de hrana care incape o data in cioc (1). ♦ Figurativ Gura a omului.
2. Parte sau prelungire ascutita a unor obiecte; capat, varf (ascutit).
3. Barbison, tacalie. ♢ Expresie (Argou) A pune ciocuri = a minti sau a deforma realitatea.
4. Compuse: ciocul-berzei = planta erbacee cu frunzele paroase, adanc crestate si cu flori violete-purpurii (Geranium pratense); ciocul-cucoarei = mica planta erbacee cu tulpina paroasa intinsa pe pamant, cu frunze compuse, flori rosii, roz sau albe si fructe lungi, asemanatoare cu un cioc (Erodium cicutarium); cioc-intors = pasare calatoare cu penajul alb patat cu negru, cu ciocul lung, subtire si usor arcuit in sus, cu picioarele inalte (Recurvirostra avosetta). – Conform:alb.
č o k, rom. c i o c 1.
Varianta definitie 8: Cioc2 -uri n. 1) (la pasari) Formatie cornoasa care constituie o prelungire a gurii; plisc; clant. ♢ -ul-berzei planta erbacee mirositoare, cu tulpina erecta, cu frunze digitat-lobate si cu fructul o capsula. --intors pasare migratoare acvatica, de talie mare, cu plisc subtire, intors in sus, cu picioare lungi si cu penaj alb-negru. 2) figurat Parte terminala alungita si ascutita a unui obiect; varf. 3) Barba mica si ascutita, lasata sa creasca numai pe varful barbiei; barbison; tacalie. Om care poarta -. 4) Gura subtiata si alungita a unui vas. 5) depr.
Gura a omului. /Cuv. autoht.
Varianta definitie 9: Cioc1 interj. (se foloseste, de obicei repetat, pentru a reda zgomotul produs de loviturile scurte, sacadate intr-un obiect tare). /Onomat.
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.