Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Ciocni
1 * Cuvantul cu diacritice: ciocní
Cuvantul fara diacritice: ciocni
Definitie: CIOCNI, ciocnesc, verb IV. 1. Reflexiv (recipr.) instranzitiv și tranz. A (se) lovi, a (se) izbi (unul) de altul (făcând zgomot). ♦ Tranzitiv A lovi ouăle roșii unul de altul cu unul dintre capete, conform tradiției legate de sărbătoarea Paștilor. ♦ Tranzitiv (Despre pui) A sparge coaja oului în care s-a format, pentru a ieși din el. ♦ Tranzitiv A lovi ușor unul de altul paharele de băutură, în semn de urare. 2. Tranzitiv A lovi un obiect fragil, producându-i o crăpătură, o plesnitură; a face să crape, să plesnească. 3. Reflexiv recipr. Figurativ (Despre interese, idei etcetera) A fi sau a veni în contradicție. 4. Reflexiv recipr. Figurativ(Despre armate adverse; rar, despre oameni) A se încăiera, a se bate. – Conform: bulgara č u k n a, limba ucraineana k o k n u t i.
2 * Cuvantul cu diacritice: ciocní
Cuvantul fara diacritice: ciocni
3 * Cuvantul cu diacritice: ciocní
Cuvantul fara diacritice: ciocni
Definitie: CIOCNI verb 1. a se izbi, a se lovi, a se tampona, (rar) a se întreciocni. (S-au - două tramvaie.)2. verifica cuvantul: ciobi. 3. verifica cuvantul: sparge. 4. a închina. (- paharul în sănătatea lui.)
4 * Cuvantul cu diacritice: ciocní
Cuvantul fara diacritice: ciocni
Definitie: ciocni verb, indicativ prezent 1 singular și 3 plural ciocnesc, imperfect 3 singular ciocnea; conjunctie: prezent 3 singular și plural ciocnească
5 * Cuvantul cu diacritice: a ciocní -ésc
Cuvantul fara diacritice: ciocni
Definitie: A CIOCNI -esctranzitiv 1) (obiecte) A lovi ușor, producând zgomot; a izbi ușor. ♢ - paharele a atinge ușor paharele, închinându-le în sănătatea sau în cinstea cuiva. 2) (obiecte fragile) A face să crape, să plesnească. 3) A face să se ciocnească. /conform bulgara țukna, limba ucraineana koknuti
6 * Cuvantul cu diacritice: a se ciocní mă -ésc
Cuvantul fara diacritice: ciocni
Definitie: A SE CIOCNI mă -escintranzitiv 1) (despre obiecte tari, vehicule etcetera) A se lovi, venind din direcții opuse; a se tampona. 2) figurativ (despre interese, idei etcetera) A fi în contradicție; a se bate cap în cap; a se contrazice. 3) fig. A intra în conflict. Armatele s-au ciocnit. /conform bulgara țukna, limba ucraineana koknuti
7 * Cuvantul cu diacritice: ciocní ciocnésc ciocnít
Cuvantul fara diacritice: ciocni
Definitie: ciocni (ciocnesc, ciocnit), verb – 1. A bate, a izbi. – 2. A bate în ușă. – 3. A închina, a lovi ușor paharele înainte de a bea. – 4. A tăbărî, a năvăli, a se repezi. – 5. A rezista, a se opune. – Mr. ciucăes, megl. ciucnes. Formație spontană, plecîndu-se de la cioc „zgomot produs de o izbitură”, care prezintă un paralelism perfect cu ciocăni. Se consideră, totuși (Cihac, II, 55; DAR; Candrea), că trebuie să provină din vreo formă limba slava (veche) ca limba rusa čoknuti, bulgara čeknuvam; ceea ce nu pare posibil, dacă se ia în considerație aceeași posibilitate expresivă, aplicată identic boc(ă)ni și poc(ă)ni. Derivat ciocnaș, substantiv masculin (miner care muncește într-o salină), conform ciocănaș, probabil prin contaminare cu ocnaș; ciocneală substantiv feminin (izbitură); ciocnet, substantiv feminin (izbitură); ciocnitură, substantiv feminin (izbitură).
8 * Cuvantul cu diacritice: ciocní -nésc -ít
Cuvantul fara diacritice: ciocni
Definitie: ciocni (-nesc, -it), verb – 1. A bate, a izbi. – 2. A bate în ușă. – 3. A închina, a lovi ușor paharele înainte de a bea. – 4. A tăbărî, a năvăli, a se repezi. – 5. A rezista, a se opune. – Mr. ciucăes, megl. ciucnes. Formație spontană, plecîndu-se de la cioc „zgomot produs de o izbitură”, care prezintă un paralelism perfect cu ciocăni. Se consideră, totuși (Cihac, II, 55; DAR; Candrea), că trebuie să provină din vreo formă limba slava (veche) ca limba rusa čoknuti, bulgara čeknuvam; ceea ce nu pare posibil, dacă se ia în considerație aceeași posibilitate expresivă, aplicată identic boc(ă)ni și poc(ă)ni. Derivat ciocnaș, substantiv masculin (miner care muncește într-o salină), conform ciocănaș, probabil prin contaminare cu ocnaș; ciocneală substantiv feminin (izbitură); ciocnet, substantiv feminin (izbitură); ciocnitură, substantiv feminin (izbitură).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere.
Fiind format din 6 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.