Varianta definitie 1: Circ, circuri, substantiv neutru
1. Gen de spectacol care cuprinde numere de gimnastica de acrobatie, prezentare de animale dresate, momente comice bufe etcetera; ansamblu artistic care organizeaza astfel de spectacole.
2. Constructie de forma rotunda, cu locurile pentru spectatori asezate in amfiteatru si avand la mijloc o arena circulara, unde au loc spectacole de circ (1). ♦ Incinta neacoperita, in forma de amfiteatru, unde se celebrau jocurile publice la romani.
3. Depresiune circulara (cu aspect de amfiteatru) formata prin actiunea de eroziune a unui ghetar, de obicei in regiunile muntoase inalte; caldare.
Circ lunar = crater lunar. – Din franceza Cirque, limba latina Circus.
Varianta definitie 2: Circ substantiv
1. (GEOL., GEOGR.) caldeira, cazan, caldare, zanoaga, (prin Banat) scofaina. (- in regiunile muntoase.)
2. circ lunar = crater lunar. (- este o adancitura rotunda pe suprafata lunii.)
Varianta definitie 3: Circ substantiv neutru
1. constructie vasta descoperita, de forma unui amfiteatru, unde aveau loc jocurile publice (la romani).
2. reprezentatie al carei program cuprinde numere de gimnastica, acrobatie, dresaj de animale etcetera
3. incinta circulara unde se desfasoara spectacolele de circ (2).
4. depresiune circulara in regiunile inalte ale muntilor, formata prin eroziune sau prin actiunea unui ghetar. o - lunar = crater lunar. (< franceza cirque, limba latina circus)
Varianta definitie 5: Circ -uri n. 1) Gen de arta care cuprinde numere de acrobatie, iluzionism, momente comice si prezentare de animale dresate. 2) Constructie prevazuta cu arena si locuri pentru spectatori dispuse in amfiteatru, unde se dau spectacole de acest fel. 3) (in Roma antica) Loc destinat curselor de care si procesiunilor triumfale. 4) Adancitura rotunda. ♢ - glaciar adancitura formata in sol ca rezultat al actiunii unui ghetar; caldare glaciara. - lunar adancitura circulara pe suprafata Lunii; crater lunar. /<lat. circus, franceza cirque
Varianta definitie 6: Circ substantiv neutru
1. Reprezentatie al carei program cuprinde numere de gimnastica si de acrobatie, prezentare de animale dresate etcetera; ansamblu artistic care da asemenea reprezentatii.
2. Incinta circulara unde se desfasoara exercitiile acrobatice sau ecvestre ale reprezentatiilor de circ (1). ♦ Incinta circulara descoperita unde aveau loc jocurile publice la romani.
3. Depresiune circulara in regiunile inalte ale muntilor, formata prin eroziune sau prin actiunea unui ghetar; chiuveta (2) [in DN]. [Plural -uri. / < limba latina circus, conform limba italiana circo, franceza cirque].
Varianta definitie 7: Circ substantiv neutru singular
1. galagie, scandal.
2. comportament indecent.
3. (pub., peior.) spectacol grotesc, penibil, oferit de politicieni. (Nota: Definitia este preluata din Dictionar de argou al limbii romane, Editura Niculescu, 2007)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "c" si se termina cu litera "c"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.